שתף קטע נבחר

צילום: AFP

קרב הבלימה: הכורדים כבשו שטחים מדאעש

אובמה הציג את 10 החברות הראשונות בקואליציה נגד הג'יהאדיסטים, אבל עד גיבוש תוכנית הלחימה רק ארה"ב מפציצה מהאוויר, לצד פעולת הכורדים על הקרקע. דאעש, ששולט בשטח בגודל בריטניה, איבד כפרים ליד מוסול. ירדן הקימה גוף מיוחד לניהול המדיניות מול דאעש

נשיא ארצות הברית הציג את הקואליציה, ובשטח כבר מתנהל המאבק נגד דאעש: הכוחות הכורדים, המגובים מהאוויר על ידי ארצות הברית, השיגו אתמול (יום ו') הישגים חשובים בלחימה נגד הג'יהאדיסטים באזור מוסול שבעיראק, בזמן שבפסגת נאט"ו בוויילס שטח הנשיא ברק אובמה את חזונו לגבי הלחימה בארגון שמטיל מורא על המערב.

 

ב-CNN דווח כי כחלק ממתקפת הנגד, כבשה מחדש המיליציה הכורדית, ה"פשמרגה", כמה כפרים שבמהלך הקיץ השתלטו עליהם אנשי דאעש, וכן שטח נישא הצופה לעבר מוסול, העיר הגדולה ביותר שנמצאת בשליטת ארגון הטרור האיסלאמיסטי הקיצוני. בשבוע האחרון נטען כי דאעש שולטת בעיראק ובסוריה על שטח עצום הזהה בגודלו לבריטניה, והכורדים מנסים לנגוס אט-אט בשטח זה.

לוחמי הפשמרגה. השתלטו על כפרים שדאעש כבש הקיץ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחמי הפשמרגה. השתלטו על כפרים שדאעש כבש הקיץ(צילום: רויטרס)

הכורדים מתגוננים ממתקפה של דאעש (צילום: AP) (צילום: AP)
הכורדים מתגוננים ממתקפה של דאעש(צילום: AP)
 
"חובתו של כל אחד שתומך בדמוקרטיה, בחופש ובזכויות אדם היא להתמודד נגד הטרוריסטים", אמר סגן ראש ממשלת עיראק ממוצא כורדי, רווש שוואייס. במקביל למתקפה מהקרקע, המשיכה ארצות הברית בתקיפות מהאוויר. לפי פיקוד המרכז האמריקני, בארבע תקיפות אוויריות באזור סכר מוסול ואירביל הושמדו עמדת תצפית, שלוש עמדות לשיגור פצצות מרגמה וכמה כלי רכב.

 

ארה"ב וקנדה שלחו יועצים צבאיים

בשבועות האחרונים ביצעו האמריקנים 131 תקיפות אוויריות נגד מטרות של דאעש, וארצות הברית אף שלחה יועצים צבאיים לעיראק כדי לסייע למדינה בניהול הלחימה מול הג'יהאדיסטים. קנדה, אף היא חברה בנאט"ו, מסרה כי גם היא שלחה "עשרות" כוחות לעיראק, כדי לייעץ לממשלתה במלחמה בדאעש.

 

שר בכיר בממשלת ירדן גילה אתמול לעיתון "אל-חיאת" כי הוקם "תא לניהול משברים", כדי להתמודד עם האיומים האפשריים שירדן עלולה לעמוד בפניהם מצד דאעש. הוא מסר כי המועצה לגיבוש מדיניות, שבראשה יושב המלך עבדאללה, בחרה את ראש הממשלה, עבדאללה א-נסור, כדי לעמוד בראש התא שבו יהיה ייצוג לכל המוסדות הפוליטיים והביטחוניים.

 

לפי אותו שר, הגוף המדובר אמור "לפעול לשדרוג וגיבוש מחדש של האסטרטגיות הקשורות למאבק בטרור באידיאולוגיות הקיצוניות. יונחו יסודות אקטיביים להתמודדות עם המוקדים שמי שחשוד ביצירתם הם הזרמים הקיצוניים ולמאבק בהם במישור הפוליטי, הביטחוני, החברתי והאידיאולוגי". לדבריו, "התגברות ההשפעה של הזרמים הג'יהאדיסטים באזור היא המניע העיקרי להקמת הגוף. ננקוט את כל האמצעים כדי לעקוב אחר הזרמים הקיצוניים וכדי להגן עלינו מפני התפיסות הקיצוניות".

 

בעיתון נאמר כי הקמת התא הגיעה לאחר דו"חות ביטחוניים שלפיהם מספר פעילי הג'יהאד הירדנים עלה בשנתיים האחרונות מ-1,200 ל-7,000, מתוכם 2,500 שנלחמים בסוריה. על פי העיתון, בימים האחרונים נעצרו 100 ירדנים שהביעו תמיכה בדאעש. דובר ממשלת ירדן, מוחמד אל-מומני, אמר לעיתון כי "יש מגעים מתמשכים בין ירדן למדינות אחרות על מנת להתמודד עם האתגרים האזוריים ובראשם עם ארגוני הטרור. אין צורך לדבר על החלטות או בריתות שמקדימות את זמנן".

 

הקואליציה של אובמה

בכנס נאט"ו שנערך בוויילס הציג אובמה את הקואליציה של נאט"ו שתהווה בסיס לקואליציה הבינלאומית הרחבה יותר נגד דאעש. פרט לארה"ב, בקואליציה הבסיסית ישתתפו המדינות הבאות: בריטניה, צרפת, אוסטרליה, גרמניה, קנדה, טורקיה, איטליה, פולין ודנמרק. עם זאת, מזכיר המדינה קרי יגיע לאזור בשבוע הבא, והוא מצפה להרחיב את הקואליציה הזו כך שייקחו בה חלק מדינות נוספות, בהן מדינות ערב. התוכניות למלחמה בדאעש יגובשו עד לכינוס העצרת הכללית של האו"ם, שיחל ב-16 בחודש.

 

גורמים בריטיים לא השתמשו במונח קואליציה בסיסית. הבריטים מדגישים כי אסור שזו תיראה כלחימה שמובלת על ידי המערב, אלא כקואליציה שבה משתתפות גם מדינות רבות במזרח התיכון כקטאר, ערב הסעודית, ירדן ואפילו איראן. גם אובמה מעוניין בכך. בנאומו הדגיש כי חשוב מאוד שמדינות ערב, במיוחד אלה שיש בהן רוב סוני (דאעש עצמו הוא ארגון סוני), יקחו חלק בקואליציה הזו כדי להפגין את הסלידה שלהן ממעשי הארגון ולהראות שלא זהו אופיו של האיסלאם האמיתי.

"ניו יורק טיימס" דיווח כי גורמים אמריקנים מקווים שירדן, לה נשקף איום מיידי מדאעש, תצטרף לקואליציה, וכי ארה"ב מצפה גם מסעודיה לתרום למימון ובניית ארגוני מורדים מתונים בסוריה. גם איחוד האמירויות הודיעה השבוע באמצעות שגרירה באו"ם כי היא נכונה להצטרף לקואליציה הבינלאומית נגד דאעש.

 

הבעיה של ארה"ב עשויה להיות התפקידים שהחברות בקואליציה הזו יהיו מוכנות לקחת על עצמן. וושינגטון ובריטניה בעצמן מיהרו להרגיע את אזרחיהן כי אין להן כוונה לשלוח כוחות קרקעיים לסוריה ולעיראק כדי להילחם בדאעש פנים אל פנים, וקרי אמר בפומבי כי הוא מבין שמדינות רבות לא ירצו לקחת חלק בהפצצות. המשמעות היא שלפי שעה ארה"ב תמשיך להפציץ לבדה - וגם זה כנראה רק בשטח עיראק, מבלי לתקוף בשטחים שעליהם השתלט דאעש בסוריה. עם זאת, קרי אמר כי המדינות האחרות בקואליציה יכולות לפחות לספק במקום זאת מודיעין, ציוד, תחמושת וכלי נשק.

 

בריטניה וצרפת טרם הבהירו אם יסכימו לקחת חלק פעיל בהפצצות נגד דאעש. בשתי המדינות הללו קיים חשש גדול מפני ההשלכות האפשריות של התעצמות דאעש, במיוחד בבריטניה שמאות מאזרחיה לוחמים בשורות הארגון האכזרי ועלולים לחזור לממלכה ולבצע פיגועים, אולם שתיהן לא ששו להצטרף גם למתקפה שתוכננה - ולבסוף בוטלה - נגד אסד בסוריה בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הכוחות הכורדים בעיראק
צילום: AFP
מומלצים