שתף קטע נבחר

תנועות ראש ועיניים: איך זה מסייע לראייה שלכם?

האם אתם מניעים יותר את ראשכם או את עיניכם בזמן התבוננות במרחב הסובב אתכם, האם קיים יחס קבוע לכל אחד מאיתנו בין הנעת הראש והעיניים ומדוע יחס כזה עשוי להיות חשוב כל כך בתהליך תכנון עדשות משקפיים?

כאשר אנו סורקים את המרחב הסובב אותנו אנו מבצעים תנועות הן של הראש והן של העיניים על מנת לראות עצמים שאינם ממוקמים ישירות מולנו. מדי יום אנו מבצעים למעלה מ- 100,000 תנועות ראש או עיניים כאלה.

  

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

לכל אחד מאיתנו טבע משלו הנוגע למידה בה הוא מניע את ראשו ו/או את עיניו על מנת לקבל מידע מן העולם הנוגע לסביבתנו דרך העיניים, כלומר לכל אחד יחס כזה, המאפיין את מערכת הראייה שלנו.

 

חלקנו מניעים יותר את הראש ופחות את העיניים על מנת להתבונן על עצם בהיקף שדה הראייה וחלקנו מניעים יותר את העיניים ופחות את הראש. החשוב הוא שיחס זה הוא אישי לכל אחד וללא ארוע חריג הפוגע במערכות רלוונטיות במהלך החיים, מחקרים מעידים על כך שיחס זה נשמר קבוע לאורך כל שנות חיינו.

 

עוד על בריאות העיניים

קרינה ועיניים: איך היא עלולה להזיק ומה הפתרון?

שרירי העיניים: מה תפקידם ומתי עלולה להיות בעיה?

סינוור בראייה: למה זה קורה ומה הטיפול

 

איך בודקים את היחס הנכון?

כיום ניתן למדוד את היחס הזה בקלות, על מנת לאפיין את הטבע של מערכת הראייה של כל אדם בעזרת מכשיר ה - Visioffice 2. במכשיר 3 נורות: האחת במרכז ושתיים ממוקמות בקצוות של זרועות הפרושות מימין ומשמאל ומייצגות שדה ראייה היקפי של °40.

 

הנבדק יושב מול המכשיר והנורות נדלקות באופן אקראי (הנורות ההיקפיות), כאשר בכל פעם נדלקת נורה היקפית (הימנית או השמאלית) ולאחריה הנורה המרכזית. על הנבדק להביט על הנורה הנדלקת בכל פעם. על ראשו של הנבדק ממוקם חיישן המזהה האם על מנת להביט אל עבר הנורות ההיקפיות הניע יותר את ראשו או את עיניו ובאיזה יחס.

 

הבדיקה מבוצעת מספר פעמים על מנת לוודא עקביות בדפוס ההתנהגות של הנבדק. מתקבל ציון בין 0 ל – 1.00 וכן ציון נוסף המעיד על רמת יציבות התוצאה, כלומר עד כמה דפוס ההתנהגות של היחס בין הנעת הראש והעיניים חזר על עצמו.

 

חשיבותו של נתון זה רבה בעת התאמת עדשות משקפיים רב-מוקדיות (מולטיפוקל / פרוגרסיביות). הסיבה לכך היא שנמצא ששני הטיפוסים – אלה המניעים יותר את ראשם ואלה המניעים יותר את עיניהם משתמשים בעדשות המשקפיים באופן שונה ולכן הם בעלי דרישות שונות מעדשות המשקפיים שלהם.

 

היות ובכל עדשה רב מוקדית קיימת פשרה בין איכות אזורי העדשה השונים בתהליך עיצוב העדשות הללו, ניתן לתכנן את העדשות בהתאמה לצרכי המשתמש בהן ולטבע מערכת הראייה שלו. האזורים החשובים או המשפיעים יותר על איכות הראייה של המשתמש, לפי איפיונו, יכולים להיות מושקעים יותר על חשבון אלה הפחות רלוונטים לו.

 

התאמת עדשות שתסייע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התאמת עדשות שתסייע(צילום: shutterstock)

 

ראייה לרחוק טובה יותר

אנשים המניעים בעיקר את ראשם מביטים יותר דרך מרכז העדשה, הם פחות סורקים את המרחב בעזרת העיניים. לאנשים כאלה חשוב לתכנן עדשת משקפיים בעלת מרכז איכותי ביותר, גם אם על חשבון היקף העדשה, בו הם משתמשים פחות באופן טבעי. לעומתם, מניעי העיניים זקוקים לעדשה בעלת שדה ראייה רחב מאוד ואיכותי מאוד.

 

בנוגע לאזור הקריאה בעדשות, מניעי הראש סובלים יותר מתחושת אי-יציבות (אנשים מתארים תחושת שחייה או שיוט) כאשר הם סורקים את המרחב. תכנון אישי של עדשות המשקפיים יאפשר לחלק את מרשם הקריאה בין שני משטחי העדשה (הקדמי והאחורי), כאשר חלק ניכר ממנו יהיה במשטח האחורי של העדשה, באופן שיקטין משמעותית תחושה זו ויהווה מייצב תמונה עבורם.

 

לעומתם, מניעי העיניים זקוקים להגדלה נוספת באזור הקריאה, המושגת על ידי תכנון העדשה כך שמרשם הקריאה שלהם ימוקם ברובו במשטח הקדמי שלה. תכנון זה מהווה עבורם מגדיל תמונה.

 

על מנת לבחון את יציבות דפוס הנעת הראש ו/או העיניים ואת אמינות הבדיקה הפשוטה המתוארת לעיל, יצרו בעזרת מציאות מדומה סביבה המדמה סביבה דינאמית, המשקפת בצורה הטובה ביותר את מה שאנו חווים בחיי היומיום.

 

מחקר הבודק את ההשפעה על חיי היום יום

בסביבה כזו בחנו את התנהגות הראייה בהקשר של יחס הנעת הראש ו/או העיניים של אנשים. רוב הנוירונים במח הרגישים לתנועה של המידע הראייתי מן הסביבה בכיוון מסויים מגיבים בעוצמה חזקה יותר לתנועה בכיוון ההליכה או תנועה של הנבדק ופחות לתנועה מן הסביבה בכיוון ההפוך לכיוון תנועת הנבדק. נבדק האם גירויים ראיתיים לכיוונים שונים משפיעים גם הם על יחס הנעת הראש ו/או העיניים.

 

חשיבותו הרבה של מחקר זה היא שהוא מייצג היטב את מה שאנו חווים ביומיום בעת תנועה חפשית במרחב ובעיקר בטבע, אז אנו נדרשים לשים לב לפרטים רבים בהיקף שדה הראייה שלנו.

 

במחקר שבוצע באמצעות מיכשור היוצר מציאות מדומה השתתפו נשים וגברים בגילאי 20-33 בעלי ליקויי ראייה שונים, על מנת לקבל מידע הנוגע לאוכלוסיה רחבה ולא רק לבעלי ליקוי ראייה כזה או אחר (מרשמי המשקפיים היו -3.25D עד +3.00D). לא השתתפו במחקר אנשים בעלי ליקויי ראייה העלולים לגרום לליקויים בתנועות העיניים, או בשדה הראייה וכן אנשים שתנועת הצוואר שלהם מוגבלת.

 

 

במחקר זה נמצא שגם בסביבה דינאמית נשמר יחס הנעת הראש-עיניים כפי שנמדד בעזרת מכשיר המדידה הסטאטי המתואר לעיל. יחס הנעת הראש-עיניים הינו יחס מסויים אישי, המאפיין את מערכת הראייה של כל אחד מאיתנו ונשמר קבוע במהלך חיינו, גם בתנאים שונים. מדידה בעזרת המכשיר בעל 3 הנורות הינה אמינה ומשקפת היטב את המתרחש במציאות היומיומית שלנו.

 

על מנת ליהנות מעדשות מלטיפוקל המותאמות אישית ברמה הגבוהה ביותר, המתאימות לטבע מערכת הראייה של כל אחד מאיתנו מומלץ ורצוי לעבור בדיקה שכזו על מנת שהעדשות יתוכננו במדוייק ובהתאם לנתונים אישיים אלה. עדשות כאלה יתנו איכות ראייה, נוחות ראייה והסתגלות קלה במיוחד.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית MSc, מנהלת אקדמיית אסילור בישראל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להזיז את העיניים כדי לראות טוב יותר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים