שתף קטע נבחר

חגיגה מרוקאית: הגביע הביניבשתי יוצא לדרך

ארבע יבשות יתחרו החל משבת במרקש על הכתר של מלכת הספורט ואפילו ישראל שולחת נציג. אבינעם פורת עם כל השאלות והתשובות לקראת תחרות אתלטיקה יוצאת דופן

לפני חודש העניק דונלד סנפורד באליפות אירופה בציריך הרבה כבוד, ובעיקר מדליה, לאוסף התארים המצומצם של האתלטיקה הישראלית. בין התגמולים המיידים שקיבל היו סכומי כסף בלתי מבוטלים, הסכם חסות אישי עד אולימפיאדת ריו 2016 ולא פחות חשוב מכך הזכות לייצג את יבשת אירופה בתחרות הגביע הביניבשתי במרקש, מרוקו, במוצאי-שבת וביום ראשון במקצועות 400 מטרים אישי, 4X400 מטרים קבוצתי.

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

 

מה היא תחרות הגביע הבינבשתי שתערך במרוקו? מי משתתף בה? מה אפשר ללמוד מתוצאותיה? כדי להשביע את סקרנותכם, ערכנו סדרה של שאלות שעשויות לעלות, וכמובן צירפנו גם תשובות.

 

דונלד סנפורד. עוד צ'ופר על ההישג באליפות אירופה (צילום: AP) (צילום: AP)
דונלד סנפורד. עוד צ'ופר על ההישג באליפות אירופה(צילום: AP)

 

מהי תחרות הגביע הביניבשתי?

מדובר בתחרות הנערכת מדי ארבע שנים ובעברה כונתה הגביע העולמי ליבשות. בתחרות נוטלות חלק ארבע יבשות: אמריקה, אירופה, אפריקה, ונבחרת מעורבת של אסיה והפסיפיק.

 

מה אפשר ללמוד מתחרות כזו?

הרבה. בעיקר אפשר לקבל תזכורות מיהן היבשות השולטות בסוגיה השונים של האתלטיקה. לא סוד שהספרינטרים המהירים ביותר מגיעים מג'מייקה, ארצות הברית, הבהאמהס ושאר האיים הקטנים בהם בולטים שחומי העור עם הגנים האפריקאים. במקצועות הקפיצה והזריקות, מנצחת בדרך-כלל המסורת האירופית. בריצות הארוכות שליטתם של רצי קניה ואתיופיה, בתוספת ג'יבוטי ואריתראה אינה ניתנת לערעור.

 

ג'מייקה היא בית חרושת לאצני על (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ג'מייקה היא בית חרושת לאצני על(צילום: Gettyimages)

 

אם זו החלוקה הידועה מראש, מדוע צריך להפיק תחרות ועוד לומר עליה שהיא יוקרתית?

כי בכל כלל יש יוצא מן הכלל. לפעמים אפשר לראות אמריקנים מצטיינים בריצות ארוכות, אי-אלו לבני עור בריצות הקצרות, ובשנים האחרונות אנחנו עדים לשני מטילי כידון מובילים מארצות שתמיד פיגרו בשטח הזה: קשורן וולקוט, האלוף האולימפי המפתיע מטרינידד-טובאגו, וג'וליוס יגו מקניה. הדבר מראה על התרחבות האתלטיקה במדינות האלה מעבר לתחומים הספציפיים בהן הן ידועות.

 

ובכל זאת, איזו תובנה מעניק הניקוד המצטבר?

אפשר ללמוד מיהי היבשת הכי חזקה באתלטיקה, ומי מאחוריה. התשובה לא מוחלטת ומשתנה מתחרות לתחרות. למשל, ב-2010, בתחרות הקודמת בספליט שבקרואטיה, ניצחה אמריקה.

 

קשורן וולקוט. שובר מוסכמות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קשורן וולקוט. שובר מוסכמות(צילום: AFP)

 

האם טובי האתלטים בעולם יגיעו לתחרות, המתקיימת במועד מאוחר למדי, בספטמבר, אחרי הקיץ הקשה בליגת היהלום, האליפויות היבשתיות ותחרויות נוספות?

הרוב המכריע יגיע. כמובן שיהיו העדרויות כמו בכל תחרות, אבל רק של מעטים גם אם בעלי שמות מפוצצים. יוסיין בולט שגמר את העונה (לפני שהתחיל אותה...), יעדר. מו פארה הבריטי מדליסט הזהב האולימפי והעולמי ב-5,000 ו-10,000 מ' לא יגיע. יש אחרים הסובלים מפציעות כמו מנצח ליגת היהלום ב-110מ' משוכות הצרפתי המוכשר פסקל מרטינו-לגארד, או האלופה האולימפית ב-200 מ', אליסון פליקס האמריקאית.

 

מה מושך את האתלטים להגיע אחרי עונה מפרכת?

שני דברים: 1. התחרות יוקרתית, וכמעט כל אתלט או ספורטאי בכלל שמכבד עצמו, רוצה לייצג יבשת. זה הרי נרשם ברזומה שלו. 2. סכומי הכסף לפרסים ראויים במונחי אתלטיקה. התאחדות האתלטיקה הבינלאומית הקצתה למשתתפים סך פרסים בגובה 3 מיליון דולר. אם מישהו יקבע שיא עולם, הוא יקבל בנוסף על סכום הזכייה גם בונוס מיידי של 50 אלף דולר.

 

יוסיין בולט ומו פארה. אותם לא תראו במרקש (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
יוסיין בולט ומו פארה. אותם לא תראו במרקש(צילום: gettyimages)

 

מה, יש מצב לשיא עולם?

בשני מקצועות, הזירה חמה. מי שראה את הקרב בקפיצה לגובה במפגש ליגת היהלום ביום שישי האחרון בבריסל, ראה את הקטארי מוטאז ברשים קובע את התוצאה השנייה בהיסטוריה, 2.43 מ', כשהוא מקדים את האוקראיני בוגדן בונדרנקו ש"הסתפק" ב-2.40 מ'. שניהם ניסו לתקוף את שיא העולם של הקובני חאבייר סוטומאיור, 2.45 מ' מלפני 21 שנה, ולפחות ברשים כמעט הצליח. בונדרנקו עדיין מאמין כי הוא יהיה זה שישבור. וישנו גם האלוף האולימפי איוון אוחוב מרוסיה, שקפץ העונה ל-2.41. הזירה השנייה היא יידוי פטיש לנשים שבה השיגה לפני שבוע הפולניה אניטה ולודרצ'יק שיא עולם חדש, 79.58 מ'.

 

ולודרצ'יק היתה אחת משני אתלטים שהשיגו ב-2014 שיאי עולם. השני הוא הקופץ במוט, רנו לאבילני הצרפתי, שקפץ בחורף באולם סגור בדונייצק לגובה מדהים 6.16 מ' ושבר את שיאו ההיסטורי של הפנומן סרגיי בובקה.

 

ברשים. שיא העולם בסכנה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברשים. שיא העולם בסכנה(צילום: EPA)

 

לאבילני ישתתף? הוא מסוגל לאיים על שיא העולם שלו?

ישתתף, כן. יאיים על השיא, לא. בקיץ הוא הוריד את הרגל מהגז ותוצאתו הטובה ביותר 5.93 מ', שווה לשיא הישראלי של אלכס אברבוך. יש ספקות ביכולתו של לאבילני להתקרב לשיאו, ואם אכן לא ישוב לאיזור ה-6 מ' פלוס, נשאל את עצמנו, ואולי גם אותו, איך הרקיע בחודש פברואר לגבהים פנטסטיים, בלי סיכוי לחזור לאיזור השיא בהמשך.

 

בכדורגל יש מעצמות מדרום אמריקה. איך הן באתלטיקה?

האתלטים שלהן הרבה פחות טובים מהכדורגלנים. במרוקו הנבחרות הדרום אמריקאיות תשתתפנה במדי נבחרת אמריקה. לשתיים, הקולומביאנית קתרין איברגואן, אלופת העולם בקפיצה משולשת, ולקופצת במוט הברזילאית הנפלאה, פביאנה מורר, יש סיכוי טוב לנצח.

 

לאבילני. אל תצפו לשיא עולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לאבילני. אל תצפו לשיא עולם(צילום: AFP)

 

מה ההיסטוריה הישראלית בתחרות?

ב-1977, ייצגו שתי ישראליות, אסתר רוט ב-100 מ' משוכות ופזית פביאן (רעיתו של מנהל מכבי ת"א בכדורגל, בני טבק) ב-800 מ', את יבשת אסיה שאליה השתייכנו אז. ב-2014 ישראל חוזרת, הפעם במדי אירופה עם דונלד סנפורד.

 

מה הסיכויים שלו?

דונלד, עם כל הכבוד למדליית הארד באליפות אירופה בציריך, עדיין אינו רץ צמרת עולמי והוא עלול לסבול מכך שהוא נמצא בפגרה כפויה בת חודש. בשביל אתלט שנמצא בשיאו פגרה מאולצת מוציאה מהפוקוס.

 

אסתר רוט שחמורוב. גם היא השתתפה בגביע הביניבשתי פעם (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
אסתר רוט שחמורוב. גם היא השתתפה בגביע הביניבשתי פעם(צילום: יועד כהן)
 

 

איך הוא יתגבר על הפגרה המאולצת שלו?

דונלד ענה לנו בעצמו לפני המראתו: "זה לא כל-כך פשוט לרוץ חודש אחרי השיא, ובלי תחרויות בדרך. התאמנתי כאן, דחיתי הצעה להשתתף בתחרות ההזמנה בליגת היהלום בבריסל (ריצת הזמנה, לא במסגרת הליגה - א.פ.) כדי לשמור על תכנית האימונים. בלי קשר ליריבים הקשים, אהיה מרוצה אם ארד מ-46 שניות".

 

ומי יהיו המתחרים שלו?

לדונלד מצפים מתחרים חזקים ביותר. אלוף העולם המכהן והאלוף האולימפי לשעבר, לשון מריט, סגן האלוף האולימפי, לוגואלין סנטוס מהרפובליקה הדומיניקנית. איסק מקוואלה מבוצוואנה שהשיג העונה את הזמן השלישי בטיבו בעולם, 44.01. וישנו כמובן אלוף אירופה הבריטי, מרטין רוני. גם יתר הרצים לא פראיירים

 

יש מילת עידוד שאפשר לתת לסנפורד?

אם דונלד יירד מה-46 שניות ב-400 מ' בתנאים האלה, נהיה מרוצים. על הדרך, אם יסיים במקום השישי למשל מבין שמונה, הוא גם ירוויח בונוס של 3,000 דולר מהוועדה המארגנת. אם יסיים חמישי יקבל 5,000 דולר.

 

לשון מריט. מהתותחים הכבדים שימתינו לסנפורד (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
לשון מריט. מהתותחים הכבדים שימתינו לסנפורד(צילום: GettyImages)

 

אגב, אם סיים שלישי באליפות היבשתית, מדוע הוא נבחר לאחד משני הנציגים של אירופה?

לפי התקנון, רק אתלט אחד מכל מדינה יכול להשתתף בכל מקצוע. מאחר ובריטניה זכתה בשני המקומות הראשונים באליפות אירופה, מרטין רוני ומת'יו האדסון סמית', סנפורד זכה מההפקר ונקווה שייצא בשלום מהתחרות הגדולה.

 

איפה אפשר יהיה לראות את המשחקים בטלוויזיה?

בערב הראשון (מוצ"ש) ביורוספורט, בערב השני (יום א') ביורוספורט 2.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
דונלד סנפורד
צילום: Gettyimages
מומלצים