שתף קטע נבחר

אין פירוז, המעברים ייפתחו. פרטי ההסכם עם חמאס

ההסכם שחותם 50 ימי לחימה כולל פתיחת המעברים לציוד הומניטרי וחומרי בניין לשיקום עזה. תחילת הדיון בסוגיות הליבה - בהן פירוז ונמל - בעוד חודש. בכיר חמאס: "ישראל התחייבה להפסיק את החיסולים"

מבצע צוק איתן הגיע הערב לסופו - כך מבטיחים בישראל, רמאללה ועזה. בתום 50 ימי לחימה קשים הגיעו הצדדים להסכם במתווה שדומה להבנות מבצע "עמוד ענן". לפי ההבנות שגובשו, תוך חודש יחלו הצדדים לדון בסוגיות המרכזיות - בהן פירוז והקמת נמל ימי ואווירי. עד אז התחייבה ישראל לפתוח את המעברים לרצועה ולאפשר הכנסת ציוד הומניטרי והכנסת חומרי בנייה לשיקום עזה, תחת פיקוח ישראלי כבד.

 

היום ה-50 למבצע "צוק איתן ":

הרוג ושני פצועים קשה במועצת אשכול

פגיעה ישירה בגן ילדים באשדוד

פצועים קל והרס רב מפגיעה בלב אשקלון

הותקף בית הספר ממנו נורה הפצמ"ר שהרג את דניאל

 

כמו כן, ישראל הסכימה להרחיב את האזור הימי המותר לדיג פלסטיני מעבר לשלושה מיילים. צריך לציין שגם בימי הלחימה וגם לפני כן המעברים היו פתוחים לסירוגין. הסוגיות המרכזיות שהציג חמאס להעברת כספים, אסירים, עצירים, נמל ימי ושדה תעופה - וכל שאר הדרישות יעלו בהמשך לדיון בסבב הבא עוד חודש בקהיר. לפי הפרטים שפורסמו, לא הוזכר בהסכם הראשוני אם מצרים מצדה תתחייב לפתוח את מעבר רפיח. בנוסף, לא הייתה התייחסות לשטח החיץ שבו יכול צה"ל לפעול ממערב לגדר המערכת.

 

ההרס ברצועה. ישראל תכניס חומרי בנייה לשיקום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההרס ברצועה. ישראל תכניס חומרי בנייה לשיקום(צילום: רויטרס)

בכיר חמאס בקהיר, מוסא אבו מרזוק, אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית 'מען' כי בהסכם התחייבה ישראל להימנע מחיסולים, ומנגד נקבע כי ממשלת האחדות הפלסטינית בראשות אבו מאזן תהיה אחראית לשיקום רצועת עזה. בנוגע לסוגיית תשלום משכורות ליותר מ-40 אלף עובדים בממשלת חמאס, טען אבו מרזוק: "המגבלות הישראליות, האירופאיות והאמריקניות יוסרו בכל הקשור להכנסת כספים לרצועה. על ממשלת האחדות הפלסטינית לפעול כרגע כדי לרשום אדמיניסטרטיבית את העובדים ולשלם את משכורותיהם בהקדם האפשרי". הוא הוסיף שהוסכם לבטל את אזור החיץ בגבול בין ישראל לרצועה.

 

בלשכת ראש הממשלה טענו כי השרים רק עודכנו בדבר ההסכמות וכי לא היה צורך בהצבעה בקבינט, זאת על סמך חוות דעת משפטית שהתקבלה. השרים בנט, ליברמן, ארדן ואהרונוביץ' התנגדו - דבר שהותיר את הקבינט חצוי ללא רוב לאישור היוזמה המצרית. גורם בטחוני בכיר בישראל מסר כי "קרה בדיוק מה שישראל רצתה". לדברי הגורם, "חמאס הגיע מוכה אל היוזמה המצרית למרות שמלכתחילה לא רצה בכך. בימים האחרונים היה לחץ כבד בתוך חמאס להגיע להפסקת אש, תוצאה של המחיר שרצועת עזה שילמה והארגון עצמו שילם".

 

הפלסטינים היו הראשונים להדליף הערב על פריצת דרך במגעים להפסקת אש. בהודעות נפרדות מטעם חמאס והרשות הפלסטינית נמסר כי הושגו הסכמות בקהיר על הפסקת אש ארוכת טווח. אלפי פלסטינים ברצועת עזה מיהרו לצאת לחגוג את "הניצחון" לטענתם. דובר חמאס טען כי הארגון הצליח לשבור את כוח ההרתעה הישראלי. מנגד גורמים מדיניים בירושלים ביקשו להדגיש כי חמאס ספג את "המהלומה הקשה ביותר בתולדותיו". בישראל ציינו שבמבצע הותקפו 5,200 מטרות, בהן 2,000 מוקדי ירי ו-30 תשתיות טרור. לפי הצבא כאלף מחבלים נפגעו במהלך ימי הלחימה. גורמים מדיניים בירושלים הוסיפו כי "לישראל ניתנה לגיטימציה בינלאומית, בזכות העובדה שנענו בחיוב ל-11 הפסקות אש".

 

לפי הגורם הביטחוני הישראלי, "לא צריך להתרשם מהחגיגות ברצועה, גם אם יישאר שם פלסטיני אחד הוא יגיד שהוא ניצח.

בתוך הרצועה עצמה, ההערכה היא שייקח עשר שנים לשיקומה. חמאס ספג מכה אנושה מישראל. עם זאת, אנו חיים במזרח התיכון ואיננו חיים באשליות".

 

במהלך 50 ימי מבצע "צוק איתן" נהרגו 69 ישראלים, ויותר מ-2,000 פלסטינים. לפי טענות ברצועה, תקיפות צה"ל החריבו או גרמו נזק משמעותי ליותר מ-17 אלף בתי פלסטינים. הערכות של האו"ם עומדות על לפחות 100 אלף מחוסרי בית בעזה בעקבות המבצע. הערב עמד מספר ההרוגים הפלסטינים על לפחות 2,138, ו-11 אלף פצועים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההרס בעזה. ישראל תכניס ציוד לשיקום עזה
צילום: רויטרס
מומלצים