שתף קטע נבחר

לא רק המלחמה של ארה"ב: מי ומי נגד דאעש

כמעט 40 מדינות הסכימו לתרום למאבק בג'יהאדיסטים, 26 מהן נפגשו בפריז. צרפת החלה בטיסות ריגול, ירדן תספק מודיעין "שאין שני לו", ואפילו אלבניה ורומניה יתרמו לקואליציה. הרשתות הערביות יעבירו מסרים נגד דאעש?

במהלך הנאום שנשא בשבוע שעבר על ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) אמר נשיא ארצות הברית ברק אובמה: "אין אח ורע לעוצמת הצבא האמריקני, אבל זו לא יכולה להיות המלחמה רק של ארה"ב". בעלות ברית ושותפותיה של ארה"ב, הבטיח אובמה, יספקו תמיכה כדי לפגוע ולבסוף להרוס את הארגון הקיצוני שטבח באנשים רבים בעיראק ובסוריה, וערף את ראשיהם של שני עיתונאים אמריקנים ועובד סיוע בריטי.

 

• ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN   

 

ארה"ב ביצעה יותר מ-150 תקיפות אוויריות בעיראק נגד דאעש, ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר שקרוב ל-40 מדינות הסכימו לתרום למלחמה בלוחמי הארגון הסוני הקיצוני. אלא שעדיין לא ברור איזה מדינות נמצאות ברשימת החברות בקואליציה נגד דאעש ואיזה תפקיד בדיוק הן ימלאו במלחמה בארגון.

 

קרי אמר ביום ראשון שמדינות במזרח התיכון מוכנות לסייע בתקיפות אוויריות נגד דאעש, אולם בראיון לתוכנית "מול פני האומה" של רשת CBS הוא אמר כי "אין זה הולם להתחיל להכריז אילו מדינות ישתתפו ומה כל אחת תעשה". דבריו של קרי נאמרו אחרי שדאעש הוציא להורג בעריפת ראש שבוי מערבי נוסף, האזרח הבריטי דיוויד היינס, בשעה שמזכיר המדינה האמריקני סיים שבוע של ביקור במזרח התיכון כדי לגייס תמיכה למאבק בחמושים הקיצונים.

 

אתמול (ב') נערכה בפריז ועידה בינלאומית שבה דנו נציגים מ-26 מדינות בסוגיית הקואליציה נגד דאעש.

 

אלה הן המדינות שמעורבות בצורה כזו או אחרת במאבק בדאעש, וזה מה שידוע על תרומתן למאבק:

 

אוסטרליה: ממשלת אוסטרליה השיבה אתמול לפנייה שהגיעה אליה מצד ארה"ב ואמרה שהיא מוכנה לשגר לאיחוד האמירויות הערביות עד שמונה מטוסי קרב של חיל האוויר האוסטרלי מדגם F/A-18, מערכות התראה אווירית מדגם E-7A Wedgetail, מטוסי שליטה, מכלית תדלוק מדגם KC-30A ומטוס תובלה. אוסטרליה גם תסייע לבלום את המשבר ההומניטרי שעליו חתום דאעש בעיראק. לשכת ראש ממשלת אוסטרליה מסרה כי כוחות תקיפה אוסטרליים לא ייטלו חלק בלחימה קרקעית.

 

בריטניה: ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון כינה שלשום את דאעש "איום" ואמר כי בריטניה תעזור לחמש את הכוחות הכורדים שנלחמים בשטח, תתמוך בממשלת עיראק ותמשיך להעביר עזרה הומניטרית לשתף פעולה עם האו"ם כדי להילחם בדאעש. "צריך לעבוד עם אחרים כדי לחסל את איום הטרור", אמר קמרון.

קרי ומקבילו הצרפתי פביוס בפריז, אתמול (צילום: AFP  ) (צילום: AFP  )
קרי ומקבילו הצרפתי פביוס בפריז, אתמול(צילום: AFP )

בריטניה תחמש את הכורדים. דיוויד קמרון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בריטניה תחמש את הכורדים. דיוויד קמרון(צילום: רויטרס)

צרפת: משרד ההגנה הצרפתי מסר כי פריז החלה בטיסות סיור מעל עיראק. "שני מטוסי רפאל המריאו מבסיס צרפתי באיחוד האמירויות", נאמר בהודעה. גורם במחלקת המדינה האמריקנית אמר כי צרפת העבירה 18 אלף קליעים. חיל האוויר הצרפתי, ביחד עם כוחות אוסטרלים ובריטים, היה גם חלק מהפעולה האחרונה בעיר העיראקית אמרלי.

 

אותה פעולה, שבמהלכה הנחיתו המטוסים הצרפתים סיוע הומניטרי, הביאה לנסיגתם מהאזור של כוחות דאעש. ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי אמר לכתבים בבגדד בסוף השבוע כי נשיא צרפת פרנסואה הולנד הבטיח לו שצרפת "תשתתף במאמצים לפגוע ביעדי טרור בעיראק".

 

גרמניה: גרמניה אסרה כנסי תמיכה בדאעש ואת הנפת הדגל השחור של המדינה האיסלאמית. היא גם אמרה כי תשלח סיוע צבאי לחבל כורדיסטן, כחלק מהמלחמה בדאעש.

 

הולנד: בתדרוך ביום ראשון שיבח גורם במחלקת המדינה האמריקנית את הולנד על "הובלת המאמצים" לרסן את זרם הלוחמים הזרים שנכנסים למדינה ועשויים לתמוך בדאעש או לסייע לו. ב"ניו יורק טיימס" דווח כי מנהיגים בהולנד הציעו לחוקק חוק שיאפשר ביטול אזרחות לאלו שעובדים עם טרוריסטים.

הקורבן האחרון של דאעש. דיוויד היינס לפני הוצאתו להורג ()
הקורבן האחרון של דאעש. דיוויד היינס לפני הוצאתו להורג

קנדה: במחלקת המדינה אמרו שקנדה סיפקה ציוד ותחמושת שיסייעו למאבק הכולל בדאעש. ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר הודיע לפני כמה ימים כי יותר מ-50 אנשי כוחות מיוחדים קנדים הוצבו בעיראק כחלק ממשימת הייעוץ, אבל שלל אפשרות למעורבות צבאית ישירה של מדינתו במשבר הנוכחי.

 

ביום ראשון גורמים במחלקת המדינה ציינו את איטליה, פולין, דנמרק, אלבניה וקרואטיה כמדינות שיספקו ציוד ותחמושת במערכה נגד דאעש. שמותיהן של ניו זילנד, דרום קוריאה ורומניה צוינו אף הן, כמדינות שיספקו סיוע הומניטרי. דרום קוריאה תקדיש לנושא 1.2 מיליון דולר.

 

טורקיה: גורמים אמריקנים אמרו כי טורקיה נקטה אמצעים כדי לעצור את מעבר הכספים לדאעש ומנעה כניסה (ולעתים אף גירשה) אלפי לוחמים זרים שהיו בדרכם לארגונים האיסלאמיסטים בסוריה. ארצות הברית מקווה שטורקיה תמנע את ייצוא הנפט מאזורים בשליטת דאעש, ייצוא שמספק מימון חשוב לג'יהאדיסטים.

 

ירדן: שר החוץ הירדני לשעבר, מרואן מועשר, אמר ל-CNN בשבת כי הוא מטיל ספק באפשרות שלוחמים ירדנים יילחמו בשטח נגד דאעש. "ארצות הברית תצטרך להיות זו שתוביל באמצעות תקיפות צבאיות", אמר. התפקיד החשוב של ירדן יהיה לספק מודיעין למערב. לדברי מועשר, "אין שני" למודיעין הירדני על דאעש.

 

סעודיה: ביום חמישי נפגש בג'דה מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עם שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל. גורמים אמריקנים אמרו כי סעודיה הציעה לאמן בשטחה את המורדים. שר החוץ הסעודי נמנע מלהתייחס לכך ספציפית, אבל אמר כי סעודיה "תמיד פעלה בנחישות נגד טרוריסטים, ולכן אין גבול למה שהממלכה יכולה לספק".

 

ארצות הברית רוצה גם שסעודיה, קטאר ומצרים ישתמשו ברשתות הטלוויזיה הערבית כדי להעביר מסרים נגד דאעש ולעודד בכירי דת לצאת נגד הארגון. גורם במחלקת המדינה אמר כי סעודיה תעביר גם 500 מיליון דולר לארגוני הסיוע ההומניטרי של האו"ם בעיראק.

 

בתשובה לשאלת כתב CNN אם סעודיה שותפה לגישת ארצות הברית בנוגע לחשש מטרור איסלאמי, ענה קרי כי הממלכה "מחויבת למאמצים לחסל" את דאעש. לדברי קרי, חלק גדול מהמאמצים להתמודד עם הטרור כוללים עצירת מימון אותם ארגונים.

 

מצרים: קרי אמר בשבת כי למצרים תפקיד חשוב במערכה נגד האידיאולוגיה של דאעש. גורמים במחלקת המדינה אמרו כי "היו שיחות מפורטות עם המצרים בנוגע לשיתוף פעולה בין הצבאות" בעיראק, אבל לא נמסרו עד כה פרטים בנוגע לתפקיד שאותו מצרים עשויה למלא. בשבוע שעבר דווח כי המופתי של מצרים גינה את דאעש ואמר כי פעולותיו לא תואמות את ערכי האיסלאם.

 

קטאר: במחלקת המדינה אמרו כי קטאר ביצעה טיסות הומניטריות.

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו


פורסם לראשונה 15/09/2014 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים