שתף קטע נבחר

רויטרס, AFP, יואב זיתון

מצרים לחמאס: הקמת נמלים - לא על הפרק; ישראל צפויה להסכים להקלות במצור

בשיחות קהיר על הפסקת האש הציבו המצרים עמדה קשוחה, ישראל צפויה להסכים להגדלת מרחב הדיג ופתיחת מעברים. מערך ייצור הרקטות של חמאס לא חוסל במבצע

היום שאחרי הפסקת האש במבצע צוק איתן : מצרים הבהירה לחמאס שכמה מהדרישות שהעלה הארגון על רקע הפסקת האש לא עומדים כלל על הפרק. במהלך שיחות קהיר אמרו המצרים לנציגי חמאס שהקמת נמל תעופה, בניית נמל ימי ופתיחת מעבר רפיח המחבר בין הרצועה למצרים - לא יעלו לדיון. נציגי המשלחת הישראלית מגיעים היום (ג') לקהיר במה שנראה כמו עמדת כוח, אלא שגם חמאס לא יהיה מוכן להתקפל מחלק מדרישותיו: הוא אולי יסכים לשקט ביטחוני לתקופה מסוימת, אבל לא יוותר על ההתעצמות הצבאית. בכיר חמאס בעזה, חליל אלחיה, שביתו הופצץ בצוק איתן ובנו נהרג, הופיע היום לראשונה מול המצלמות אחרי שיצא מהבונקר: "אנחנו יוצאים למו"מ בקהיר כדי להסיר את המצור, והפעם לתמיד. האצבע שלנו נותרת על ההדק".

 

 

מבצע צוק איתן - כתבות נוספות:

 

בישראל עשויים להסכים לדרישות אחרות של חמאס, ובהן הגדלת מרחב הדיג בכמה מיילים נוספים. מעבר כרם שלום, שהיה סגור חלקית במהלך המבצע, צפוי להיפתח במלואו בקרוב. ישראל רוצה פיקוח על חומרים ומלט שנכנסים לרצועה, כדי שלא ישמשו לבניית מנהרות תקיפה, אבל לא ברור מה עתיד הדרישה. בירושלים אמנם דיברו על פירוז בשבועות האחרונים, אבל ברור שאין לכך סיכוי. 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הפסקת האש שהוכרזה ל-72 שעות עשויה להתפתח לשני מסלולים עיקריים. הראשון הוא סופו למעשה של המבצע, אך מנגד יש אפשרות שהסיכום יקרוס כמו הפסקות האש הקודמות. הנהגת חמאס ברצועה מעוניינת בסוף הלחימה, אך היא נדחקה לתהליך על בסיס היוזמה המצרית עם סיוע מוגבל בלבד (של קטאר

וטורקיה) ובלי שום ביטחונות שרשימת הדרישות שלה תמומש.

 

חמאס נכנסה להפסקת האש ללא הישג ברור. יו"ר הלשכה המדינית חאלד משעל ובכירים אחרים בחמאס לא הצליחו לרתום למאבקם את הזירה בגדה, למעט פיגועים בודדים, ולא את האזור או הרחוב הערבי - כאמור למעט ממשלות טורקיה וקטאר. כמו כן בשלב זה יש עדיין עמימות לגבי מדיניות החיסולים שתנקוט ישראל לגבי הבכירים בעזה, וההנהגה המדינית חוששת לצאת החוצה מהבונקרים שלה. עם זאת, ייתכן שהיא ותעשה ניסיון לצאת בעתיד הקרוב, אחרי סיום המו"מ בקהיר.

 

הפלסטינים ירצו לסכם את הסוגיות הפשוטות לכארה ולהשאיר את הנושאים הסבוכים להמשך, כדי לא לפוצץ את המו"מ. גם חמאס מבין שתושבי עזה לא יכולים להמשיך במצב הלחימה של השבועות האחרונים. תושבים וארגוני סיוע ברצועה כבר מעלים בזהירות טענות שלפיהן ניתן היה להגיע לאותו הסכם כבר לפני כמה שבועות, ולחסוך את חייהם של מאות בני אדם. אבל עדיין קיימת אפשרות שחמאס או אחד הארגונים הסוררים יבצעו פיגוע שיקטע את התהליך שמתחיל בקהיר. בחמאס לא ויתרו על הדרישות לשחרור האסירים מעסקת שליט. אך לא מדובר בבקשה מיידית. ייתכן שבהמשך יהיה מנגנון שיאפשר לדון בכך. בהקשר המיידי מה שדחוף לחמאס הוא הכנסת סחורות ושיקום הרצועה.

 

למה מלכתחילה הסכים חמאס ליוזמה המצרית? זאת הייתה תוצאה של התפתחותו המבצע, היקף הנזק והפגיעות המצטברות (גם בבכירים, בעיקר בג'יהאד האיסלאמי),

ולצד זאת ההבנה בחמאס שאין זולת הערוץ המצרי. 

 

די ברור לחמאס שהתמורה לפתיחת מעברים, חזרה להבנות עמוד ענן ועוד תמורות כלכליות הן שקט. המצרים רוצים למנוע אסון הומניטרי ברצועה - כזה שיקרין על הרחוב שלה מתישהו. מצרים לא תרצה לתת תמורות משמעותיות לחמאס, והיא תעדיף שתהליך השיקום יהיה בחסות הרשות.הפלסטינית.

 

באשר לפגיעה של צה"ל, ההערכה היא שתהליך השיקום של מערך המנהרות יימשך חודשים ארוכים. כמו כן, לפני המבצע פותח מערך ייצור רקטות משמעותי שנפגע באופן מסוים במהלך המבצע. עד כה, שליש מכלל ההרוגים ברצועת עזה זוהו שמית כפעילי טרור, רובם מחמאס והג'יהאד האיסלאמי. ההערכה היא שאחרי סיום הזיהוי יעמטד שיעור פעילי הטרור בין ההרוגים על 50-40 אחוז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO /HO / GAZA STRIP MINISTRY OF THE INTERIOR / WAEL ABU OMAR
נציג חמאס בקהיר, מוסא אבו מרזוק
צילום: AFP PHOTO /HO / GAZA STRIP MINISTRY OF THE INTERIOR / WAEL ABU OMAR
מומלצים