שתף קטע נבחר

בזכות המחאה: הסכם להפחתת מחיר המלט

חברת נשר לייצור מלט העבירה למשרד הכלכלה כתב התחייבות חתום לביצוע הפחתת מחיר בשיעור של 2%, ופרסום המחירים החדשים לציבור. מטרת ההסדר - להביא להפחתה של מחיר המלט, שמהווה הוצאה משמעותית בבניית דירות ותשתיות לאומיות

חברת נשר לייצור מלט חתמה על כתב התחייבות לביצוע הפחתת מחיר בשיעור של 2%, ופרסום המחירים החדשים לציבור. כתב ההתחייבות הועבר לידי משרד הכלכלה בהמשך להחלטת קבינט יוקר המחיה בחודש יולי, על הכנסת יצרן מלט חדש לשוק הישראלי ויישום הצעת ההסדר. ההסדר גובש על ידי משרדי האוצר, הכלכלה, ועדת המחירים המשותפת לשני המשרדים והרשות להגבלים עסקיים.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

חומר ניקוי בחלב תנובה: תתרום לעמותות

תמ"א חוזרת לר"ג: דירות חדשות ב-1.6 מיליון

בנט: "הגדלת הגירעון - עליית מסים לילדנו"

 

במסגרת ההסדר, התחייבה חברת נשר למכור את המפעל שבבעלותה באזור התעשייה הר-טוב הסמוך לבית שמש, ולהחזיק רק במפעל שבבעלותה ליד רמלה. כמו כן הוסכם כי המחיר המפוקח של צמנט, חומר הגלם המשמש להכנת מלט, יופחת ב-2%.

 

ההסדר הוא תוצאה של תהליך ארוך שהחל במחאה החברתית של קיץ 2011, ומטרתו להביא להפחתה של מחיר המלט, שמהווה הוצאה משמעותית בבניית דירות ותשתיות לאומיות. בספטמבר 2011 המליצה ועדת טרכטנברג, שהוקמה בעקבות המחאה החברתית, על הקמת ועדה שתבחן את האפשרות לעודד את התחרות בשוק ייצור המלט, שנמצא בידי מונופול מאז קום המדינה.

 

הוועדה - בראשות ראש אגף התקציבים הקודם, גל הרשקוביץ - הגיעה למסקנה כי בשנת 2024 כושר הייצור של ענף המלט הישראלי לא יצליח לעמוד בביקוש, דבר שיוביל לזינוק במחירי המלט, שיגרום לעלייה גם במחירי הדירות. עד לשנה זו תצטרך המדינה להוציא מכרזים לפיתוח של שתי מחצבות גיר חדשות, בנוסף לשתיים הקיימות בהר-טוב וברמלה. מחצבות אלו ניתנות לפיתוח ביישוב שהם ובערוער שבנגב.

 

חברי הוועדה קבעו כי אם חברת נשר תשמור על המונופול שלה, יזמים אחרים לא ירצו להתמודד במכרזים לפיתוח המחצבות, ולמדינה לא תיוותר ברירה אלא להעניק את רישיונות החציבה לאותו מונופול שמחזיק ב-88% מהשוק כיום. לכן קבעו חברי הוועדה שורה של צעדים שנועדו להגביל את חברת נשר ולעודד אותה למכור את אחד ממפעליה הקיימים.

 

בין היתר, הודיעה המדינה לחברת נשר כי בכוונתה להחמיר את הפיקוח על מפעליה, להטיל מגבלות על יבוא חומרי גלם ולמנוע בעדה מלגשת למכרזים להפעלת המחצבות החדשות. כדי להימנע מסנקציות אלו, החליטה חברת נשר להגיע להסדר עם המדינה על מכירת המפעל הקטן יותר שבבעלותה ועל הפחתת מחיר הצמנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הקרן לשיקום מחצבות
המונופול של נשר מונע תחרות בפיתוח מחצבות, צילום אילוסטרציה
צילום: באדיבות הקרן לשיקום מחצבות
מומלצים