שתף קטע נבחר

פסימיות בקהיר: 'עדיף שהפלסטינים יגידו לא'

שני הצדדים מגמגמים מול המסמך המצרי להסדרה, וגורם ישראלי בכיר רומז: "אולי עדיף לקבל שקט בלי הסדרה". בינתיים גובר הלחץ הבינלאומי: בעיתון "אל-חיאת" מפרסמים שוושינגטון הודיעה על ערבות לכך שישראל תהיה מחויבת לסיכומים. אבו מאזן לוחץ על משעל לתמוך במתווה

שעות קריטיות בקהיר: בקהיר יתחדש הבוקר (יום א') המשא ומתן העקיף על הסדרה בין ישראל לנציגי חמאס, שיגיעו למצרים במסגרת המשלחת הפלסטינית המאוחדת. בצל פסימיות בשני הצדדים לגבי האפשרות להגיע להסדר כולל שיבטיח שקט סביב רצועת עזה והקלות בסגר - גם האמריקנים מגבירים את הלחץ כדי למנוע הידרדרות. אבל גורמים מדיניים אומרים הבוקר כי ישראל עדיין בוחנת את ההצעה המצרית הכוללת סעיפים בעיתיים. גורם בכיר אמר ל-ynet: "אנחנו שוקלים כיצד לפעול. לנו עדיף שהפלסטינים יהיו אלה שיאמרו 'לא', וכרגע מסתמן שזה המצב".

 

שר בקבינט העריך הבוקר שישנו סיכוי לא מבוטל שהשיחות יתפוצצו. "לנוכח האופציות המונחות על השולחן, ייתכן אפילו כי מדובר במצב עדיף", ציין השר. שר אחר אמר: "לא מן הנמנע שהשיחות לא יצלחו וייתכן שנשוב לנוסחת שקט תמורת שקט ולא הסדרה מסודרת".

 

גם הפעם טוענים בישראל שאם לא תהיה הסדרה, כל ירי פלסטיני ייענה בעוצמה רבה, ואם הירי לא ייפסק - הקבינט יכונס כדי לשקול מבצע קרקעי רחב. שרים בקבינט, ובראשם נפתלי בנט, כבר אומרים כי הם יתמכו במבצע רחב שכזה וגם במצב של אי הגעה להסדרה. בנט אמר כבר ביום חמישי שהוא פועל לכך שישראל תפסיק את המשא ומתן שאותו כינה "לא ראוי".

אובמה וקרי. ערבות אמריקנית (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה וקרי. ערבות אמריקנית(צילום: AP)

העיתון הערבי הלונדוני "אל-חיאת" מדווח הבוקר כי הצעת ההסכם המצרית - שעיקרי פרטיה נחשפו בשבוע שעבר - זוכה לתמיכה בינלאומית נרחבת. ארצות הברית, על פי הפרסום, הודיעה למצרים כי היא ערבה לכך שישראל תהיה מחויבת למה שהוסכם עליו עד כה. במקביל, גם מזכ"ל האו"ם באן קי מון הודיע למצרים, כך על פי העיתון, כי הוא תומך בתוכן ההצעה.

  

הדברים מתווספים להחלטת שרי החוץ של האיחוד האירופי מסוף השבוע שהציעו לפקח על מעברי הגבול ברצועה במטרה למנוע הברחת נשק והדגישו כי יש להשיג הפסקת אש ארוכת טווח. לדבריהם, חזרה לסטטוס קוו בין ישראל לחמאס "אינה אופציה".

 

עם זאת גורם במשלחת הפלסטינית צוטט הבוקר בסוכנות AP ואמר כי פחות אופטימי לגבי הסיכוי להגיע להסדרה, בגלל ההתעקשות של חמאס על הסרה מלאה של המצור.

חאלד משעל. מסר מאבו מאזן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חאלד משעל. מסר מאבו מאזן(צילום: AFP)

דיפלומטים מצרים אמרו אתמול לסוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" כי מצרים משקיעה מאמצים כדי לשכנע את שני הצדדים להמשיך בהפסקת האש עד שיושג הסכם סופי, במקום להאריך את הפסקת האש לזמן מוגדר. אחד מהם הסביר: "אנחנו שואפים למנוע את שפיכת דמו של העם הפלסטיני. אם הייתה לנו בחירה היינו מאריכים את הפסקת האש בלי סוף אולם המכשול הוא החשש של הצד הפלסטיני שהדרישות שלו לא ימולאו בזמן שישראל תחוש בטוחה".

 

הקבינט המדיני ביטחוני התכנס בפעם האחרונה ביום שישי. בסוף השבוע נערכו דיונים מקבילים בצד הפלסטיני, ואמש דיווח העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" המקורב לנסיכות הקטארית כי בפגישה בין חבר הוועד הפועל של אש"ף סאיב עריקאת למנהיג חמאס חאלד משעל, במקום מושבו בקטאר, העביר עריקאת מסר מיו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן - תמוך במסמך המצרי.

 

עריקאת אמר למשעל בשמו של אבו מאזן כי יש לבסס את הפסקת האש וקרא "שלא לדחוק את הסוגיה הפלסטינית לעימותים אזוריים", כך דווח. במקביל אבו מאזן הדגיש במסר כי הוא יפקח בעצמו על ועידת השיקום של עזה שצפויה להיערך בחודש הבא בשארם א-שייח.

המשלחת הפלסטינית בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשלחת הפלסטינית בקהיר(צילום: רויטרס)

אמש הבהיר משעל כי חמאס לא יוותר על דרישותיו. בראיון לרשת החדשות הקטארית "אל-ג'זירה" אמר: "אנחנו רוצים שכל המעברים ייפתחו, אנחנו רוצים נמל משלנו, שדה תעופה משלנו והדרישה המרכזית - לסיים את הכיבוש ואת מפעל ההתנחלויות".

 

משעל קרא בראיון לקהילה הבינלאומית לפעול להסרת המצור בעזה. "אנחנו רוצים שתושבינו בעזה ירגישו שהם לא תחת מצור ויכולים לחיות חיים נורמליים. אנחנו רוצים להגן על אזרחינו ולא להשתמש בדמם של התושבים כדי לנהל מו"מ. אנחנו רוצים שיקבלו את דרישותינו, אבל ישראל מורחת זמן ומתעלמת מהן".  

 

חבר המשלחת הפלסטינית מטעם פתח, פייסל אבו שהלא, אמר אתמול לעיתון "א-שרק אל-אווסט" לפני ישיבת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה כי המשלחת הפלסטינית תשוב לקהיר תחת הכותרת: "רוצים את זכויותינו המלאות". לדבריו, "מה שהוצע לנו עד כה לא מקובל". הוא הוסיף כי "יש עקרונות שאף אחד לא מוכן לוותר עליהם. העמדה שלנו ברורה. יש להסיר את המצור ולפתוח את המעברים ללא מגבלות. אף אחד לא יפגע בנשק של ההתנגדות כיוון שאנחנו עם שנמצא תחת כיבוש". הוא דחה בין השאר את העיקרון של ההדרגתיות ביישום הפתרונות וטען בשם המשלחת הפלסטינית כי ההצעה לדחות את הדיון בסוגיית שדה התעופה והנמל "אינה מתקבלת על הדעת".

 

ההצעה המצרית

ההצעה שבוחנים הצדדים היא המתווה המצרי, שסעיפיו פורסמו ביום רביעי ב-ynet. לפי המתווה, הדיון על הקמת נמלי ים ואוויר יידחה בחודש עד ייצוב הרגיעה בין הצדדים והחזרה לשגרה. במקביל יידחה גם הדיון על שחרור אסירים והשבת גופות שני חיילי צה"ל,

אורון שאול והדר גולדין.

 

על פי הצעת מצרים, ייפתחו המעברים בין ישראל לבין רצועת עזה - כולל תנועה של אנשים. יתאפשר להכניס חומרי בנייה לשיקום הרצועה ויינתן אישור ישראלי לייצוא וייבוא סחורות בין הרצועה לגדה. בנוסף, יבוטל בהדרגה אזור החיץ האסור לתנועת פלסטינים בסמוך לגבול עם ישראל, וכוחות הרשות הפלסטינית ייפרסו שם החל מ-1 בינואר 2015. מרחב הדייג יוגדל באופן מדורג משישה מייל ל-12 מייל.

 

בנוסף לכך, על פי ההצעה המצרית, שפרטים נוספים ממנה פורסמו בעיתון "א-שורוק", ישראל תפסיק את התקיפות ברצועת עזה מהים, היבשה והאוויר, ולא תיכנס קרקעית לרצועה. הפלגים הפלסטיניים בעזה יפסיקו במקביל את הירי והתקיפות משטח רצועת עזה כלפי ישראל וכן תופסק בניית המנהרות ההתקפיות מרצועת עזה לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חאלד משעל. לחץ מאבו מאזן
צילום: AFP
מומלצים