שתף קטע נבחר

רויטרס, AFP, יואב זיתון

אלוף פיקוד דרום: "התושבים יכולים לחזור לבתיהם בשקט"

גם אחרי הכרזה על טיפול ב"כל המנהרות המוכרות לנו", בשטח אין ודאות של 100%. אלוף פיקוד דרום: "תושבי הדרום יכולים לחזור לביתם ולהרגיש בטוחים". בכיר בצה"ל על העובדה שבכירי חמאס לא נפגעו: "טוב שלא תקפנו בביה"ח, שם הם הסתתרו. לא היינו מסוגלים להסתכל על עצמנו". הערכה: לחמאס עוד 2-3 מנהרות תקיפה לישראל

בזמן שבצה"ל מכריזים כי סיימו במהלך הלילה את הטיפול "בכל המנהרות המוכרות לנו" ואלוף פיקוד הדרום אומר ש"תושבי הדרום יכולים לחזור לביתם ולהרגיש בטוחים" - לפי ההערכה, נותרו לחמאס אחרי יציאת הכוחות מרצועת עזה שתיים או שלוש מנהרות תקיפה.

 

 

הפרק הנוכחי של צה"ל ברצועה הסתיים עם הסגת הכוחות ותחילת הפסקת האש ל-72 שעות שעליה סוכם מול מצרים. לצה"ל לא הוגדרה משימה בדמות הכנעת הזרוע הצבאית של חמאס, אף שהוא ערוך לכך - ומאמין שהמחיר יהיה כבד, אם תידרש בהמשך כניסה משמעותית לעומק הרצועה. אך זו לא נדרשה בשום שלב. שלשום העריך בכיר במטכ"ל כי ניתן היה לכבוש את עזה בעשרה ימים, אבל אז הייתה מתפתחת מלחמת גרילה שהייתה נמשכת אולי אף שנתיים עד למיגור חמאס והטרור.

 

היום, קצין בכיר אחר מדגיש ש"המבצע לא הסתיים, הכוחות ערוכים בגבול ויודעים לבצע כניסה מיידית אם יידרשו לכך. אנחנו עוקבים אחר החמאס אשר נמצא בלחץ גדול הן מבית והן מבחוץ". ובכל זאת הוא מבין שניתן לסכם. "פגענו ברוב המכריע של המנהרות שהיו בידי החמאס", אמר. "חמאס השקיע עשרות מיליונים במערך המנהרות והיה ערוך באמצעים משמעותיים נוספים, כל אלה ירדו לטמיון. המבצע הביא לפגיעה קשה בתשתית וביכולותיו".

 

"הלחימה הייתה מורכבת - שטח בנוי, צפוף, מורכב וכן תווך תת-קרקעי רחב. מצאנו בתים ורחובות שלמים ממולכדים, נתקלנו בטילי נ"ט, ירי מרגמות, צליפה ולחימה מטווחים קצרים", אמר מפקד פיקוד הדרום, אלוף סמי תורג'מן. "בכל מקום שבו פעלנו - כוחותינו הצליחו להכריע את האויב ולגבור עליו, להשתלט על יכולותיו ולנטרל אותן. כוחותינו ניצחו בכל מקום, עמדו ביעדים בהצלחה רבה. המפקדים שלנו ראויים להערכה גדולה".

 

ומה אומרים בצה"ל לתושבי הדרום - במיוחד היישובים הקרובים לגדר - שרבים מהם מפחדים לשוב מחשש ממנהרות התקיפה? "תושבי הדרום יכולים לחזור לביתם ולהרגיש בטוחים. כוחותינו פרוסים בהגנה חזקה ונרחבת ביישובים ויעקבו אחר הנעשה ולרשותם אמצעים נוספים", הדגיש אלוף תורג'מן.

 

בצה"ל מעריכים כי לאחר 72 השעות של הפסקת האש ייקח שבועיים לפחות עד להסדרה המדינית של חמאס, בשל מורכבות השחקנים המעורבים - חמאס עזה וחמאס חו"ל, קטאר, טורקיה, מצרים וארה"ב. קצין בכיר הבהיר כי "אם אנו רוצים לשמור על הישגי המבצע נצטרך להוכיח זאת במעשים ולא באמירות. את הנחישות מהמבצע צריך לשמר בהמשך".

 

בתוך כך, ציין גורם בכיר בצבא כי "בעיניי זו מלחמה ולא מבצע. נכנסנו למבצע עם בנק שכלל 1,400 מטרות ותוך כדי ייצרנו עוד כ-3,000, בניגוד לעבר". בצבא החלו לפרק חלק ממחנות הפיקוד הקדמיים של הכוחות ליד הגבול שתמרנו בשבועיים האחרונים ברצועה, אך שומרים על צוותי קרב חטיבתיים לאופציה של הפעלה קרקעית נוספת במידת הצורך.

 

בצבא מעריכים כי "בעוד הג'יהאד האיסלאמי מפורק אחרי המבצע", הדרג הצבאי הבכיר של חמאס לא נפגע: "הם הסתתרו בבית חולים ובבונקרים. טוב שלא תקפנו את בית החולים. היינו מחסלים שניים-שלושה מח"טים של חמאס, אבל לא מסוגלים אחרי זה להסתכל על עצמנו. נמנענו ערכית מלפגוע בבכירים שמסתתרים בקומה בבניין בין אזרחים. את בכירי הזרוע הצבאית אפשר לחסל במכת פתיחה בימי שגרה כשהם לא מסתתרים".

 

"מצאנו קלצ'ניקוב על כיסא ילדה בגן"

קצין בכיר שפיקד על הכוחות הבהיר בהתייחסו לריבוי הפלסטינים הבלתי מעורבים שנהרגו במבצע - לפי צה"ל, כמחצית מכלל 1,880 ההרוגים – כי "אחוז הפגיעה בבלתי מעורבים הוא מעולה ביחס לצבאות מערביים אחרים. עצרנו לא פעם את הלחימה כדי לתחקר וללמוד עוד יותר כיצד למנוע פגיעה באזרחים. חמאס ירה גם בהפוגות ההומניטריות, כשהאזרחים יצאו החוצה. עצרנו הרבה תקיפות מחשש לפגיעה בבלתי מעורבים".

 

על העובדה שהמערכה ארכה חודש ימים ולא זמן קצר, כפי שציפו רבים בדרג המדיני והצבאי, אמר הבכיר: "צריך להזדכות על החלומות האלה. אין מערכות קצרות ופעלנו כאן תוך לגיטימציה בינלאומית". הקצין הבכיר דחה גם את הטענות כי הצבא הופתע כשנדרש להילחם במתווה של הריסת מנהרות בלבד, תוך חיכוך גבוה עם האויב. "עד יוני השלמנו המוכנות שלנו ללחימה ברצועה כולל תרגילי אוגדה. היה שיח מעולה עם הדרג המדיני ועשינו התאמות תוך כדי מבצע. הצענו תכניות נוספות שעלו על השולחן. לאן שרצינו להגיע הגענו", הדגיש.

 

"בבית חאנון בכירי גדוד חמאס ברחו לג'בליה או נפגעו, ובתשעת הימים

שבהם היינו בבית חאנון לא נורו משם רקטות לישראל". הקצין סיפר גם על המראות שבהם נתקלו בעיר: "היה שם צומת שמולכד בשמונה זירות מטענים, הם תלו מטעני חבלה על עצים והטמינו אותם בפסי מדרכה. מצאנו פירי מנהרות צמוד לגן ילדים במימון איטלקי, ועל כיסא של ילדה בגן היה קלצ'ניקוב. בחצר בית הספר החקלאי מצאנו שלוש עמדות ירי שכל אחת מהן הכילה שמונה משגרי רקטות. בימים האחרונים זיהינו 60 מקרי ירי מבתי ספר בבית חאנון".

 

עוד הסתבר היום כי לכל מנהרה - הארוכה בהן, בחישוב סך עורקיה, נמשכה לאורך 4.5 ק"מ - היה מפעל מלט צמוד שסיפק לה בטון ולוחות הגנה, חלקם במימון קטארי, שהיו מורדים מטה על-ידי האזרחים שגרו ליד. בימים הקרובים יוחלט במערכת הביטחון כיצד למנוע את חידוש חפירת המנהרות, וכבר הוצגו כמה אפשרויות טכנולוגיות חדשות לכך.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"המפקדים ראויים להערכה גדולה"
צילום: רויטרס
מומלצים