שתף קטע נבחר

העלאות שכר למטפלים בפגועי נפש

אחרי שבמשך שנים לא קיבלו את הזכויות המגיעות להם - נחתם לראשונה הסכם קיבוצי בעמותה מופרטת המעסיקה מטפלים בפגועי נפש, הקובע שיפור בשכר ובתנאי העובדים. גם עובדים בעיריית ת"א שהועסקו ללא זכויות סוציאליות, יהפכו לשכירים וייהנו משיפור בתנאיהם

הסכם קיבוצי ראשון שנחתם השבוע בשירותי בריאות הנפש המופרטים, יעניק ל-170 עובדים המועסקים בעמותת רעות שכר ותנאים טובים יותר. גם תנאי ההעסקה של כ-20 אמנים המועסקים במתחם ביאליק בתל אביב עתידים להשתפר, עם מעברם להיות מועסקים כשכירים על ידי חברה של העיריה. 

 

 

בעמותת רעות מועסקים עובדים סוציאליים, פסיכולוגים מדריכי שיקום, אימהות בית, ורכזות דיור, המטפלים בכ-600 פגועי נפש בדרגות שונות ב-14 מסגרות דיור ותעסוקה בירושלים וסביבתה, עמק חפר, יבנה וראשון לציון. חלק מהדיירים במסגרות העמותה נדרשים לליווי 24 שעות ביממה, וחלקם עצמאים יותר.

 

השבוע חתם ועד העובדים בעמותה, המאוגדים בארגון כוח לעובדים, על הסכם קיבוצי מול ההנהלה - הראשון לעובדים במוסדות מופרטים בתחום השיקום בבריאות הנפש. ההסכם, שתקף לשלוש שנים, קובע מתן תוספות מדורגות לשכר הבסיס, של 20% למדריכים (לשכר של 30 שקל לשעה), 19.3% לאימהות בית (ל-5,551 שקל), ו-11.5% למנהלי המסגרות (שמשתכרים כיום 9,000 שקל).

 

בנוסף נקבעו תוספות וותק, תוספות לתארים מתקדמים, וכן תוספות שכר לעובדים מקצועיים - עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ומרפאים בעיסוק - של 500 שקל בחודש בעבור עבודתם כרכזי דיור, ושל 375 שקל בחודש בעבור עבודתם ככוננים במסגרות הדיור. כמו כן, המדריכים העובדים רק במשמרות הלילה יחלו לקבל מעתה לראשונה הפרשה לפנסיה עבור שעות אלו. 

 

עוד נקבע, כי במקרה של שינוי תקצוב משרד הבריאות, המממן את מרבית הפעילות, תנאי ההעסקה ישונו רק בהיוועצות עם ועד העובדים. ההסכם גם מציב מגבלות על פיטורי צמצום - תופעה נפוצה אצל ספקי שירותים במגזר הציבורי - וקובע כי ניתן יהיה לקיימם רק בהיוועצות עם וועד העובדים, תוך ניסיון להציב מחדש את העובדים המפוטרים בחזרה.

 

מימי כהן אלבוקרק, מראשי הוועד ומדריכה בעמותה, מסרה כי ההסכם הוא תוצר של מאבק משותף לקבוצות עובדים שונות וכי גם המשקומים עתידים להרוויח ממנו, שכן עד כה הם התקשו לשמור על העובדים טובים והתחלופה היתה גבוהה - כשנה וחצי בממוצע. "אנו אמנם בניה ובנותיה החורגים של מערכת הבריאות, אך תנאי ההעסקה השוחקים אינם גזירה משמים", אמרה. "התאגדות תוביל להסדרת התנאים באורח שיכבד את העובדים והמטופלים".

 

בארגון כוח לעובדים מציינים כי בשנים האחרונות ניסו עובדים במספר חברות ועמותות בתחום השיקום להתאגד, אולם זו ההתארגנות הראשונה שהצליחה והגיעה להסכם קיבוצי. "מיותר לציין את חשיבות התקדים, בעולם שבו מרבית העובדים הסוציאלים הם עובדי עמותות וכישלון ניסיונות התאגדות קודמים", מדגישים בארגון.

 

שיפור בתנאי עובדי מתחם ביאליק

גם עובדי מתחם ביאליק בתל אביב - הכולל את בית ביאליק ובית העיר (השוכן בבית עיריית תל אביב הישן), עתידים להינות משיפור בשכר ובתנאים. זאת עם מעברם להיות מועסקים כשכירים על ידי עיריית תל אביב, לאחר מאבק של כשנה. 

 

בית ביאליק (מתוך "אריחים מעטרים עיר", מוזיאון א"י) (מתוך
בית ביאליק(מתוך "אריחים מעטרים עיר", מוזיאון א"י)

 

במתחם ביאליק מועסקים כ-20 עובדים, בהם מדריכים ואנשי חינוך, אוצרים ואמנים מתחומים שונים, שעוסקים בין היתר בתפעול ואחזקת המבנים, בניית מערכי החינוך וגיבוש תכנים לתערוכות המתחלפות במקום. העובדים, שהועסקו במשך 5 שנים בחוזים אישיים כנותני שירותים וללא זכויות סוציאליות, התאגדו בארגון העובדים מען ופצחו במאבק מול העיריה.

 

מאבקם של העובדים נחל הצלחה בסוף החודש שעבר, כאשר העירייה הסכימה להכיר בהם כעובדים שכירים לכל דבר. בעקבות זאת, החברה למוסדות חינוך, תרבות ושיקום שכונות בתל אביב בע"מ, חתמה עם כל אחד מהעובדים על הסכמים אישיים, שהוחלו באופן רטרואקטיבי מראשית אוגוסט. 

 

על פי ההסכם, ניהול המתחם והעסקת העובדים הועברו לידי החברה למוסדות חינוך, כאשר כל העובדים יחלו לקבל זכויות סוציאליות דוגמת ימי חופשה, ימי מחלה, דמי הבראה וביטוח בריאות, הפרשות לקרנות פנסיה ופיצויי פיטורים. בנוסף נקבע שיפור בשכר השעתי של המדריכים במתחם.

 

את המו"מ ניהלו מטעם העובדים רכז מען בתל אביב, ניר נאדר, נציגת המחלקה המשפטית עו"ד איה ברטנשטין, ונציגי ועד העובדים. במען מציינים כי מדובר בהישג במאבק המסמל תופעה רחבה בשוק העבודה בישראל, הכוללת סגנון העסקה פוגעני של עובדים כקבלנים או פרילאנסרים ללא זכויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
הוסטל (אילוסטרציה)
צילום: ירון ברנר
מומלצים