שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

ארה"ב מנסה למנוע מבצע קרקעי. אובמה לנתניהו: מוכן לתווך

שלושה ימים אחרי תחילת מבצע צוק איתן, שוחח לראשונה נשיא ארה"ב עם רה"מ. הוא הביע דאגה מהמשך ההסלמה והציע לתווך במו"מ עם חמאס. אבו מאזן הודה לפני כן: המגעים לא צלחו. חמאס מאיים: "פלישה? הטילים שלנו יהפכו את ת"א לגוש אש"

לראשונה מתחילת מבצע "צוק איתן" שוחח הלילה (ו') נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמר לו - מוכן לתווך במגעים למשא ומתן על הפסקת אש עם חמאס. שיחה זו התקיימה על רקע עיבוי הכוחות הקרקעיים בעוטף עזה וההודעה לפלסטינים הגרים בקרבת הגבול להתפנות מבתיהם, כהכנה אפשרית לפלישה קרקעית. לפני אותה שיחה אמר הנשיא הפלסטיני אבו מאזן כי המגעים לרגיעה כשלו. בינתיים, נמשך הירי: הלילה נשמעות אזעקות במועצת חוף אשקלון ובעוטף עזה.

 

פרשנות: חמאס מנסה לקום מהקרשים על חשבון ישראל

 

בשיחה אמר אובמה לנתניהו כי הוא חושש מהסלמה בעימות בין חמאס לישראל, והציע לתווך במגעים. אובמה גינה את ירי הטילים ואמר כי לישראל יש זכות להגן על עצמה. עם זאת, הוא הפציר בשני הצדדים לא להסלים את העימות. גורם בכיר בממשל אובמה הבהיר כי לא חל שינוי במדיניות האמריקנית האוסרת ניהול מגעים אם מנהיגי חמאס, המוגדר בארה"ב כארגון טרור. אך ציין כי ניתן להשתמש במדינת ערב במזרח התיכון כמתווכת משנית. הגורם ציין כי מצרים, טורקיה או קטאר הן בין המדינות שעשויות לסייע בכך. במקביל דווח כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כבר פנה למצרים ולקטאר בניסיון לערב אותן בקידום הפסקת אש. גורם במחלקת המדינה האמריקנית מסר בלילה לסוכנות הידיעות רויטרס כי "הישראלים יודעים שיצרנו איתן קשר".

 

 

בחמאס, בינתיים, מודאגים מאפשרות של פלישה קרקעית - אך מנסים לשדר כי אינם נלחצים. בהודעה שפרסמה הזרוע הצבאית של חמאס נאמר כי מבצע קרקעי הוא "ההזדמנות עבורנו לשחרר אסירים פלסטינים מבתי הכלא בישראל". 

 

ההתפתחויות הללו אירעו לאחר יממה שבה התפוצצו בשטחי ישראל 141 רקטות. בסך הכול נפלו בישראל 405 רקטות מתחילת המבצע. כיפת ברזל יירטה 44 רקטות אתמול ו-108 מתחילת המבצע. אמש היא לא הצליחה ליירט רקטות לאשדוד ולבאר שבע, שם אירעו פגיעות ישירות שחוללו נזק רב. שני חיילים נפצעו במטח למועצת אשכול. צה"ל, מנגד, תקף 220 יעדים ברצועת עזה, 930 בסך הכול מתחילת "צוק איתן".

 

נתניהו, יעלון וגנץ בתדרוך אמש (צילום: אריאל חרמוני/ משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/ משרד הביטחון)
נתניהו, יעלון וגנץ בתדרוך אמש(צילום: אריאל חרמוני/ משרד הביטחון)

 

ארה"ב, מצדה, מנסה למנוע את השלב הבא של המבצע. "אף אחד לא רוצה לראות פלישה קרקעית", אמרה דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי. לדבריה, "גם הישראלים אינם רוצים בזה. ישראל מממשת בשלב זה את זכותה להגנה עצמית". האמריקנים הבהירו כי ידברו עם "כל מדינה שיכולה לסייע ולהשפיע על החמאס להפסיק את הירי". מזכיר המדינה קרי דיבר בבוקר עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, חזר והביע את הדאגה האמריקנית מההסלמה והביע נכונות אמריקנית לסייע בבלימת ירי הרקטות.

 

סאקי אמרה כי ארצות הברית "מתרכזת בניצול כל הכלים העומדים לרשותנו לעצור את ירי הרקטות. שום מדינה לא יכולה לאפשר ירי בלא אבחנה כלפי אזרחיה". בתשובה לשאלת כתבים ערבים על פגיעה באזרחים פלסטינים אמרה הדוברת כי "הרג אזרחים כולל ילדים הוא טרגי, אבל הישראלים נוקטים צעדים להזהיר את הפלסטינים לפני שהם פועלים, בעוד החמאס שהוא ארגון טרור יורה במכוון לעבר אזרחים ישראלים. האשמה היא של החמאס ואנחנו ממוקדים במאמצים לעצור את ירי הרקטות מעזה".

 

במהלך פגישה עם אישים מירושלים במוקטעה ברמאללה הביע הנשיא הפלסטיני אבו מאזן פסימיות לגבי המגעים: "אנחנו לא רוצים שאף צד יציג תנאים כדי לחזור לרגיעה כי הדבר הכי חשוב הוא למנוע שפיכות דמים. מצרים ניהלה מגעים עם הצדדים, אבל המגעים האלה נכשלו למרבה הצער". לדברי אבו מאזן, "דיברנו עם הצד האמריקני וביקשנו ממנו שיפסיקו את הפעולות צבאית מצד ישראל ואנחנו נשכנע במקביל את חמאס להפסיק את הירי. למרבה הצער לא הצלחנו בכך".

 

בהודעת דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עוביידה, הודגש כי הזרוע הצבאית הכינה את עצמה למערכה ארוכה מאוד שעשויה להימשך שבועות ארוכים וכי הם מתייחסים למערכה בשלב זה כמצומצמת: "האויב הבחין שהכפלנו את ההפגזות שלנו בתגובה למעשי הטבח שלו נגד חפים מפשע. שכל העולם יידע שעמנו הכריז על מהפכה בגדה בירושלים ובשטחי 1948 הכבושים".

 

פגיעה ישירה באשדוד (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
פגיעה ישירה באשדוד(צילום: אבי רוקח)

הבית שנפגע בבאר שבע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הבית שנפגע בבאר שבע(צילום: EPA)

יירוטים בשמי תל אביב (צילום: AP) (צילום: AP)
יירוטים בשמי תל אביב(צילום: AP)

שדר בערוץ אל-אקצה של חמאס הגיב לנאומו של דובר הזרוע הצבאית ואמר: "לדברים האלה מגיע שאצדיע לגדודי אל-קסאם... מדובר בנאום ניצחון". לצד זאת, נמשכת במלוא עוזה התעמולה העזתית. בסרטוני תעמולה של חמאס, ששודרו באותו ערוץ, שוגרו איומים לעבר ישראל על רקע האיום בפלישה קרקעית. "הטילים שלנו יהפכו את תל אביב לגוש אש", נאמר שם בין היתר. לפי גורמים פלסטיניים, מתחילת המבצע נהרגו 85 פלסטינים, מתוכם 20 ילדים, ומאות נפצעו.

 

אמש קיים שר החוץ, אביגדור ליברמן, ישיבת הערכת מצב במשרד החוץ עם בכירי המשרד. בישיבה נסקרו הגזרות השונות בזירה הבינלאומית בהתמודדות המדינית לנוכח המבצע והשר ליברמן הביע שביעות רצון מהתייחסות העולם עד כה למבצע ומההבנה שמגלה הקהילה הבינלאומת למאמציה של ישראל לשים סוף לירי הטילים. הוא הנחה את הגורמים הרלוונטיים במשרד לשים דגש על הקשר עם הגורמים המדיניים והדיפלומטיים הבכירים במדינות החברות במועצת הביטחון.

 

בנוסף, הנחה ליברמן להיעזר במאמץ ההסברתי בקהילות היהודיות ועם אוהדי ישראל ו"שגרירי הסברה", אחרים שעימם נמצא משרד החוץ בקשר רציף. ליברמן מקיים בימים האחרונים שיחות עם שרי חוץ מרחבי העולם ואמר לעמיתי כי אין אף מדינה שהייתה מוכנה לקבל מצב בו אזרחיה נאלצים להתמודד באופן יומיומי עם טילים המשוגרים אליהם ומפרים את שגרת יומם: "ישראל לא שונה, אנו נעשה הכל על-מנת שמצב זה ייפסק".


פורסם לראשונה 10/07/2014 23:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים