שתף קטע נבחר

הגיע הזמן לצבא מקצועי

מבצע צוק איתן היה אחת ממערכות ההתשה הכושלות יותר שניהלה מדינת ישראל. אנחנו ראויים לתוצאות טובות יותר מול האתגרים העתידיים

מבצע "צוק איתן" נראה כמו המשך ישיר של מלחמות לבנון הראשונה והשנייה. שוב צה"ל מתקשה לספק את הסחורה ולנצח ניצחון מכריע במערכה ולאחר מכן דורש תוספת ענק לתקציבו. האימרה הידועה טוענת שסוס מנצח לא מחליפים. השאלה שעולה כמובן היא האם באמת צה"ל במתכונתו הנוכחית הוא עדיין סוס מנצח.

 

מתסריט האימים שצה"ל חזה על מחיר כיבוש הרצועה אנו למדים שגם הרמטכ"ל בני גנץ בעצמו לא מאמין בצה"ל ובעיקר בכוחו של צבא היבשה להכריע את המערכה. מכאן שאין מנוס מלהסיק שמשהו לא עובד בצה"ל, והגיע הזמן לבדיקה אמיתית האם צה"ל במבנהו הנוכחי מסוגל להתמודד בהצלחה עם האיומים על מדינת ישראל.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

הטובות למתמטיקה / דנה פורטר-רובינשטיין

שוד הקרקעות הגדול / הני זובידה

כוחות שריון בגבול הרצועה. ארכיון  (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
כוחות שריון בגבול הרצועה. ארכיון (צילום: עידו ארז)
 

אזרחי ישראל משלמים מחיר גבוה מאוד על מנת לממן את תקציב הביטחון והם ראויים לתוצאות טובות יותר מול האתגרים הבאים. מבצע צוק איתן היה אחת ממערכות ההתשה הכושלות יותר שניהלה מדינת ישראל. עלויות המבצע מרקיעות שחקים ומגיעות למיליארדי שקלים. כ-30 חיילים נהרגו מתקלות מבצעיות, קרוב למחצית מההרוגים. שבעה הרוגים בנגמ"ש "הזלדה" הבלתי ממוגן שנשלח ללב אזור הלחימה, עוד שניים בניסיון החילוץ, תשעה הרוגים מפצמ"רים בשטחי הכינוס ששוב הוצבו קרוב מדי לאויב ולא בוצרו, חמישה הרוגים בתקרית בעמדת הפילבוקס ליד קיבוץ נחל עוז כאשר החיילים בעמדה היו רק שמונה חודשים בצבא ושמונה הרוגים נוספים בירי נ"ט לעבר ג'יפים לא ממוגנים של צה"ל על-ידי מחבלים שחדרו לישראל במנהרות סמוך לגדר המערכת.

 

צריך לזכור, לתקלות המבצעיות הרבות יש גם מחיר אסטרטגי. אם בתום שבועיים מתחילת הלחימה הקרקעית צה"ל היה עומד על 20 הרוגים ולא 60, ייתכן שאופציית כיבוש הרצועה הייתה על השולחן, אפילו רק בתור איום וחמאס היה נלחץ יותר להתגמש במשא ומתן ואולי אף מסכים לפירוז מוחלט של הרצועה תמורת פתיחת המעברים.

 

לצערנו, בשנים האחרונות עיקר התביעה של אזרחי ישראל מצה"ל הייתה דרישה לשיוויון בנטל ולגיוס חרדים. צבא שצריך לגייס את כולם יהיה ברמה הממוצעת של כולם, כלומר צבא בינוני. מעבר לכך, צבא שצריך לגייס רבים כל כך יצטרך גם למצוא ו"להמציא" תפקידים לכולם ולגייס אנשי קבע שיפקחו על חיילי החובה שגויסו לתפקידים המיותרים הללו. צבא שכזה יהיה יקר ובזבזני. נכון לשנת 2010 כ-65% מתקציבו של צה"ל הולך על הוצאות כוח אדם, כ-27 מיליארד שקלים. אך זה לא הכול. גיוס חובה גורם גם לגיוסם של חיילים בעייתים ובעלי מוטיבציה נמוכה שעולים כסף רב לצבא. כ-18 אלף חיילים נכנסים לכלא צבאי בכל שנה, כלומר צה"ל משקיע כיום משאבים גדולים בכליאת חייליו שלו.

 

הדרישה שלנו, האזרחים, מצה"ל חייבת להשתנות. אנחנו צריכים לדרוש צבא שיכול לנצח ולהביס את האויב בשדה הקרב ושיעשה זאת במקסימום אפקטיביות ומינימום עלות. גיוס החובה גורם לצה"ל להיות צבא חובבני, יקר ולא מקצועי ואת המחיר על כך אנחנו משלמים גם כספית וגם ביטחונית.

 

מלחמות העתיד לא מוכרעות על ידי מסות של חיילים וטנקים כמו לפני 50 שנה, אלא על ידי טכנולוגיה עדיפה ואמצעי לחימה טובים יותר. האתגרים שאיתם מתמודדת ותתמודד ישראל בעתיד דורשים צבא חכם, שמורכב מחיילים מנוסים שעברו הכשרה ארוכה לטובת תפקידם הצבאי ומצויד במיטב אמצעי הלחימה החדישים. ישראל חייבת צבא מקצועי.

 

ירון לרמן הוא יו"ר התנועה לצבא מקצועי וממייסדי התנועה הליברלית החדשה

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
משלמים מחיר כבד. כוח צה"ל ב"צוק איתן"
צילום: רויטרס
צילום: ישי כהן
ירון לרמן
צילום: ישי כהן
מומלצים