שתף קטע נבחר

במקום דיאליזה בבי"ח: ללבוש כליה לעבודה

צפו בהדגמה: במרכז ננו-טכנולוגי בגרנובל שבצרפת מפתחים כליה מלאכותית, על עזים זה כבר נוסה. עכשיו גם ישראלים יכולים לחקור וללמוד שם

לפני צוק איתן, לפני ירי הרקטות המאסיבי על הדרום והמרכז, לפני הכניסה הקרקעית לרצועת עזה. לפני כל זה הגדיר ראש הממשלה בנימין נתניהו את באר שבע כעיר שעתידה להיות "בירת הסייבר של חצי הכדור המזרחי", או אם תרצו "בירת עמק הסיליקון הישראלי". מאז קרו לא מעט דברים במזרח התיכון, אבל כאשר תגיע הרגיעה באר שבע וערים אחרות ישובו להתמודד על תואר בירת עמק הסיליקון המקומי. במחשבה שנייה, אולי כדאי לכל אלו לקחת כדוגמה לא את העמק שבחצי הכדור המערבי, אלא עמק קרוב בהרבה.

 

בניגוד לקליפורניה, העיר הצרפתית גרנובל לא ידועה בארץ כמרכז היי-טק, אבל זה בדיוק מה שהיא. גרנובל, שניצבת למרגלות הרי האלפים, מציעה לא רק נוף מדהים, אלא גם שילוב בין חינוך גבוה, תעשיית היי-טק ומרכזי מחקר ופיתוח. עכשיו היא גם מזמינה מדענים ישראלים צעירים ליהנות מהשילוב הזה. אבל על כך בהמשך.

 

גרנובל היא מהערים המובילות בצרפת בתעשיית ההיי-טק, במיוחד בתחומי הביוטכנולוגיה והננו-טכנולוגיה. תעשיית ההיי-טק של גרנובל מתבססת על שלושה קודקודים עיקריים - טכנולוגיית מידע, ביוטכנולוגיה ואנרגיות חדשות. העיר הקטנה יחסית (כ-150 אלף תושבים) נחשבת גם למרכז מדעי, במיוחד בתחומי הפיזיקה, מדעי המחשב ומתמטיקה יישומית. אוניברסיטת ג'וזף פורנייה היא אחת האוניברסיטאות המדעיות המובילות בצרפת, ובמכון הטכנולוגי של גרנובל לומדים יותר מ-5,000 הנדסאים לעתיד.

 

אין מקום שמסמל טוב מכל את השילוב חינוך-תעשייה-מו"פ מאשר מינאטק. מרכז המחקר שמתמקד במיקרו וננו-טכנולוגיה הוקם ב-2006 כשיתוף פעולה בין המכון הטכנולוגי של גרנובל ל-LETI - הזרוע הטכנולוגית של הסוכנות הצרפתית לאנרגיה אטומית (אם תרצו, דימונה של צרפת).

 

יזמות, חדשנות

המילים המובילות במינאטק בפרט ובגרנובל בכלל הן יזמות וחדשנות. לא בכדי נבחרה העיר בשנה שעברה על ידי המגזין כלכלי פורבס במקום החמישי ברשימת הערים "הממציאות" בעולם, עם 358 בקשות לפטנטים. במקום השלישי והשני, בהתאמה, נמצאות סן פרנסיסקו וסן דייגו, נציגות עמק הסיליקון. רק איינדהובן שבהולנד, שנבחרה בעבר לעיר האינטליגנטית בעולם, מקדימה אותן.

שיפור משמעותי באיכות חייהם של חולי אי-ספיקת כליות (צילום: CEA-Leti) (צילום: CEA-Leti)
שיפור משמעותי באיכות חייהם של חולי אי-ספיקת כליות(צילום: CEA-Leti)

אחד הפיתוחים המרתקים במינאטק הוא "נפרון+" - פרויקט לפיתוח כליה מלאכותית, שמיועד לחולים עם אי-ספיקת כליות כרונית. המטרה היא לפתח מערכת שמאפשרת מעקב מתמשך בזמן אמת אחר מצבו החולה, באמצעות סנסורים שמפותחים במינאטק ובשותפותיה לפרויקט, ותאפשר לחולים להימנע מלהגיע לבית החולים לביצוע דיאליזה כמעט יום-יומית.

 

המערכת כוללת מתקן מלבני קטן, שאותו נושא החולה על גופו. "נפרון+ מציג מערכת אידיאלית לדיאליזה מחוץ לבית החולים או למרפאה - הוא משפר את סינון הדם ומעניק ניטור קבוע על המכשיר ועל החולים, שמקבלים חופש ונוחות שאין להם כיום", אמר ז'יל מרשאן מ-LETI.

 

במכשיר נמדדים מספר פרמטרים באופן קבוע - בין היתר אלקטרוליטים (אשלגן וסידן), pH וטמפרטורה. כיום חולי כליות מטופלים בדיאליזה כמה פעמים בשבוע, למשך שעות ארוכות בכל פעם. הקשיים ברורים: כמעט שאי אפשר לעבוד תוך כדי הטיפול הארוך, איכות החיים נפגעת והמעקב אחר החולה אינו קבוע.

 

מנגד, הכליה המלאכותית מאפשרת לחולה להיות נייד, מעניקה מעקב קבוע אחר מצב בריאותו על ידי רופאים בבית החולים ומסייעת גם בהקטנת ההוצאות של מערכת הבריאות על דיאליזה בבית חולים. אפקט חיובי נוסף של הכליה המלאכותית הוא שהדיאליזה יכולה להתבצע מספר פעמים רב יותר, כך שהשינויים מתבצעים באופן הדרגתי יותר. בשנה שעברה נוסתה המערכת לראשונה על עזים. עם זאת, הפיתוח עדיין לא הושלם ו"כליה לבישה" היא עדיין פנטזיה.

 

מלגות לישראלים

הכליה המלאכותית היא רק אחד מאין ספור פיתוחים במינאטק. רק מהתקופה האחרונה אפשר לציין פיתוח סוללות מיניאטוריות לשימושים ביתיים, צבאיים ואחרים; מחזור פחמן דו-חמצני וייצור דלק אורגני בו בזמן; בחינה וניבוי הזדקנות של סוללה; שימוש במימן דחוס כדי לגלות חוזק של פלדה, ועוד ועוד.

 

בחלק מאותם מחקרים ופיתוחים יכולים בקרוב להשתלב גם ישראלים. גרנובל היא אחת הערים הבינלאומיות בצרפת, ויותר משליש מהדוקטורנטים בעיר הם זרים - ובעזרת מלגות מכמה גופים גם ישראלים יכולים ליהנות מהשילוב של חינוך-תעשייה-מחקר.

 

לחוקרים ישראלים בלימודי דוקטורט או פוסט-דוקטורט במדעים מדויקים מעניקה ממשלת צרפת מלגת "שאטובריאן". בנוסף על כך, הסוכנות הצרפתית לאנרגיה אטומית - האחראית על מינאטק - מעניקה אף היא מלגות לסטודנטים לתואר שלישי או לחוקרים בפוסט דוקטורט.

 

הכותב היה אורח ממשלת צרפת




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים