שתף קטע נבחר

צילום: AFP

ראש המוסד לשעבר: סביר שידעו על האישה והבן - והחליטו שחשיבות חיסול דף עצומה

האלוף במיל' דני יתום מפרט את תהליך קבלת ההחלטות, מהרגע שבו יש יעד טרור ועד לרגע שבו נורה הטיל לחיסולו. "צריך מודיעין מאוד מדויק ובזמן אמיתי, מדובר בחודשים ולעתים אפילו שנים של מעקב אחרי מישהו"

ניסיון החיסול החמישי של ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף, הביא אתמול למותם של אשתו ובנו. איך עובד מנגנון החיסולים? כיצד המודיעין נערך להם ובאילו מקרים מבוטל חיסול ברגע האחרון? ראש המוסד לשעבר, האלוף (מיל') דני יתום, היה שותף להרבה החלטות שקשורות לחיסול יעדי טרור, ומסביר את התהליך, מראשיתו ועד הביצוע.

  

 

לדברי יתום, התהליך מתחיל בהרכבת רשימת טרוריסטים, "שלדעת הממליצים - מוסד, שב"כ או אמ"ן - ראוי לפגוע בהם מכיוון שהם מבצעים, מתכננים ומובילים פיגועי טרור. לא רק עברם נשקל, אלא בעיקר מה שהם מתכננים לעתיד. ההערכה היא שפגיעה בהם, חיסולם, יביא לכך שפיגועי טרור שנמצאים בקנה יסוכלו או יידחו".

 

יתום מזכיר שרשימה כזו צריכה לקבל אישור של שר הביטחון וראש הממשלה, ואז מתחילה מלאכה קשה, ארוכה, מורכבת ומסובכת של איסוף מודיעין. "כדי לפגוע במישהו שמתחבא, בורח, מחליף בתדירות מאוד גבוהה מקומות לינה ונוסע בכלי רכב, לפעמים גם אופנוע, צריך מודיעין מאוד מדויק ובזמן אמיתי". 

 

יתום. "מלאכה קשה, ארוכה, מורכבת ומסובכת" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יתום. "מלאכה קשה, ארוכה, מורכבת ומסובכת"(צילום: גיל יוחנן)
 

המידע, לדבריו, מתבסס הן על מודיעין אותות והן על מודיעין אנושי. "צריך לוודא שהאדם שאותו מתכוונים לחסל אכן נמצא במקום שעליו מתכוונים לזרוק את הפצצה או לירות את הטיל", אומר יתום. "יותר מזה, צריכים גם לדעת שבסביבתו אין אנשים חפים מפשע שעלולים להיפגע. לעתים די נדירות מאשרים ביצוע של חיסול גם כאשר עלולים להיפגע חפים מפשע. אני לא יודע מה בדיוק היה במקרה הספציפי הזה של מוחמד דף, אבל אם ידעו שמוחמד דף נמצא בבית, סביר להניח שידעו שגם אשתו ובנו נמצאים שם, והוחלט בכל זאת לזרוק את הפצצה בגלל החשיבות העצומה שבחיסולו".

 

ניסיונות החיסול של מוחמד דף, החל משנת 2001 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניסיונות החיסול של מוחמד דף, החל משנת 2001(צילום: AFP)

לאחר שהושלם המודיעין, נבחר כלי הנשק לחיסול, אומר יתום. "הדבר החשוב והקשה ביותר הוא לסגור את המעגל, קרי להביא לזירה אמצעי לחימה, כמו מטוס שזורק פצצה או מסוק שיורה טיל, שנמצא בזמינות אבל מספיק רחוק מהמקום כדי לא לעורר את חשדו של המיועד לחיסול. ברגע נתון ומסוים צריכים להיפגש המודיעין והוודאות בזמן אמיתי שהאיש אכן נמצא וסביבתו לא מלאה בחפים מפשע - עם כלי הנשק. או אז ניתן האות וכלי הנשק מופעל".

 

כיצד כישלונות עבר לחיסולו של יעד מסוים משפיעים על מבצע חיסול נוסף?

 

"אחרי כל מבצע, בין שמוצלח ובין שלא, מבוצעים תחקירים כדי להבין מה הייתה הסיבה שבגללה

 ניסיון החיסול לא הצליח, מפיקים לקחים ומיישמים אותם בפעם הבאה. צריך גם הרבה מזל. מוחמד דף נחלץ ארבע פעמים בעור שיניו, תרתי משמע, הוא איבד חלק מגופו. אני לא יודע מה קרה עכשיו ומקווה מאוד שאכן הצליחו לחסלו".

 

כמה זמן נמשך איסוף המודיעין לקראת חיסול?

 

"זה אינדיווידואלי מאוד למקרה, אבל יכול לקחת חודשים מעטים עד חודשים ארוכים. בכל מקרה, לא מדובר בימים או בשבועות, אלא בחודשים ולעתים אפילו שנים של מעקב מודיעיני אחרי מישהו".

 

באילו מקרים מחליטים לעצור מבצע חיסול בעיצומו?

 

"היו מקרים לא מעטים שבהם ברגע האחרון הסתבר שבמכונית שבה נמצא המיועד לחיסול נמצאים גם אנשים לא מעורבים, חפים מפשע, והמבצע בוטל ברגע האחרון. למשל, כאשר במכונית יש בני משפחה או שהמכונית נוסעת באזור מאוכלס. יש דוגמאות רבות של מקרים כאלה שבהן המטוס או המסוק היו צריכים להטיל פצצה או לירות טיל, אבל הטייסים קיבלו הוראת 'חדל' וחזרו הביתה מבלי לבצע את החיסול, או חיכו להזדמנות שהמכונית תעזוב את האזור המאוכלס כדי שעוברי אורח לא ייפגעו".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל ואורי דוידוביץ'
ראש המוסד לשעבר, דני יתום
צילום: חגי דקל ואורי דוידוביץ'
מומלצים