שתף קטע נבחר

למה שוב מסיימות הקופות את השנה בגירעון ענק?

נתונים חדשים של משרד הבריאות מגלים כי הגירעון המשותף של קופות החולים לשנת 2013 עומד על 2.6 מיליארד שקל, לפני תמיכה שמעבירה המדינה. קופות החולים טוענות כי הוצאותיהן גדלות - בעוד שהן אינן זוכות לפיצוי מספק על ימי האשפוז של המבוטחים. הגדלת התקציב תחלץ אותן מהבוץ?

2.6 מיליארד שקל – זהו הגירעון המשותף של כל קופות החולים בישראל ללא תמיכת המדינה. לקופת החולים הגדולה בישראל, שירותי בריאות כללית, יש גירעון של 1.9 מיליארד שקל, למכבי שירותי בריאות 243 מיליון שקל גירעון, לקופת חולים מאוחדת 235 מיליון שקל גירעון וללאומית שירותי בריאות 239 מיליון גירעון.

 

זו השנה השלישית ברציפות שבה כל הקופות נמצאות בגירעון, והמדינה העבירה להן 2.2 מיליארד שקל כדי לשפר את מצבן הכלכלי הקשה.

 

 

קופות החולים - תמונת מצב:

 

גירעון קופות החולים הולך וגדל משנה לשנה: בשנת 2011 הוא עמד על 1.35 מיליארד שקל, ובשנת 2012 עמד על 1.97 מיליארד שקל. במצב הנוכחי, רק תמיכת המדינה משנה את המאזן הכלכלי של הקופות ומאפשרת להן לשרוד.

 

בזכות התמיכה סיימה מכבי את השנה בעודף של 231 מיליון שקל, מאוחדת בעודף של 200 מיליון שקל ולאומית בעודף של 37 מיליון שקל. עם זאת, קופת חולים כללית נמצאת בגירעון של 873 מיליון שקל גם לאחר התמיכות המועברות מהמדינה, בעיקר בשל הגירעון בתקציב בתי החולים שבבעלותה.

 

בסך הכל עומד הגירעון המשותף של קופות החולים, לאחר תמיכת המדינה, על 405 מיליון שקל. לשם השוואה, בשנת 2012 הוא עמד על 848 מיליון שקל.

 

עלייה בהוצאות בשל הסכם הרופאים

לפי דו"ח שחיבר האגף לפיקוח ובקרה על קופות החולים, הסיבה לגירעון הגדול של כללית היא עלייה בהוצאות השכר והמשכורות, עלייה בהוצאות על תרופות וציוד רפואי, ובתשלום למעבדות ולמכונים פרטיים. הגידול בהוצאות השכר מתקיים גם במכבי ובלאומית, ונובע בין היתר מהסכם הרופאים שנחתם לפני כשלוש שנים.

 

לטענת קופות החולים, הגירעון מובנה בתקציבן כיוון שהן מפוצות על ידי המדינה על פי מדדים שאינם מדויקים. טענה זו זכתה לגיבוי בפסיקת בג"צ מלפני כשנתיים, שבה קבעו השופטים שהמדינה טועה בחישוביה.

 

אחת הטענות העיקריות הייתה שהמדינה מאשרת לבתי החולים להעלות שרירותית את מחיר יום האשפוז שקופות החולים משלמות, מבלי שהדבר בא לידי ביטוי במנגנון הפיצוי וזאת אף על פי שהוצאות אשפוז מהוות כ-40% מהוצאותיהן.

 

למרות הזמן שחלף, המדינה עדיין לא שינתה את מנגנון החישוב ומחיר יום האשפוז אינו מחושב במסגרת מדד יוקר הבריאות, הקובע בין היתר את תקציבי הקופות.

 

המדינה נוקטת צעדים בניסיון לצמצם את גירעון קופות החולים: ועדת הבריאות של הכנסת אישרה את הגדלת בסיס התקציב של הקופות כך שיתווספו להן כמאה מיליון שקל נוספים בשנה. במסגרת המלצות ועדת גרמן הוחלט לעדכן את מדד הדמוגרפיה ל-1.88% דבר שאמור להוסיף לקופות החולים עוד עשרות מיליוני שקלים בשנה. למרות צעדים אלו, הגירעון עדיין צפוי לגדול.

הוועדה תוסיף עשרות מיליוני שקלים. שרת הבריאות יעל גרמן (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
הוועדה תוסיף עשרות מיליוני שקלים. שרת הבריאות יעל גרמן(צילום: בראל אפרים)

קופות החולים: אנחנו יעילות 

הכללית בתגובה: "דו"ח קופות החולים מראה שוב את 'השמיכה התקציבית הקצרה' שאיתה מתמודדת מערכת הבריאות. הדו"ח מוכיח שוב כי הכללית היא הקופה המתנהלת באופן היעיל ביותר מבין הקופות וכי העלות לנפש בשנים 2012 ו-2013 היא הנמוכה ביותר.

 

"בתי החולים של הכללית, שמצבם הכלכלי מהווה את עיקר גירעונה של הכללית, מתמודדים עם קשיים תקציביים עצומים: בעוד שהממשלתיים ממומנים מתקציב מרכזי של המדינה, בתי החולים של הכללית ממומנים על ידה מתוך התקציב המוקצה לה כמו שאר קופות החולים. בשונה מבתי החולים הממשלתיים, המדינה מפלה את בתי החולים ואינה מתקצבת את גירעונם.

 

"הכללית רואה בהפעלת בתי החולים משימה לאומית, ודי אם נביט על מרכזיותו של המרכז הרפואי סורוקה במבצע צוק איתן כדי להבין את חשיבות המשימה. הדעת אינה סובלת כי המצב הקיים יימשך - על המדינה לתקצב את בתי החולים של הכללית באותה דרך שבה היא מתקצבת את שלה".

 

מכבי בתגובה: "המשבר התקציבי הוא בכל הקופות והמדינה חייבת לפתור אותו מן היסוד. מכבי מתנהלת באופן אחראי עם רמת שירותי קהילה גבוהה ביותר. אנו מוכנים לקבל לניהולנו בתי חולים ציבוריים ובכך גם לשפר את מבנה מערכת הבריאות ברמה הלאומית".

 

מנכ"ל מאוחדת זאב וורמברנד בתגובה: "העובדה שלמאוחדת הגירעון הנמוך במערכת (3% בלבד בשנת 2013), היא עדות נוספת להירתמות של עובדי מאוחדת, רופאיה ומנהליה לשיקום הקופה. העשייה האינטנסיבית להגברת ההתייעלות באה במקביל לעשייה מרובה בתחומי שדרוג המקצועיות והשירות הרפואי, הפרא-רפואי והמנהלי שלו זוכים לקוחות מאוחדת. מגמה זו נמשכת במאוחדת גם ב-2014.

 

"עם זאת, עבודה רבה עוד לפנינו ובכל החזיתות. אסור לנו כמובן לנוח על זרי דפנה כלשהם. בתמיכת משרדי האוצר והבריאות ימשיכו עובדי מאוחדת והנהלתה בהשבת מאוחדת למקומה המוביל במערכת הרפואה הציבורית בישראל".

 

לאומית בתגובה: "כפי שמופיע בדו"ח, לאומית הייתה מאוזנת בשנים 2010-2007 וביצעה בתקופה זו רפורמות גדולות וחשובות בכל תחומי הפעילות. לצערנו, עקב המשבר הענפי של מערכת הבריאות, הצטרפה גם לאומית למעגל הקופות שנמצאות בגירעון ההולך ומעמיק עם השנים.

 

"בימים אלו אנו דנים עם משרדי הבריאות והאוצר על הסכמי הייצוב לשנים 2016-2014. לאור דו"ח זה אנו מצפים כי הממשלה תבין את חומרת המצב וכי אין ברירה אלא לטפל טיפול עמוק במשבר ההולך ומחריף של קופות החולים".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל לרנר
"מתמודדים עם קשיים תקציביים עצומים"
צילום: גיל לרנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים