שתף קטע נבחר

1,000 מתו מאבולה: מי יקבל את התרופה?

ארגון הבריאות העולמי אישר אמנם את השימוש בתרופה הניסיונית לטיפול בחולי האבולה אך טרם ידוע מי יטופל בה מלבד שני האמריקנים והספרדי שקיבלו אותה. "ניסו אותה על שלושה חולים לבנים, למה לא על חולים שחורים?"

ואז היו שלושה. שני אמריקנים וספרדי הם שלושת האזרחים היחידים שחלו באבולה וקיבלו מעט מהמנות הספורות הקיימות של התרופה הניסיונית שאמורה לטפל במחלה הקטלנית. היום בצהריים (יום ג') החליט ארגון הבריאות העולמי לאשר את השימוש בתרופה, אך טרם ידוע מי יקבל אותה בעולם לנוכח העובדה כי אין ממנה מספיק מנות ל-1,700 האפריקנים שחלו באבולה.

 

עוד חדשות בעולם :

ידיים נקטעו, לכודים התאבדו. עדויות מההר

"משלחת סיוע" מרוסיה: פלישה לאוקראינה?

עגלת תינוק עפה למסילה וחולצה בדקה ה-90

 

מוקדם יותר היום נקבע מותו של הכומר הספרדי, מיגל פאחרס, בבית החולים במדריד. פאחרס, בן 75, הוטס מליבריה לאחר שנדבק במחלה כשעבד עם ארגון אזרחי במדינה האפריקנית וטופל בתרופה הניסיונית. 

מיגל פאחרס הספרדי שמת היום מנגיף האבולה אף שטופל בתרופה הניסיונית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מיגל פאחרס הספרדי שמת היום מנגיף האבולה אף שטופל בתרופה הניסיונית(צילום: EPA)

צוות רפואי בסיירה לאון (צילום: AP) (צילום: AP)
צוות רפואי בסיירה לאון(צילום: AP)

ארגון הבריאות העולמי מסר כי הגיע לקונצנזוס בסוגיה האתית ואישר להשתמש בטיפולים הבלתי מאושרים, שיעילותם טרם ידועה, כטיפול פוטנציאלי או מניעתי. התרופה, ZMapp, כל כך חדשה וטרם הוּכחה סופית שאינה זמינה בהיקפים גדולים והיעילות שלה כאמור טרם ידועה. ייתכן שהיא תגרום יותר נזק מתועלת. ייתכן שזה ייקח חודשים כדי לייצר כמויות צנועות. אך גם אז, השימוש בה ייצר דילמות אתיות.

 

עד האישור שניתן על ידי ארגון הבריאות העולמי, אפריקנים רבים ראו לנגד עיניהם אמת גדולה מרירה ואף גזענית בעובדה כי שני האמריקנים והאזרח הספרדי קיבלו את הטיפול לאחר שנדבקו בנגיף במערב אפריקה, שם מחלת הקדחת משתוללת זה חודשים וגבתה את חייהם של כ-1,000 בני אדם.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

קורבן נוסף של אבולה בליבריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קורבן נוסף של אבולה בליבריה(צילום: EPA)

"אין סיבה לנסות את התרופה הזאת על חולים לבנים ולהתעלם מהחולים השחורים", אומר מרסל גולאבוגוי, רוקח בקונאקרי, גינאה. "אנחנו מבין שיש תרופה שנבחנת לראשונה ושעשויות להיות לה תופעות לוואי שליליות. אבל אנחנו חייבים לנסות אותה גם על שחורים". חלק משתמשים בטוויטר כדי לדרוש שייעשה שימוש בתרופה באפריקה.

 

"אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להישאר אדישים כשרבים מאיתנו מתים", צייץ אתמול עיישה דאבו, עיתונאי סנגלי בתוספת ההאשטאג "GiveUsTheSerum". "בגלל זה אנחנו מרימים את קולנו כדי שהעולם ישמע אותנו".

 

הדילמות האתיות בסוגיה הביאו לסוכנות הבריאות של האו"ם להתייעץ אתמול עם מומחים בתחום האתיקה, המחלות המידבקות, נציגי החולים וארגון "רופאים ללא גבולות". רבים מהמשתתפים בשיחה הטלפונית הסגורה היו ממדינות מפותחות, אך גם נציגי אוגנדה וסנגל נכחו בה.

 

האלטרנטיבה לאי-ביצוע הניסוי הוא מוות ודאי

"כמובן שזה נראה רע כשרק שלושה מערביים קיבלו את התרופה כשרוב החולים במחלה הם אפריקנים", אמר ארט קפלן, ראש המחלה לביו-אתיקה במרכז הרפואי לאנגון באוניברסיטת ניו יורק. "יצרן התרופות צריך להבהיר את מדיניותו", אמר קפלן. "אני לא חושב שהמשאב הנדיר הזה צריך להיות מסופק רק למי שמחובר".

שני האמריקנים שחלו וטופלו בתרופה (צילום: gettyimages, AP) (צילום: gettyimages, AP)
שני האמריקנים שחלו וטופלו בתרופה(צילום: gettyimages, AP)

 

חברת התרופות Mapp Biopharmaceutical הקטנה מסן דייגו היא זו שמייצרת את התרופה. חברות יכולות לספק תרופות ניסיוניות על בסיס "שימוש רחום" בדרך כלל לאחר שנבדקו על בני אדם. מנהל התרופות והמזון האמריקני מאשר שימושים כאלה בארה"ב אבל אין לו סמכות מעבר לים.

 

בסופו של דבר, החברות עצמן מחליטות אם לחלוק את מוצריהן וטרם ברור אם ממשלות

מדינות מערב אפריקה ביקשו ישירות מהחברה. משרד הבריאות הספרדי מסר בסוף השבוע כי השיג את התרופה ZMapp ואת אישור החברה להשתמש בה על פאחרס.

 

בינתיים, בארה"ב השתפר מצבם של האמריקנים שפונו מליבריה, ד"ר קנט ברנטלי וננסי רייטבול, שלקו במחלה וקיבלו את הטיפול הניסיוני. חברת התרופות מסרה באתר האינטרנט שלה ש"יש רק מנות ספורות הזמינות מהתרופה" ושהיא עובדת עם סוכנויות הממשלה להגברת הייצור במהירות האפשרית.

 

גורם רשמי מסיירה לאון אמר כי במדינה טרם ביקשו את התרופה, אך ממשלות אחרות טענו כי הן מעוניינות בכל טיפול שעשוי לעזור להתאוששות החולים, על אף הסיכונים בתרופות שאינן מוכחות. "האלטרנטיבה לאי-ביצוע הניסוי היא מוות, מוות ודאי", אמר שר המידע הליברי, לואיס בראון. גם בגינאה אמרו כי הם מעוניינים בתרופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"למה לא נוסתה על שחורים?"
צילום: AFP
מומלצים