שתף קטע נבחר

מחלות החורף כאן: עומס כבד בבתי החולים

למרות הטמפרטורות הגבוהות בחוץ, מחלות החורף כבר איתנו ובמרפאות ובבתי החולים נרשם עומס כבד מאוד בשל מאות חולים הסובלים מתסמינים דמויי שפעת. בתוך כך קיבל משרד הבריאות דיווח על זני שפעת אלימים ביותר הצפויים להגיע אלינו השנה, וקופות החולים פתחו במבצע חיסונים

חום הקיץ עודנו כאן, אבל כך גם מחלות החורף: מאות אנשים גודשים בימים האחרונים את מרפאות קופות החולים ואת חדרי המיון כשהם מציגים תסמינים ראשונים של מחלות דמויות שפעת. בחדרי המיון ובחלק ממחלקות האשפוז נרשמת תפוסה מלאה, ובחלק מהמקומות מגיעה עד 200%.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוברים את החורף בלי שפעת:

החורף מגיע: מיום א' הקרוב - בואו להתחסן לשפעת

הצטננות ושפעת: כך תצאו מזה הכי מהר

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?

 

בית החולים רמב"ם: 200% תפוסה

מדיווחים שהגיעו ל-ynet עולה כי בשבוע האחרון חלה עלייה משמעותית בשיעור תחלואת החורף, ומאות ילדים ומבוגרים הגיעו למוקדים הרפואיים כשהם סובלים מחום, שיעול, קוצר נשימה וסטרידור.

 

המעבדות לניטור השפעת טרם החלו בעבודתן, כך שעדיין לא ידוע מי מהפונים לקה באחד מנגיפי השפעת או בווירוסים דמויי שפעת, אולם בחלק מהמקרים אותרו מחלות חורף הנגרמות על ידי חיידקים, ובהן דלקת ריאות חיידקית (פנאומוניה) וזיהומים בדם (בקטרמיה).

 

בבתי חולים רבים נרשמו עומסי אשפוז כבדים ביותר: במחלקות הפנימיות בבית החולים רמב"ם דווח על תפוסה של 200%, בבית החולים איכילוב דווח על 110%, במחלקות הפנימיות של בית החולים פוריה 102%, במרכז הרפואי העמק 108% וגם במחלקות הפנימיות והילדים בבית החולים שיבא הגיעה התפוסה ליותר מ-100%.

 

"אנחנו רגילים לפעמים לראות לפני החגים פיק של עומס, אבל לא כזה", אומר ל-ynet רופא פנימאי מבית החולים רמב"ם. "העומסים כבר מטורפים, יש חולים במסדרונות, אין איפה לאשפז אותם - ואפילו לא התחלנו את החורף".

 

"המחלקה מפוצצת", מספרת רווית, אחות במחלקת ילדים בבית החולים לילדים דנה שבאיכילוב. "אנחנו קורסות, ואני לא רוצה לחשוב מה יהיה כשיגיע החורף. אני מקווה שלפחות כמה שיותר יתחסנו נגד שפעת".

 

בתוך כך נתקבלו דיווחים מאוסטרליה במשרד הבריאות על התפרצויות של זני שפעת אלימים יותר מבשנים עברו, שגרמו כבר לשיעור גבוה של תמותה. בישראל החלה אתמול (א') קופת חולים כללית במבצע חיסונים נגד שפעת למבטוחיה, ושאר קופות החולים יצטרפו אליה במהלך השבועיים הקרובים.

עלייה משמעותית בשיעור התחלואה. מתחילים לחסן בקופות החולים (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
עלייה משמעותית בשיעור התחלואה. מתחילים לחסן בקופות החולים(צילום: יובל חן)
 

שפעת: צפויים זנים קטלניים

שפעת עונתית היא הגורם הוותיק והמשמעותי ביותר בתחלואה בשפעת ככלל ברחבי העולם, הרבה לפני עידן שפעת החזירים. הדיווחים הראשונים על המחלה מוכרים עוד מתקופת היפוקרטס, שתיאר התפרצות שפעת לפני 2,400 שנים. מאז סבל העולם כמה גלי מגפה שקטלו אלפים ברחבי העולם.

 

שפעת נגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה A, B, ו-C. לאחר ההדבקה בווירוס משתכפל הנגיף תוך שבוע, אז פורצים התסמינים. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון או תחושת לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת.

 

כיום מאותרים מבעוד מעוד מספר נגיפים על ידי ארגון הבריאות העולמי, ומהם מופק מדי שנה חיסון מעודכן לשפעת המגן מפני שלושה או ארבעה תתי-זנים של המחלה.

 

שפעת שונה לחלוטין מהצטננות מבחינת הפעולה בגוף, אם כי לעתים התסמינים דומים. הצטננות היא המחלה השכיחה ביותר בעולם, ונגרמת על ידי רינו-וירוס. ההדבקה נעשית באמצעות רסיסי רוק ונזלת, ולאחריה מתחיל הנגיף להשתכפל תוך 12 שעות. המחלה מתחילה לתת את אותותיה בהדרגה במהלך חמישה ימים מההדבקה הראשונית.

 

התסמינים לרוב קלים וכוללים בעיקר נזלת צלולה, התעטשויות וגרון כואב. במקרים קשים יותר עשויים להתלוות סימני עייפות, חולשה, כאב ראש, איבוד תיאבון וכאבי שרירים. בניגוד לשפעת, הצטננות איננה מלווה בחום. אין כל מרפא להצטננות מלבד מנוחה, תרופות להקלת נזלת ואף סתום, שתייה מרובה ושמירה על היגיינה.

 

מדוע השפעת גורמת לתמותה? ברובם המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים הדורשים לא רק טיפול ב"טמיפלו" אלא גם טיפול אנטיביוטי, הנדרש לעתים באמצעות עירוי.

 

אצל חלק מהנפטרים נמצאה תופעה שבה הגוף מגיב "הפוך" לנוכחות נגיף השפעת: התהליך הדלקתי שנוצר ונועד להילחם בנגיף השפעת, מתחיל לתקוף את גוף החולה עצמו, עד לקריסת מערכות.

 

קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי שבו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב-מערכתית בכל רקמות הגוף.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החורף מציג: חום, שיעול, קוצר נשימה וסטרידור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים