שתף קטע נבחר

פשרה ב"דלק": הטבה של 7 מיליון ש' לנהגים

קבוצת נהגים הגישה בקשה לייצוגית בגלל גבייה לא תקינה של בעמדות של שירות עצמי. כיצד הגיעו לפשרה ומי יהיה זכאי לקבל את ההטבה?

תדלוק בשירות מלא במחיר של שירות עצמי בתחנות "דלק" - זאת ההטבה שאישר בית המשפט לציבור הנהגים בעקבות תביעה ייצוגית שהוגשה נגד החברה ומפעילותיה. האם גם אתם זכאים להטבה?

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

קבוצת נהגים הגישה למחוזי בתל אביב בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד חברת "דלק" ומפעילותיה ברחבי הארץ, בהן גם "דלק מנטה", בטענה שגבו כספים שלא כדין ממי שתדלקו את מכוניותיהם בשירות מלא, ופעלו בניגוד לאמור בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים.

 

הצו קובע שבגין תדלוק בשירות מלא ניתן לגבות תוספת מחיר רק אם ישנו מספר מינימלי של משאבות דלק לתדלוק עצמי. אלא שלטענת התובעים, בכמה תחנות דלק לא היו מספיק משאבות דלק לתדלוק עצמי.

 

"דלק" השיבה כי רוב התחנות עמדו בדרישות הצו, ובכלל - קיימת מחלוקת עובדתית בנוגע למספר המשאבות שנקבע בחוק: בעוד שלפי התובעים "משאבה" היא עמדת תדלוק אחת, לשיטתה משאבה היא מתקן התדלוק כולו, לרוב בעל שני צדדים.

 

באוגוסט 2010 אושרה הבקשה כתביעה ייצוגית, ובעקבות חוות דעת רואה חשבון שניתנה, הגישו הצדדים באפריל 2013 בקשה לאישור הסכם פשרה, שלפיו התחייבו הנתבעות להעניק לתובעים ולציבור הטבות בשווי של כ-7.57 מיליון שקל.

 

לפי ההסכם שהוצע, בשלב הראשון יוכלו לקוחות להגיע לתחנה ולקבל כרטיס תדלוק, שבאמצעותו יוכלו לתדלק בשירות מלא במחיר של שירות עצמי. את הכרטיס יקבלו הלקוחות בכפוף להצגת שלוש חשבוניות או שלושה חיובי אשראי מהשנה האחרונה עבור תדלוק בשירות מלא בתחנה. בשלב השני יחולקו למתדלקים שתדלקו לפחות 10 ליטר באותו היום, מוצרים שונים בחינם, כמו קפה, ברד ובקבוקי מים.

 

היועץ המשפטי לממשלה, שהתבקש להגיב להסכם הפשרה, העיר כי המנגנון למימוש ההטבה מכביד על הזכאים ועלול למנוע מחלקם לקבל את הפיצוי. עוד לדבריו, השלב השני של מתן ההטבה אינו מרתיע מפני הפרת הדין בעתיד, וכלל לא ברור מי צריך את ההטבות הללו ומי יתעניין בהן, שהרי קפה וברד אינם מוצר חיוני, בניגוד לדלק.

 

עדיף פשרה פשוטה לביצוע

סגן הנשיאה, השופט יצחק ענבר, הסכים עם חלק ממסקנות היועץ המשפטי. גם לעמדתו חיוב הזכאים להציג חשבוניות או פירוט אשראי כתנאי למימוש ההטבה יכביד עליהם מעבר למידה הראויה ויוביל לשיעור נמוך של מימוש ההטבה.

 

אבל הוא סבר כי סיום ההליך בפשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת, ועל כן הציע שהפיצוי יינתן כולו באחת: מתן הטבת תדלוק של מחיר של שירות עצמי במתן שירות מלא, בשווי מצטבר של כ-6.9 מיליון שקל.

 

הנתבעות הסכימו להצעה והתחייבו להעניק את ההטבה לכלל ציבור המתדלקים, מבלי שיצטרכו להוכיח את זכאותם.

 

הסכפ הפשרה אושר, ונקבע שהנתבעות ישלמו לבאי כוח התובעים שכר טרחת עו"ד של 14% מסכום ההטבה הכולל (כמיליון שקל), ובנוסף גמול של 2.5% משווי ההטבה (כ-190 אלף שקל) לתובעים. כל אחת מהנתבעות תשלם את חלקה היחסי.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעים: עו"ד א. ריחני, עו"ד ר. שחק
  • ב"כ הנתבעות: עו"ד א. גולומב-פלנר, עו"ד י. קהת, עו"ד ס. גרוסמן-גלמן, עו"ד שושי נרי (פרקליטות מחוז ת"א)
  • עו"ד אורי פלד, ממשרד ויגל, גרוס, פלד , עוסק בתובענות ייצוגיות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים