שתף קטע נבחר

ממלכת הזנבנים המופלאה בשמורת שיזף

הזנבן הערבי נחשב לציפור החברתית היחידה בישראל שחיה בשמורת שיזף בערבה. הם מתרחצים יחד ומנקים זה את זה, משחקים בחול ומחפשים במשותף מזון. למעלה מארבעים שנה חוקרים בני הזוג, אבישג ואמוץ זהבי, את קהילת הזנבנים בשמורה, לומדים את המבנה המשפחתי, את שגרת החיים ומכירים כל פרט באופן אישי

מעל 40 שנה חוקרים בני הזוג אמוץ ואבישג זהבי את הזנבנים, הציפור הקבוצתית היחידה בישראל. הזנבנים בשטח המחקר מורגלים לחוקרים וניתן לצפות בהתנהגותם הטבעית ממרחק אפסי. המחקר ממוקם בשמורת שיזף, הנמצאת בערבה בין המושבים חצבה ועין יהב. למרות שהשמורה נגישה מאוד למבקרים, רוב האנשים פשוט חולפים על פניה בדרך לאילת, לא מודעים ליופי שנמצא ממש בקרבתם.

 

סיפורה המופלא של שמורת שיזף בערבה. הצלם ארנון דטנר בילה בשמורה מדי יום במשך שבעה חודשים ועקב אחרי הזנבנים. צילום, בימוי והפקה: ארנון דטנר; עריכה: אייל ברטוב; תסריט וקריינות: טל ברטוב; מוסיקה מקורית: ישראל כסיף; הפקת פסקול: אולפני קלמנטינה.

 

הזנבנים בריקוד בוקר (צילום: ארנון דטנר) (צילום: ארנון דטנר)
הזנבנים בריקוד בוקר(צילום: ארנון דטנר)

פרופ' אמוץ זהבי עם חבר זנבן (צילום: ארנון דטנר) (צילום: ארנון דטנר)
פרופ' אמוץ זהבי עם חבר זנבן(צילום: ארנון דטנר)

 (צילום: אייל ברטוב)
(צילום: אייל ברטוב)

 

המחקר ממוקם בשמורת שיזף, הנמצאת בערבה בין המושבים חצבה ועין יהב. למרות שהשמורה נגישה מאוד למבקרים, רוב האנשים פשוט חולפים על פניה בדרך לאילת, לא מודעים ליופי שנמצא ממש בקרבתם.

 

 (צילום: אייל ברטוב)
(צילום: אייל ברטוב)

זנבנים בסינוץ- שפת המגע של הזנבנים (צילום: ארנון דטנר) (צילום: ארנון דטנר)
זנבנים בסינוץ- שפת המגע של הזנבנים(צילום: ארנון דטנר)

מיקומה הייחודי של שמורת שיזף בין שמורת דנה בהרי אדום שבירדן לבין שמורות הר הנגב המשתרעות עד מרחבי סיני, מציבות את שמורת שיזף כגשר לשמירת טבע בין אסיה לאפריקה. כל זאת מתבטא במגוון בעלי חיים וצמחים אותם ניתן למצוא בשמורה, המגיעים אלינו ממקומות שונים: אפריקה, אסיה ואף אירופה.

 

בין המינים השונים כדאי להזכיר כמה מינים נדירים ביותר המוצאים בית בשמורת שיזף: סבכי השיטים- ציפור שיר קטנה שתת-המין המקומי שלה נמצא רק בבקע הערבה ובשמורת שיזף נמצאת האוכלוסייה המקננת הגדולה ביותר בארץ; החמריה השחורה- ציפור שיר ממוצא אפריקאי, מזדמנת נדירה ביותר לערבה; וצמח חולות קטן נדיר ביותר - שרך לשון האפעה הקטנה.

 

 (צילום: אייל ברטוב)
(צילום: אייל ברטוב)

 (צילום: אייל ברטוב)
(צילום: אייל ברטוב)
 

 

למבקר הלא מיומן השמורה עשויה להיראות במבט ראשון כשממה מדברית, לכן מומלץ לבקר בשמורה עם מדריכי בית ספר שדה חצבה המכירים היטב את השמורה. אחד הסיורים המרתקים ביותר שניתן לעשות בשמורה הוא סיור הזנבנים.

 

זוהי חוויה ייחודית במינה בה ניתן לצפות בציפור חברתית זו מטווח קרוב מאוד ולשמוע הסברים על עיקרון ההכבדה שפותח על ידי פרופסור אמוץ זהבי, במידה רבה בעקבות מחקר הזנבנים. עקרון ההכבדה מסביר את עקרונות התקשורת בעולם החי, זכה להכרה בין-לאומית ושינה את חקר התנהגות בעלי החיים והאדם.


פורסם לראשונה 05/08/2014 09:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל ברטוב
זנבן. מגיעים לצפות בו במרחק נגיעה מכל רחבי הארץ
צילום: אייל ברטוב
צילום: ארנון דטנר
פרופ' אמוץ זהבי עם זנבן. ציפור חברתית מיוחדת במינה
צילום: ארנון דטנר
מומלצים