שתף קטע נבחר

קשה אבל אפשרי: ניהול עסק במצב מלחמה

בזמן שאף אחד אינו יודע באמת כמה זמן יימשך המבצע, בעלי עסקים רבים בקושי מחזיקים מעמד. איך ניתן בכל זאת לנהל את העסק בימים אלו ולצמצם את ההפסדים? מדריך

ההתמודדות של מנהלים בארגונים עסקיים עם המצב הכלכלי היום, תוך כדי המבצע, דורשת תכונות של לוליין: היכולת לעמוד יציב על חבל דק, בלי שמובטחת רשת ביטחון.

 

 

בעלי עסקים רבים בקושי מחזיקים מעמד, מפטרים או מוציאים לחופשה עובדים, נכנסים למשיכות יתר או מושכים מהחסכונות כדי לקיים את העסק. עסקים העובדים עם חו"ל נתקלים גם בעוינות קשה, ביטולי הזמנות, וניתוק קשרים עסקיים.

 

למרות כל העצות הטובות, אין כרגע אף אחד שיודע, כולל ראש הממשלה, כמה זמן המצב ימשך ומה יהיו ההשלכות שלו. ובכל זאת צריך להמשיך לנהל, ולפחות לנסות קיים את העסק. איך עושים את זה בתקופה כל כך לא ברורה, כשאין מושג באמת לאן הדברים הולכים? כמו לוליין. בכוונה ברורה, בקשב ובריכוז מוחלטים. למה הכוונה?

 

הישרדות: הכוונה של הלוליין ברורה - הישרדות. להגיע לצד השני של החבל בשלום. יכול להיות שיש לו כוונות לטווח ארוך, שאיפות, התחייבויות. יכול להיות שיש לו בעיות פיננסיות או שהוא מאוהב.,אולי הוא חושב על התשואות שיקבל מהקהל, או על השכר שיקבל בסופה של ההצגה. אבל כשהוא על החבל, יש רק דבר אחד בעולם שחשוב: להגיע אל הצד השני.

 

קשב מוחלט: הקשב של הלוליין הוא מוחלט. כל משב רוח או רעש לא צפוי יכולים להפיל אותו. קשב פירושו לשים לב לכל מה שקורה מרגע לרגע. לא מה שהחזאי אמר על כיוון הרוח, אלא הכיוון והעוצמה שלה ברגע זה כפי שאנחנו חווים אותה.

 

חשוב שהמנהל לא יקח החלטות לפי מה שהיה רוצה שיקרה, למה שסיפרו לו שיקרה או למה שהוא חרד או מקווה שיקרה, אלא להקשיב למה שקורה בפועל ברגע הזה בסביבתו החיצונית, ברגע הבא ובזה שאחריו, עד סוף החבל.

 

ריכוז מוחלט: הריכוז של הלוליין מוחלט.רגע של הסחת דעת יכול לגרום לנפילה. ריכוז היא היכולת להיות בתואם עם מה שיש, לקבל החלטה מתוך מה שקורה ברגע, בהתאם לכוונה. חשוב לשים בצד את כל מה שכרגע אינו רלבנטי – הבעיות, הרגשות, המחשבות, השמחות, הדילמות, הקשיים, השאיפות, ולהיות מרוכז אך ורק בהליכה: רגל אחר רגל, גוף, חבל, מקל איזון, רוח.

 

טיפים

מה זה אומר באופן מעשי לגבי ניהול בתקופה הזו?

 

1. לשמור על קשב: להאמין לעובדות ולא למשאלות הלב או להבטחות הפוליטיקאים. יתכן שיהיה פיצוי לעסקים בטווח הרקטות ויתכן שלא, אבל להוציא כסף אפשר רק מהרגע שהכסף בבנק ולא מרגע ההבטחה. יתכן שהלקוח מבלגיה יתחרט על ביטול ההזמנה, אבל אולי לא. יתכן שתימשך הפסקת האש וייפסק הירי על ישובי הדרום, אבל יתכן שלא. כל זמן שלא יודעים, כדאי להניח שהמצב ימשך, ולבחון מרגע לרגע מה קורה בשטח.

 

2. לפעול בריכוז וללא הסחת דעת: בשונה מהרגיל, חשוב לקבל החלטות דווקא על פי הצרכים של הטווח הקצר וגודל "רשת הבטחון" שיש למנהל, כלומר רמת הסיכון שאנחנו יכולים לקחת: משך הזמן בו יש לנו יכולת לשרוד מבחינה פיננסית בתנאים הקיימים, בשילוב שיקולים של הטווח הארוך.

 

כמו בשלבים הראשונים של בניית עסק, חשוב לפעול באומץ, אבל גם בזהירות. הטעות הכי גדולה היא להאמין לתקוה שהכל יגמר בטוב מהר ולקחת סיכונים גדולים מדי, כמו הלוואות גדולות או משיכת יתר גבוהה בבנק.

 

3. פתיחות לשינויים: בצד האמור בסעיף הקודף אפשר כמובן לקבל החלטות באופן שמשאיר את הדלת פתוחה לשינוי. כך למשל, אם אין ברירה וחייבים לפטר עובדים, אפשר למסור מכתבי פיטורין על פי חוק לעובדים שלא יהיה ניתן להעסיק במידה שהמצב יחריף, אבל להבטיח שיבוטלו אם המצב לא יחריף, או שיועסקו מחדש אם המצב ישתפר. לא מדובר כמובן על מי שמשתמשים במצב כתרוץ כדי להיפטר מעובדים לא רצויים או יקרים.

 

4. יצירתיות: אומרים שכשהתותחים יורים המוזות שותקות, אבל ראינו במלחמות קודמות שתקופה כזו מייצרת רעיונות רבים. מעיין היצירתיות לא צריך להסגר. זה הזמן ליזמות עיסקית: היכן העסק שלך יכול להביא ערך דווקא בתקופה הזו? למי? איפה?

 

5. ניהול מתחשב: בתקופה זו אנשים רבים נודדים בארץ למצוא מחסה, נשים רבות נשארות עם ילדיהן למקרה של אזעקה, והרבה גברים ונשים חזרו מהמילואים, חלק מהם רצים חזרה לעבוד, חלק אחר זקוק לזמן התאוששות ולהקשבה. לא פשוט אבל אפשרי ללכת על החבל הדק ועדיין להיות אנושי, קשוב, ומתחשב כלפיהם.

 

הכותבת היא מרצה בלהב פיתוח מנהלים, הפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א, מנהלת אקדמית של הקורס "לעורר את המנהיג הפנימי – על מיינדפולנס בניהול"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים