שתף קטע נבחר

"דרישותינו צנועות, לא ביקשנו שחרור רמלה"

לקראת חידוש המגעים בקהיר, הצהיר נציג הג'יהאד כי "הצבנו למערכה מטרות הגיוניות ומצומצמות, לא את שחרור העיר רמלה". גורם חמאס: הגשנו למצרים את דרישות מתוקנות וסופיות. האיחוד האירופי הציע לפקח על מעברי הגבול

השיחות בקהיר בין ישראל לפלסטינים יתחדשו מחר, וברצועת עזה מצפים כי הסבב הנוכחי יביא הפעם להסכם שיענה על דרישותיהם. נציג המשלחת הפלסטינית לשיחות קהיר מטעם הג'יהאד האסלאמי, חאלד אל-בטש, הדגיש על רקע חידוש המגעים כי "הפלגים הפלסטינים הציבו למערכה הנוכחית מטרות הגיוניות ומצומצמות, ולא את שחרור העיר רמלה".

 

אל-בטש גם מתח ביקורת על מצרים, "שהייתה יכולה לעשות יותר למען הצד הפלסטיני". אתמול (יום ו') חמאס קרא גם לארצות הברית להגביר את מעורבותה בשיחות בין הארגון לישראל על כינון הפסקת אש, בטענה כי היא יכולה לקדם את המגעים. "הממשל האמריקני מבין יותר טוב כרגע מישראל מה צריך להיות הכיוון, והתערבותו יכולה להועיל", אמרו בארגון, "אם אמנם יינתנו ערבויות מצדן של מצרים וארה"ב ושל גורמים בינלאומיים נוספים להסכם מול ישראל, הדבר יחזק את ההסכם".

 

בכיר פתח סאיב עריקאת צפוי להיפגש היום עם ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל בדוחא שבקטאר, ולדון עמו על המשך השיחות בקהיר. עריקאת ימשיך מדוחא לביקור רשמי ברוסיה. בתוך כך, בכיר חמאס בחו"ל איסמאעיל רדואן אמר הבוקר כי הארגון הגיש למצרים את הדרישות הסופיות של הארגון, שכוללות תיקונים מסוימים.

כך זה נראה לפני 7 שנים, בעקבות השתלטות חמאס על מעבר רפיח מידי האירופים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כך זה נראה לפני 7 שנים, בעקבות השתלטות חמאס על מעבר רפיח מידי האירופים(צילום: רויטרס)

 

פקחים אירופים שאבטחו בעבר את מעבר רפיח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פקחים אירופים שאבטחו בעבר את מעבר רפיח(צילום: רויטרס)

לדברי רדוטאן, חמאס סירב לדחות את הדיון בנושא הנמל ושדה התעופה, שעל פי ההצעה המצרית יעלו לדיון מחדש רק חודש לאחר חתימת ההסכם. בעיתון "אל-חיאת" דווח הבוקר כי ההצעה שהציגו המצרים בפני הצדדים היא מתוקנת וסופית, וביקשו מהם להשיב עליה לחיוב או לשלילה. גורמים פלסטינים המקורבים לרשות הפלסטינית סיפרו לעיתון כי המשלחת הפלסטינית מעוניינת לבצע תיקונים בהצעה, למרות שהאפשרויות "קשות ורגישות". אותם גורמים טענו כי ההצעה המצרית הופכת את הרשות הפלסטינית לשותפה להסכם ולהפסקת האש בניגוד לתנועת חמאס, וכי המשמעות היא שישראל תכיר בממשלת האחדות הלאומית הפלסטינית.

 

נציגי חמאס למגעים בקהיר נפגשו אתמול עם הנהגת הארגון בקטאר כדי לדון בהתקדמות השיחות ובמתווה המתגבש להפסקת אש ממושכת. לדברי גורם בחמאס, ארגון הטרור קרוב מאוד לקבלת המתווה המצרי, אולם עדיין מתווכח על הניסוח. גורמים מדיניים בירושלים כי "ישראל לא הסכימה עד כה לאף הצעה. ישראל עומדת בתוקף על כך שהבנות יושגו רק אם יהיה בהן ביטוי ברור לאינטרסים הביטחוניים של ישראל".

  

אירופה בעד פירוז: 'נסכים לפקח על המעברים'

לצד זאת, שרי החוץ של האיחוד האירופי, שהתכנסו אתמול בבריסל, הציעו לפקח על מעברי הגבול ברצועת עזה במטרה למנוע הברחת נשק והדגישו כי יש להשיג הפסקת אש ארוכת טווח. לדבריהם, חזרה לסטטוס קוו בין ישראל לחמאס "אינה אופציה".  

 

הבכירים האירופים ערכו כינוס חירום בבלגיה, שבה דנו בין היתר גם בהסלמה באוקראינה, שטענה כי השמידה כלי רכב צבאיים של רוסיה שחצו לדבריהם את הגבול. שרי החוץ הציעו להפעיל מחדש ובעתיד גם להרחיב את הפיקוח על מעבר רפיח ועל יתר המעברים, "אם יקבלו את המנדט מהאו"ם ואם הדבר יסייע לשפר את לתנאי המחייה ברצועה".

 

בהודעה אמרו שרי החוץ האירופים כי הם עשויים גם לסייע במניעת הברחת נשק ובאימון משטרת הרשות שאמורה להיות מוצבת בעזה. הם אמרו כי על ארגוני הטרור בעזה להתפרק מנשקם וכי הסכם שלום כולל הוא היעד הסופי. "במשך שנים המצב ברצועת עזה היה בלתי נסבל, חזרה לסטטוס קוו שלפני המערכה האחרונה אינה אופציה", נאמר בהודעתם. האירופים כבר פיקחו על מעבר רפיח מ-2005, אבל עם השתלטות חמאס על הרצועה הפקחים האירופים עזבו את המקום.

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)
 

דובר משרד החוץ יגאל פלמור הצהיר בתגובה להודעה האירופית כי כמוהם גם ישראל מייחסת חשיבות ליוזמה המצרית להשגת רגיעה ארוכה ויציבה. "ישראל מברכת על קריאותיהם החוזרות ונשנות של השרים לפרק את ארגוני הטרור ברצועת עזה מנשקם", אמר. "מחויבות לעקרון הפירוז, שתיושם על-ידי מנגנון פיקוח אפקטיבי, תבטיח שינוי של המצב מיסודו".

 

על פי המתווה המצרי לרגיעה, שמרבית סעיפיו פורסמו השבוע ב-ynet, ייפתחו המעברים בין ישראל לבין רצועת עזה - כולל תנועה של אנשים. בנוסף, יתאפשר להכניס חומרי בנייה לשיקום הרצועה ויינתן אישור ישראלי לייצוא וייבוא סחורות בין הרצועה לגדה. הרשות הפלסטינית היא זו שאמורה לפקח על מעבר רפיח.

 

בנוסף לכך, על פי ההצעה המצרית ישראל תפסיק את התקיפות ברצועת עזה מהים, היבשה והאוויר, ולא תיכנס קרקעית לרצועה. הפלגים הפלסטינים בעזה יפסיקו במקביל את הירי והתקיפות משטח רצועת עזה כלפי ישראל וכן תופסק בניית המנהרות ההתקפיות מרצועת עזה לישראל. לפי המתווה, הדיון על הקמת נמלי ים ואוויר יידחה בחודש עד ייצוב הרגיעה בין הצדדים והחזרה לשגרה. במקביל יידחה גם הדיון על שחרור אסירים והשבת גופות שני חיילי צה"ל, אורון שאול והדר גולדין.

 

על רקע המאמצים להשגת הסכם הפסקת אש ארוך-טווח, דיווחו גורמי רפואה פלסטיניים רשמיים כי מניין ההרוגים ברצועה מאז תחילת מבצע "צוק איתן" עלה ל-1,980 לאחר שעשרות בני אדם מתו מפצעיהם וגופות נמצאו מתחת להריסות בעזה. בנוסף נמסר כי לפחות 10,181 בני אדם נפצעו במהלך המבצע.

 


פורסם לראשונה 15/08/2014 23:13

 

רועי קייס השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המשלחת הפלסטינית בקהיר. חוזרים לדבר
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מעבר ארז. בפיקוח האירופאים?
צילום: רויטרס
מומלצים