שתף קטע נבחר

שיחותיי בסמסים עם ארגון טרור

ארגון הטרור א-שבאב מתקשר עם עיתונאים בעיקר בהודעות. כתבת ה-BBC סיפרה על הקשר היום-יומי: "אני מקבלת טלפון, ואז הודעה, ואז עוד טלפון - לוודא שהיא הגיעה". חלק מהשיחות התגלגלו לדיונים פילוסופיים, אחרות לאיומים: "אמרו שאם אני מרגלת, יירו בי"

"התעוררתי בוקר אחד כי קיבלתי הודעת טקסט. חיכתה לי גם שיחה שלא נענתה, מא-שבאב ", כך מספרת כתבת רשת BBC מארי הרפר על הקשר המתמשך שלה עם ארגון הג'יהאד הקיצוני שפעיל בעיקר בקניה ובסומליה. א-שבאב אוהב לתקשר עם עיתונאים בעיקר בהודעות SMS. הכתבים, זרים במקרים רבים, כבר התרגלו - אבל עדיין מתחלחלים מהמחשבה מי עומד בצד השני של ההודעה.

 

"לקבל את ההודעות שלהם ולדבר איתם בטלפון יכול להיות חוויה מערערת רגשית ולפעמים סוריאליסטית", היא כותבת. "ההודעות תמיד כתובות באנגלית מושלמת, וכל פעם אותו הדפוס: שיחה, הודעת טקסט, ואז עוד שיחה לוודא שה-SMS - או ההודעה לעיתונות, כפי שקורא לזה הארגון - אכן הגיעה ליעדה".

לוחמי א-שבאב באימון ליד מוגדישו (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחמי א-שבאב באימון ליד מוגדישו(צילום: AP)

"ההודעה שקיבלתי באותו הבוקר עדכנה אותי לגבי סרט שהכינו בארגון, שנקרא 'מעבר לצללים'", היא נותנת דוגמה. "נאמר שהוא מספק 'תיאור מדויק' של כמה מהאירועים אשתקד, כשכוחות קומנדו צרפתיים ניסו ונכשלו לחלץ מידי הארגון חטוף שנחשד בהיותו מרגל צרפתי".

 

"כמה ימים לאחר מכן קיבלתי עוד שיחת טלפון מא-שבאב. הקול הברור והרגוע מעברו השני של הקו הודיע לי שאני עומדת לקבל הודעת טקסט על תפקידו של הארגון ברצח קצין משטרה בכיר בסומליה מוקדם יותר באותו היום. כפי שהובטח, כעבור כמה שניות הגיע ה-SMS. אז הגיעה עוד שיחת טלפון כדי לאשר שאכן קיבלתי את ההודעה".

 

אם לסקור אחורה את רישום השיחות בטלפון שלה, מספרת הרפר, אפשר לשרטט את היסטוריית המתקפות של א-שבאב. "רבות מהמתקפות האחרונות היו בקניה. הודעה אחת, שנשלחה בחמישה המשכים, נכתבה בסגנון דיווח של סוכנויות הידיעות ונטלה אחריות על פיצוץ בג'יבוטי, במסעדה פופולרית בקרב זרים (או כמו שא-שבאב קוראים להם, צלבנים מערביים)".

 

"שאלו אותי בדאגה, 'אולי תתאסלמי?'"

הרפר עצמה הייתה עדה מקרוב לאלימות של א-שבאב. מוקדם יותר השנה היא הייתה בקרבת מלון במוגדישו, בירת סומליה, כשהוא הותקף - תחילה על-ידי מחבל מתאבד שפוצץ מכונית תופת, ואז על-ידי מחבל נוסף שהמתין להגעת כוחות החירום לפני שדרס אותם עם רכבו והתנגש לתוך מבנה המלון.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"לפעמים אני מתקשה לייחס את מעשי האלימות הקיצוניים ומטילי האימה האלו לקול הרגוע והמרוסן של נציג א-שבאב בטלפון, או לניסוח הסטרילי של ההודעות", היא מודה. "מה שהחל כשיחות קצרות בנוגע למתקפות ספציפיות הפך עם הזמן לדיונים ארוכים ורחבים יותר לגבי מנהגי הארגון והפילוסופיה שלו".

 

באחד המקרים, מספרת הרפר, "עדכון על המתקפה האחרונה בחוף בקניה הסתיים בהטפה לגבי האמונה שלי. נציג א-שבאב שאל אותי, 'את מאמינה בחיים שלאחר המוות? את יודעת מארי, לא תהיי בחיים בעוד 20, 30, 40 שנה. אני בכנות ממליץ לך לשקול להתאסלם'. הוא דיבר אליי בקול עדין ונשמע באמת ובתמים מודאג לגורלי".

 

הקשר בין העיתונאית לג'יהאדיסט האלמוני אמנם העמיק, אך בהרבה מובנים השיחה נותרה חד-צדדית. "לפעמים יש מקום לדיון, אבל כשאני שואלת על נושאים מסוימים - כמו היחס למרגלים או לנואפים למשל - הטון של הקול משתנה", היא מעידה. "הוא נעשה קר ומכני, כאילו הוא שינן את המילים מראש".

 

"באחד הימים קיבלתי שיחה מא-שבאב עוד כששכבתי במיטה הבטוחה והחמימה שלי בבוקר שבת", משחזרת הרפר, "ושמעתי קול אומר לי: 'אם תימצאי אשמה בריגול, ייתכן רק עונש אחד עבורך: תעמדי בפני כיתת יורים במקום פומבי. כולם חייבים להיות עדים למות מרגל. המרגל חייב לקבל שלושה, ארבעה או חמישה כדורים בראש".

 

הודעות ה-SMS, היא מוסיפה, משמשות את א-שבאב לא רק להעברת מידע. "יש עוד אנשים שמקבלים הודעות, אבל האופי שלהן שונה ולעתים קרובות הן מכילות איומים במוות. האנשים האלו קופצים בכל פעם שהם שומעים קול נפץ, חולפים מהר על פני מכונית חונה מחשש שהיא תתפוצץ, ולבם מחסיר פעימה בכל פעם שמתקרב אליהם אדם שהם לא מכירים".

 

על עצמה מספרת הרפר: "אני לעולם לא יודעת באמת מתי אני הולכת לקבל עוד הודעה מא-שבאב. אני עשויה להיות בחופשה עם המשפחה שלי, או באמצע ארוחת ערב עם חברים, כשלפתע הודעת טקסט מתפרצת למסך הטלפון שלי ויוצרת התנגשות בין שני עולמות שונים לחלוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חמושים ובני ערובה בהשתלטות א-שבאב על קניון בקניה אשתקד
צילום: AP
מומלצים