שתף קטע נבחר

צפו: הפיתוח הישראלי שמונע שבץ בזמן צנתור

פיתוח של סטארט-אפ ישראלי מונע מחלקיקים להגיע מהלב למוח ולגרום לשבץ במהלך צנתורי לב להחלפת מסתם. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מדווח כי המכשיר נמצא בשלב הניסוי בבני אדם ברמב"ם ובעולם

פיתוח ישראלי חדש ומעורר ציפיות: מכשיר שמגן על המוח מפני שבץ במהלך ביצוע צנתור. בשנים האחרונות התרחב השימוש בהליך הצנתור, שיכול לעיתים להחליף את ניתוח הלב הפתוח.

 

ככל שהתחום התפתח, העמיק הידע של הרופאים, פעולות הצנתור נהיו מגוונות יותר, הצנתרים המוחדרים לעורקי הלב השתכללו, וההליך עצמו נעשה יעיל ובטוח יותר. "אבל לדבר אחד לא נמצא פתרון: הגנת המוח. בכל פעולה שמבצעים בלב - ניתוח, החדרת קוצב, טיפול בהפרעות קצב, צנתור ועוד - ישנו סיכון מובנה ללקות בשבץ‭,"‬ אומר שוקי פורת, מנכ"ל חברת ההזנק הישראלית קיסטון הארט ‭,Keystone Heart‬ מפתחת מגן המוח החדש.

 

"כך, למשל, בביצוע צנתור לצורך החלפת מסתם, ‭5%‬ מהמטופלים לוקים בשבץ מוחי במהלך פעולת הצנתור או אחריה‭."‬

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על צנתורים:

מה הטיפול העדיף: צנתור או ניתוח מעקפים?

כך תדעו: מתי יש לבצע צנתור? מדריך

עומדים לעבור צנתור? כל מה שצריך לדעת

 

לאורך שנים התקשתה הקרדיולוגיה הכירורגית להתמודד עם הבעיה, "עד שלפני כעשר שנים הגה רופא ישראלי את הרעיון להמציא מעין פילטר, סוג של מסנן, שיספק למוח הגנה בביצוע פעולה כירורגית בלב‭,"‬ מסביר פורת. החברה הישראלית הסתערה על הרעיון, ובמהלך העשור האחרון שקדו מדעניה על פיתוח המוצר. "מראש התמקדנו בפיתוח מסנן שישמש אך ורק בהליך החלפת המסתם האאורטלי בצנתור‭,"‬ אומר פורת.

 

 

חלקיקים עפים מהלב

כיצד בכלל יוצרת פעילות יזומה בלב סכנה למוח? "במהלך ביצוע כל פעולה לבבית עפים חלקיקים מהלב למחזור הדם, ומשם הם מגיעים למוח. חלקם לפחות, על פי מחקרים, מקורם במסתם הישן. בהדמיה נראים אותם חלקיקים בלפחות ‭90%‬ מהחולים שעברו איזו שהיא פעולה לבבית. למרביתם לא נגרם נזק נוירולוגי, אבל חלקם ילקה באירוע מוחי, בירידה קוגניטיבית או בהגברת הסיכון לדמנציה.

 

"אנחנו מגלים אצל חולים אלה נגעים המעידים על פגיעה ברקמת המוח‭,"‬ מסביר פרופסור-משנה גיל בולוטין, מנהל המחלקה לניתוחי חזה במרכז הרפואי רמב"ם, המנתח היחיד בישראל המשתתף במחקר הבינלאומי לבדיקת יעילות המגן המוחי.

 

ומה הוא המגן? "החולה מובל לחדר צנתורים לצורך החלפת המסתם האאורטלי. לפני ביצוע הפעולה הזו מוחדר המגן, רשת ביטחון שעשויה מסגסוגת המתכת ניטינול, ידידותית לגוף האנושי, מצטיינת בחוזק ובגמישות, ומקופלת לקוטר של ‭2.5‬ מילימטר. הרופא משנע אותה באמצעות צנתר דקיק עד לפתיחתה מעל תקרת אבי העורקים. מיקום זה מאפשר לה לכסות את הפתחים היוצאים למוח באופן שיאפשר את זרימת הדם, אך ימנע תסחיף חלקיקים. הרשת הזו מגנה על כל הענפים היוצאים מקשת אבי העורקים אל המוח‭,"‬ מסביר פורת.

 

בהמשך מתבצעת החלפת המסתם ובסיום הפעולה נשלפת החוצה רשת המגן. מפתחי המגן המוחי מנסים בשלב הראשון לצמצם את מספר הפגיעות המוחיות. ‭50%"‬ מהאירועים המוחיים מתרחשים במהלך הפעולה הלבבית, ואנחנו בודקים לפי שעה את יכולתה של כיפת המתכת הזו לצמצמם את היקפם‭,"‬ הוא מוסיף.

 

מחקר ב-11 מרכזים רפואיים

המחקר על יעילות המוצר נערכת בו-בזמן ב‭11-‬ מרכזים רפואיים בגרמניה, באנגליה, בצרפת, בהולנד, וכאמור, גם ברמב"ם. עד כה עברו את ההליך 80 מצונתרים.

 

השתלת מסתם באמצעות צנתור מקובלת בעולם המערבי כבר משנת ‭.2008‬ בעבר הצריך ההליך ניתוח לב פתוח. כיום מבוצע צנתור זה בהרדמה מקומית ואורך כשעתיים בלבד.

 

מתוך ארבעת מסת מי הלב, מסתם אבי העורקים - המסתם האאורטלי, הינו היחיד שניתן להחלפה באמצעים הטכנולוגיים הקיימים.

 

היצרות מסתם זה רווחת בקרב בני 70 ומעלה ועולה עם הגיל, "כך שהצורך בהחלפת מסתם באמצעות צנתור ילך ויגבר. לכן, למחקר הבינלאומי הזה, הבודק את אמצעי ההגנה המוחי, חשיבות גדולה‭,"‬ מסכם פרופסור-משנה בולוטין.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במהלך ביצוע כל פעולה לבבית עפים חלקיקים מהלב למחזור הדם. המגן החדש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים