שתף קטע נבחר

סיוט ושמו תמ"א 38: "פועלים מציצים לדירה"

לקום בבוקר עם פועלים ליד המיטה, לרדת במדרגות בלי מעקה ולסבול מרעש, לכלוך ואבק. דיירים בפרויקטים של תמ"א 38 בר"ג, בת ים וראשל"צ מתלוננים על סחבת מצד יזמים, מגורים לא ראויים בעת ביצוע הפרויקט וסכנות בטיחות. "אין מים חמים, אין פרטיות והבטחת היזם שהבנייה לא תורגש - היא קשקוש"

צדדים רבים לתמ"א 38 ולא כולם טובים: דיירים המתגוררים בבניינים המעורבים בפרויקטים מסוג תמ"א 38/1 (חיזוק ושדרוג בניין קיים) פנו באחרונה ל-ynet באמצעות המייל האדום, ודיווחו על סחבת מצד יזמים, מגורים לא ראויים בזמן ביצוע הפרויקט וסכנות בטיחות. נזכיר כי תמ"א 38 היא תוכנית ארצית לחיזוק בניינים ישנים מפני רעידות אדמה, במתכונת של חיזוק ושדרוג ובמתכונת של הריסה ובנייה מחדש.

 

תמ"א 38 - כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

כך, לדוגמא, ברחוב רות ברמת גן מתבצע בימים אלה פרויקט תמ"א 38/1, שאמור לספק לבניין הקיים מעלית ולדירות ממ"ד ומרפסת, וכן לבנות מספר דירות חדשות ולמכור אותן. אלא שדיירי הבניין מתלוננים על עיכוב של למעלה מחצי שנה במסירת הדירות המשודרגות וחיים בינתיים בדירות שכורות. חלקם משכירים את הדירות שעוברות שיפוץ לשוכרים חלופיים - שאמנם משלמים שכר דירה מופחת, אך נאלצים להתמודד עם הרעש מדי יום.

 

"כל בוקר אני מתעורר ופועלים יכולים להסתכל עלי במיטה", מספר עמנואל, דייר השוכר דירה בבניין. לדבריו, למרות שהוא משלם כ-1,000 שקל פחות מהמקובל בשוק עבור שכר הדירה משום שהוא גר במבנה שעובר הליך של תמ"א, ההנחה אינה כדאית - כי מבחינתו מדובר בסכנה בטיחותית. "אין לי מים חמים, אין פרטיות וההבטחות של היזם שהבנייה לא תורגש היא קשקוש", הוא טוען.

 

ע', בעל דירה בבניין, מספר על החיים בצל הפרויקט. "זאת קטסטרופה - אני שוכר דירה ברחוב הסמוך, ומאחר שהפרויקט מתעכב אני משלם עוד 400 שקל ליום לבעל הדירה בגלל חריגה בהסכם השכירות", הוא אומר. לדבריו, תחילה סיפר היזם לדיירים כי מדובר בקבלן מבצע בעל שם, אולם לטענתו הוא מתנהל כמו "חאפר". "אי אפשר לגור שם כי זה לא בטיחותי - למשל אין בכלל מעקה", הוא מוסיף.

 

הבניין בהליך תמ"א 38 ברחוב רות בר"ג. הדירות לא נמסרו בזמן ()
הבניין בהליך תמ"א 38 ברחוב רות בר"ג. הדירות לא נמסרו בזמן

 

על תלונות אלה משיב אילי בר, מבעלי חברת אקו סיטי נדל"ן שאחראית על הפרויקט, שמסביר כי מדובר בפרויקט מורכב, כך שהמועד הראשוני לסיומו התברר בפועל כ"לא ריאלי". "ביצענו עבודות הנדסיות מורכבות של ביטול 9 עמודים בקומת הקרקע לצורך הסדרת חניות לדיירים, וכעת העבודות הן לקראת סיום אחרי שהגענו לסיכום ברוח טובה עם הדיירים", הוא אומר בתגובה לדברים.

 

בת ים: "לכלוך וזוהמה בלתי נסבלים" 

עו"ד אלדר אדטו, בעלי משרד עוה"ד אדטו המומחה בפינוי-בינוי ובתמ"א 38, מספר על עיכוב דומה במסירת דירות בפרויקט שעובר הליך של תמ"א 38/1 בבת ים. לדברי אדטו, המייצג את הדיירים בפרויקט הממוקם לא רחוק מחוף הים של העיר, עבודת הבנייה החלה לפני כשנה וחצי והייתה אמורה להסתיים כעבור שנה.

 

"כיום, לאחר חצי שנה של איחור בהשלמת עבודות השיפוץ במסגרת תמ"א 38, הסוף עדיין לא נראה באופק", הוא טוען, "היזם התקשר עם חברת קבלנית מבצעת שלא מילאה נאמנה את מטלותיה. בשורה התחתונה - הדיירים הם שבויים של הסכסוך בין החברה היזמית והחברה הקבלנית. כל הפיגומים נותרו סביב הבניין, הגישה לבית מוגבלת ויש לכלוך וזוהמה בלתי נסבלים".

 

עו"ד שי אליאב ממשרד עוה"ד גינדי-כספי, המומחה בין היתר בדיני מקרקעין, מציג מקרה נוסף של עיכוב בסיום פרויקט תמ"א 38/1 במערב ראשון לציון. לדבריו, העיכוב בבניין, שבו הוא ייצג את הדיירים, נעוץ דווקא בהתנהלות הרשויות, שלדבריו "הקשיחו תנאים בקבלת טופס אכלוס - ולפיכך התעכב אכלוס הדיירים".

 

"במסגרת הפרוצדורה הרגילה, פנינו לגורמים הרלוונטיים לקבל את חתימתם - אולם אז נזכרה חברת החשמל להעלות דרישה מפתיעה שלפיה נדרש היזם לבדוק את כל נקודות החשמל בדירות הקיימות", טוען עו"ד אליאב. "דרישה זו השהתה את מועד מסירת הדירות ב-3 חודשים, במהלכן נאלצו הדיירים להאריך את משך שכירת הדירות החלופיות ולספוג עלויות כספיות".

 

אז איך מתנהלים כדי למנוע עיכובים בסיום פרויקטים של תמ"א 38? לדברי עו"ד אליאב, במקרה של תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש), חל חוק מכר דירות הקובע כי ליזם יש תקופה של עד 60 יום לאחר במועד המסירה. אם לאחר מכן הוא לא יעשה כן, יאלץ היזם לשלם החל מהיום הראשון פיצויים בדמות דמי שכירות בגובה 150% לחודשיים הראשונים. לאחר מכן גובה הפיצוי מופחת.

 

עוד הוא אומר כי במקרה של תמ"א 38/1, יש לקבוע במסגרת ההסכם מנגנון פיצוי שחל במקרה של איחור בסיום העבודות; וכן לעגן במסגרת ההסכם בין הצדדים כי היזם ו/או הקבלן יעמדו בהתחיבויותיהם - ולצורך כך יעמידו ערבויות לטובת דיירי הבניין. הזכות לממש ביטחונות אלה, תשמש כערובה לתשלום הפיצויים.

 

"אם הקבלן לא פיצה את הדיירים כפי שנקבע, הם יכולים לנקוט בהליך של מימוש הביטחונות", מוסיף אליאב. "במקרה של איחור מעבר לתקופת הזמן שנקבע, קיים על פי רוב סעיף המאפשר לדיירים להודיע על ביטול החוזה - לנוכח הפרת תנאי ההסכם לגבי מועד סיום העבודות. במקרה זה הדבר יקנה לדיירים את הזכות לממש את הערבויות בנוגע לפיצוי המוסכם, כמו גם סילוק של הקבלן מהפרויקט והכנסת קבלן אחר בנעליו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלפי שאולי
הבניין בהליך תמ"א 38 בר"ג
צילום: אלפי שאולי
מומלצים