שתף קטע נבחר
צילום: אבי רוקח

נעדרתי מהעבודה עקב המבצע, מגיע לי פיצוי?

מי זכאי לפיצוי מהמעסיק על היעדרות במהלך "צוק איתן", כיצד מקבלים את הפיצוי ומה יקרה אם תתחדש הלחימה? משרד הכלכלה השיב על כל השאלות

הורים רבים שנעדרו מהעבודה בימי מבצע "צוק איתן" עשוים להיות זכאים לפיצויים מהמעסיק. מה התנאים לכך? בסיוע משרד הכלכלה גיבשנו את השאלות והתשובות הנפוצות בנושא, שהתקבלו ביחידה ליחסי עבודה במשרד.

 

העסק נפגע ב"צוק איתן"? כך תקבלו פיצוי

עובדים תחת אש: חייבים להגיע לעבודה?

אחרי צוק איתן: חברות בדרום מגייסות עובדים

 

האם עובדים שנעדרו מהעבודה בשל המבצע זכאים לפיצוי?

ההסתדרות, הארגונים העסקיים וממשלת ישראל חתמו על הסכם לפיצוי עובדים שתוקפו עד ל-31 באוגוסט 2014. הסכם זה הורחב גם למגזר הפרטי. במסגרת ההסכם נקבע, כי כל העובדים שנעדרו מהעבודה בטווח 0-7 ק"מ מאזור עוטף עזה בעקבות הוראות פיקוד העורף יקבלו פיצוי בגובה השכר הרגיל שלהם.

  

בטווח ה-40 ק"מ: עובדים שנאלצו להישאר בבית בשל סגירת מוסד החינוך לילדיהם עד גיל 14 בעקבות הוראת פיקוד העורף יזכו לפיצוי. כלומר, הורה עובד לילד בן 15 שחשש להישאר לבד ולכן נשאר בבית ולא עבד, לא זכאי לפיצוי. אושרו גם פיצויי שכר לעובדי מקומות שנסגרו בשל החלטת ראשי רשויות, עד ה-27 ביולי.

 

במצב שבו מדובר בטווח של יותר מ-40 ק"מ מהרצועה, ובכל זאת לא היו קייטנות באוגוסט, נדרשו העובדים לצאת לעבודה ולא ניתן פיצוי בהסכם.

  

בנוסף, עובדים בעלי צרכים מיוחדים והורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים שלא יכלו לצאת לעבודה בשל הוראת פיקוד העורף, יקבלו אף הם פיצוי, בכפוף להצגת אישור רפואי למעסיק.

 

כיצד העובדים יקבלו את הפיצוי? 

הפיצוי ניתן למעסיקים ולא ישירות לעובדים. המעסיק ישלם את השכר לעובדיו ויוכל לפנות לקבל פיצוי על התשלום לרשות המסים. זאת, כפי שנקבע בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף) (הוראת שעה), התשע"ד-2014.

 

אופן מתן הפיצוי מתבצע כך: העובד פונה למעסיק לקבלת פיצוי (בהתאם לקבוע בהסכם עם ההסתדרות) המעסיק פונה לרשות המיסים לפיצוי על נזקיו. יודגש שמעסיקים יפוצו רק במידה ושילמו לעובדיהם את שכרם וכך יצהירו. עובד שמעסיקו לא ישלם לו, יוכל לפנות לתביעה בית הדין לעבודה כשיחתם צו ההרחבה המרחיב את ההסכם.

 

האם תהיה אכיפה כנגד מעסיקים שיפרו את החוק?

אגף האכיפה במינהל הסדרה ואכיפה שבמשרד הכלכלה בודק הפרות של חוקי עבודה באופן יזום ובעקבות פניות המתקבלות במשרד, לרבות פניות ותלונות אנונימיות. באם נמצא שחלו הפרות שכאלו, ננקטות פעולות בכלים מנהליים (עיצומים כספיים) או פליליים (העמדה לדין) אל מול המעסיק, בהתאם לחומרת וסוג העבירה. עובד המעוניין בפיצוי כספי, נדרש כאמור לפנות אל בית הדין האזורי לעבודה.

 

מה קורה כששני ההורים לילד מתחת לגיל 14 עובדים חיוניים - האם יוכלו להשאר עימו ולא לצאת לעבודה?

עובדים במפעלים ושירותים המוגדרים כשירותים חיוניים חייבים לצאת לעבודה, אחרת הם עוברים עבירה פלילית ולא זכאים לשכר. עם זאת, הסכם שהושג לאחרונה קובע, כי אם מדובר בשני הורים שעובדים במפעל חיוני - אחד מהם יוכל להישאר עם הילדים בבית ובלבד שהם עד גיל 14. למידע נוסף על פטורים לעובדי חירום בטלפון - 03-7347566.

 

מה יקרה לאחר 31 באוגוסט במידה שהמבצע והירי על עורף ישראל יחודשו?  

בהיעדר הסכם בתוקף, מצב העניינים חוזר אל התקופה שקדמה להסכם. כפי שבתחילת המבצע, לא היה ברור איזה הסדר מוסכם יושג בין המעסיקים, העובדים והמדינה, כך – גם במקרה של התחדשות הלחימה, נדע רק בדיעבד את פרטי ההסכם והזכאות לפיצוי. כלומר מרגע סיום תוקף ההסכם, במידה והמציאות תחייב זאת, יקודם הסכם חדש רלוונטי או עדכון להסכם צוק איתן הקיים, שיוסכם בין משרד האוצר, המעסיקים וההסתדרות.

 

איזה מענה יש לעסקים בטווח של 40-80 ק"מ שסובלים מפגיעה כלכלית?

בכל הנוגע ליחסי עבודה, בשלב זה לא נקבע בהסכם מענה בעניינם של מעסיקים ובעלי עסקים בטווח של 40-80 ק"מ.

  

מי רשאי לתבוע פיצויים בעקבות המבצע?

הן מעסיקים והן עובדים רשאים לתבוע פיצוי על היעדרות בעת המבצע: העובדים הזכאים רשאים לתבוע פיצוי ממעסיקיהם . המעסיקים רשאים לתבוע פיצוי מרשות המסים.

 

לאן מגישים את התביעות וכיצד?

העובד פונה למעסיק והמעסיק יפנה - לאחר פיצוי עובדיו בהתאם להסכם - אל רשות המסים, בדרישה לקבלת הפיצוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים