שתף קטע נבחר

אחרי המונדיאל: ברזיל מתמודדת עם עצמה

עם ירידת המסך על משחקי הגביע העולמי, אזרחי ברזיל יאלצו להתמודד עם הבעיות הכלכליות במדינה. כלכלנים מביעים חשש מצמיחה נמוכה מהתחזיות שתעמוד במרכז תשומת הלב לקראת הבחירות באוקטובר הקרוב. כשברקע ההכנות לאולימפיאדה ב-2016, במדינה חוששים מפרוץ מחאה כלכלית חדשה

עכשיו, אחרי שהגביע העולמי נגמר, הגיע זמנה של ברזיל להתמודד עם מציאותה הכלכלית. למרות שהנבחרת הלאומית לא זכתה בגביע הנכסף ולמרות הביקורת העולמית - מנהיגי המדינה יכולים לרשום לזכותם מספר הצלחות: שדות התעופה תפקדו, בניית האצטדיונים הושלמה בדקה ה-90 והחששות מפני הפגנות ענק אלימות התבדו.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה בעולם :

מונדיאל בברזיל: נכס או נטל כלכלי?

כסף ושחיתות: הרנסנס של הכדורגל באסיה

סקר: הפלסטינים חוששים למצבם הכלכלי

 

עכשיו מגיע ההנגאובר. כעת ברזיל צריכה להתמודד עם כלכלה במצב גסיסה מתקדם ובחירות שנקבעו לאוקטובר ועלולות לפלג את המדינה. המדינה צריכה להתחיל להתארגן למשחקים האולימפיים בשנת 2016, עוד מגה-אירוע שמפגר בלוחות הזמנים ועורר ביקורת על סדרי העדיפויות של הוצאת הכספים במדינה.

 

בחזרה למציאות

"ברזיל במהלך הגביע העולמי היתה כמו אי החלומות, אבל ההלם מהמציאות יגיע", אומר מרסלו סלומון, כלכלן העוקב אחרי ברזיל במשרד בארקליס בניו יורק. "אנחנו בתהליך של האטה שהפתיעה גם את הפסימיסטים הגדולים ביותר". הכלכלנים הורידו שוב ושוב את התחזיות שלהם עבור נתוני התמ"ג והצמיחה של ברזיל השנה. סלומון צופה כעת כי הכלכלה הברזילאית תצמח ב-0.7% בלבד, לעומת 1.7% בתחזית הקודמת.

 

לאחר 4 שנים של קיפאון, המפעלים מקצצים בייצור. המאמצים של ברזיל הובילו לצמיחה בעזרת הלוואות פדרליות גדולות, אשראי צרכני וסיוע במזומן, שמיצו את עצמם, לדברי הכלכלנים. תוכניות הממשלה לבנות נמלים ותשתיות אחרות לא הצליחו לעורר תהליך של שיפור בתחרויות.

 

נציג בכיר במשרד האוצר הברזילאי, מארסיו הולנד, אמר כי ההאטה נובעת מההאטה הכלכלית העולמית, ואינה נובעת בשל כשלים במדיניות המקומית. הלוואות הממשלה לעסקים והסובסידיות ברווחה מפחיתים את המכה, לדבריו.

 

נושא הצמיחה עומד להיות במרכז הקמפיין הפוליטי הטעון בבחירות הקרובות באוקטובר. הנשיאה הנוכחית, דילמה רוסף, ספגה קריאות בוז כשביקרה במשחק בגביע העולמי, אך היא שומרת על תמיכה בקרב העניים, לאחר שמפלגתה אישרה הגדלה של תקציבי הרווחה והסובסידיות לדיור במהלך 12 השנים בהן היא בשלטון. נכון לעכשיו היא מובילה בסקרים לקראת הבחירות.

 

כלכלנים ברזילאים ועסקים מקומיים מביעים ביקורת הולכת וגוברת על המדיניות של רוסף ועל ההתערבות הממשלתית המשמעותית בתעשיות כמו נפט, שלדבריהם תורמות להאטה. ללא קשר לזהותם, הנשיא או הנשיאה הנבחרים יאלצו להתמודד עם קיצוצים נרחבים בתקציבים, להגדיל את המיסים ולנקוט בצעדים כואבים נוספים על מנת לטפל בחוסר האיזון הפיננסי הצומח במדינה.

 

דילמה רוסף, נשיאת ברזיל יחד עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל (צילום: MCT) (צילום: MCT)
דילמה רוסף, נשיאת ברזיל יחד עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל(צילום: MCT)
  

הצניחה צפויה להיות גדולה יותר ממה שהיה חזוי בתחילה, עם שנה רביעית ברציפות של צמיחה נמוכה מהצפוי - במדינה שבעשור הקודם נחשבה לאחד מהשווקים הדינמיים ביותר בעולם. הכלכלנים צופים כעת לצמיחה של 1.68% בתמ"ג השנה, ושל 2% בשנת 2015, על פי סקר שבועי של הבנק המרכזי במדינה. עם זאת, הכלכלנים מניחים כי התוצאות בפועל יהיו נמוכות יותר.

 

"לא משנה מי ייבחר, זו עומדת להיות שנה קשה, גרועה יותר ממה שרבים סבורים" אומר פרננדו אנריקה קרדוסו, שהיה נשיא המדינה בין השנים 1995 ל-2003, ועדיין מהווה גורם משפיע בחוגים הפיננסיים כמנהיגה של מפלגת האופוזיציה המרכזית.

 

המשימה הגדולה ביותר של הנשיא הנבחר תהיה קיצוץ בגירעון הפיסקאלי של ברזיל, שלדעת משקיעים וסוכנויות דירוג היה גבוה מידי בשנים האחרונות.

 

אף אחד לא צופה שרוסף, מהמפלגה השמאלית הפרגמטית, תקצץ בתקציבים במהלך הקמפיין לנשיאות. כתוצאה מכך, הקיצוצים יאלצו להיות עמוקים יותר עבור הנשיא הבא החל מ-2015, במיוחד אם דירוג האשראי של ברזיל יופחת עד אז על ידי S&P לדירוג הנמוך ביותר שלה אי פעם, כפי שרבים צופים בברזיל.

 

צפויה גם העלאה של מיסים. כך גם שינויים בתעריפים של תחבורה ציבורית, מחירי הדלק ומחירים אחרים המפוקחים על ידי הממשלה, עליהם רוסף פיקחה באופן צמוד על מנת למנוע אינפלציה, שנעה סביב 6%, לאחר שהגיעה לשיעור גבוה יותר.

 

בכל מקרה, גם בתרחיש החיובי ביותר, הצעדים יובילו לפגיעה בביקוש המקומי בטווח הקצר. לא מספיק כדי ליצור מיתון, לדברי כלכלנים ונציגי ממשל, אך מספיק בשביל עוד שנה אבודה במונחים של צמיחה בתמ"ג.

 

מתכוננים לאולימפיאדה של 2016

ברזיל תתכונן כעת למשחקים האולימפיים ב-2016. המדינה הוכיחה שהיא מסוגלת לארח אירוע גדול, אך האירוע גם הוכיח כמה הוא יכול לפלג את העם ועד כמה ההכנות הם תהליך מייגע ומתסכל. ב-2013, מיליון ברזילאים הפגינו נגד ההוצאה של 11.5 מיליארד דולר על אצטדיונים ופרויקטים הקשורים למשחקים, במקום על בריאות וחינוך. ההכנות לקראת האולימפיאדה ב-2016 ימשיכו לעורר מחלוקת.

 

על אף שהגביע העולמי היה להיט, הוא לא סיפק את התמורה הכלכלית לה שאפו במדינה. ברזיל תכננה להשתמש בטורניר כדי להגדיל את בניית התשתיות של הרכבות, הרכבות התחתיות ותשתיות אחרות, כדי לשפר את הכלכלה. חלק מאותם פרויקטים מעולם לא יצאו לפועל, כמו רכבת מהירה בין סאו פאולו לריו. ברזיל הצליחה להתמקד רק בפרויקטים הבסיסיים כמו בניית איצטדיונים, שלא יהיו בשימוש רב לאחר הטורניר.

 

ההפסד המשפיל 7:1 של נבחרת ברזיל לנבחרת גרמניה בחצי הגמר, לא תרם למצב הרוח במדינה, בלשון המעטה. חלק מהתושבים חוזרים לשאלות הגדולות של התמורה הכלכלית של טורניר הגביע העולמי.

 

"כעת לאחר ההפסד, הברזילאים יבחנו את הבעיות של ברזיל מקרוב, יבדקו מה נעשה ומה לא נעשה, את איכות בתי הספר ובתי החולים", אמר רוג'ריו ריביריו, שומר בן 27 מסאו פאולו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
מהומות בסאו פאולו לפני המונדיאל
צילום: gettyimages
מומלצים