שתף קטע נבחר

ריבית על יתרות זכות בבנק? הכדאיות תיבחן

שלוש הצעות חוק שונות הגישו הח"כים במהלך השנה האחרונה, המבקשות לחייב את הבנקים לשלם ללקוחות ריבית על יתרות זכות בחשבון. המפקח על הבנקים: "חובה כזו תייצר מצב הרבה יותר גרוע". יו"ר וועדת הכלכלה: נבדוק אם מהלך כזה אפקטיבי

ריבית על יתרות זכות? לא בזמן הקרוב. מאז שנת 2000 עלו בכנסת לא פעם, הצעות חוק שונות הדורשות מהבנקים לשלם ללקוחותיהם ריבית על יתרות זכות בחשבון העו"ש שלהם. אלו נדחו בזו אחר זו, בהסברים שונים.

 

  • פתח חשבון בבנק, קבל חופשה - הסוף

 

לאחרונה, הדרישה הזו קיבלה עדנה בסיוע 3 הצעות חוק שונות, אך דומות, המבקשות לבצע סימטריה כל שהיא בין גביית ריבית מהלקוח, לתשלום ריבית - במקרה בו נמצא הלקוח ביתרה חיובית.

 

ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום (ג') דיון בנושא במטרה להכין לקריאה ראשונה את ההצעות של חברי הכנסת מירי רגב, ניצן הורוביץ, אברהם מיכאלי, יעקב מרגי אליהם הצטרפו עשרות ח"כ נוספים, לתקן את חוק הבנקאות ולחייב את הבנקים לשלם ללקוחות ריבית על יתרת זכות בחשבון עובר ושב. לפי ההצעות, את שיעור הריבית יקבע נגיד בנק ישראל לאחר התייעצות עם המועצה המייעצת לבנק ובאישור שר האוצר.

 

יש לציין כי למעט יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, וחברי הכנסת אברהם מיכאלי, ח"כ מרגי וח"כ יצחק וקנין – אף אחד מבין שלל מציעי החוקים, לא נכחו בדיון.

 

מנכ"ל המועצה לצרכנות, אהוד פלג, טען בדיון כי כי הבנקים נהנים מהכספים חשבונות העו"ש בכמה דרכים, "הם גובים ריבית גבוהה על האוברדרפט ומשלמים ריבית זעומה על פיקדונות". לטענתו, פער הריביות מגיע לפי 10 לפחות, כאשר מרבית הכנסות הבנקים מגיעות מהפער הזה. הוא הזהיר כי אם הבנקים יחויבו לשלם ריבית על יתרת זכות הם יעלו את ריביות החובה, וקרא לבנק ישראל לפקח על מרווח הריביות.

 

המפקח: "לא ישרת את הצרכנים"

המפקח על הבנקים דודו זקן אמר בתגובה כי "ההצעות לא משרתות את המטרה, לא תשרת את האוכלוסיות החלשות ואת הגברת התחרות". לדבריו "הצעות החוק מהשנים האחרונות, יחד עם פעולות הפיקוח על הבנקים עשו את שלהן והבנקים מציעים ללקוחות ערך גדול יותר מהריביות על פיקדונות קצרי מועד", אמר זקן.

 

לדבריו, ריבית החובה הממוצעת עומד על 7.98% וריבית הפיקדונות על כ-0.2% בממוצע. "אנחנו סבורים שאין בעיה", אמר זקן בהתייחס למרווחי הריביות. "להטיל חובה חוקית על הבנקים לשלם ריבית אחידה יצור מצב יותר גרוע ולא תחרותי, כולם יתיישרו לפי אותה ריבית. פיקוח הוא הצעד האחרון ולא ישרת את התחרות או הצרכנים", אמר.

 

ח"כ מיכאלי אמר בדיון כי אין ספק שהצעות החוק הוגשו מאחר שהתחושה בציבור ושל חברי הכנסת היא שהבנקים לא עובדים מול הלקוחות בצורה הגונה. ח"כ מיכאלי ביקש לקבל סקירה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, לבחון האם תהייה אפקטיביות להצעת החוק, ואמר כי מצד אחד המחוקקים לא רוצים לפעול בצורה פופוליסטית, אך מצד שני הבנקים צריכים להציע לאזרחים הצעות רציניות יותר. "לא נקדם הצעת חוק שתהפוך לאות מתה", אמר.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ ברוורמן אמר בסיכום הדיון כי מלבד פירוט ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, הוא דורש מאיגוד הבנקים להעביר לוועדה מסמך שיפרט את מה שמציעים הבנקים ללקוחות בתחום ריבית הזכות בעו"ש. הוא הציע כי הבנקים ימסרו מיוזמתם הודעה ללקוחות שמחזיקים יתרת זכות של 15-20 אלף שקל, על יתרת הזכות ועל אפשרויות השקעת הכספים באפיקים השונים. הוא אף ביקש מאיגוד הבנקים להעביר לוועדה התייחסות להצעתו, ואמר כי הוועדה תקיים דיון נוסף בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים