שתף קטע נבחר

הצעה: מתנדבים יחלקו תעודות ביומטריות

משרד הפנים מבקש לאשר תקנות לשינויים במאגר הביומטרי: לא רק עובדי רשות האוכלוסין ימסרו תעודות; ייעשה שימוש במחשבים שקיימים ושמנותקים מהמאגר, לצורך אישורי הנפקה במקום בשיחות טלפון. הרשות לניהול המאגר: "רשת המחשוב המכילה את מערכות המאגר הוקמה כמערך מחשוב נפרד וכזו תישאר תמיד"

שנה אחרי שהוקם המאגר הביומטרי במסגרת ניסוי, משרד הפנים מבקש מספר שינויים בהפעלתו. בין השאר מבקשים בתקנות שעליהן חתום שר הפנים היוצא גדעון סער, שמתנדבים בשירות לאומי יוכלו לחלק את התעודות החכמות, וכי מחשבים שכבר מחוברים לרשת (אך לא למחשבי המאגר) יעבירו תוצאות השוואה מהמאגר כפי שנעשה עד כה, במקום בשיחת הטלפון.

 

 

במקום לבוא פעמיים

משני הדו"חות שהאחרון שבהם התפרסם בשבוע שעבר, עלה כי בעיה עיקרית בתהליך הנפקת תעודות חכמות הוא הצורך לבוא פעמיים ללשכת האוכלוסין - בעיה שאף הייתה עלולה לגרום לירידה בביקוש לתעודות בגלל הסרבול.

 

בפעם הראשונה שמגיעים, מוסרים את הפרטים לפקיד לשכת האוכלוסין, שמעביר אותם למאגר כדי לבדוק שאין נסיון התחזות. לאחר מכן הם מועברים להנפקה. אחרי מספר ימים, התושב מקבל הודעה שתעודה מוכנה ועליו להגיע ללשכה, להזדהות באצעות טביעת האצבע במסוף שמשווה אותה לטביעה שצרובה על התעודה, ורק אז התושב יכול לקבל את התעודה.

 

כעת מציעים כי מתנדבים ועובדי שירות לאומי שנמצאים בלשכות האוכלוסין ואינם עובדי מדינה יוכלו למסור את התעודות, וזאת על מנת לפשט את התהליך ולקצר תורים. במקביל גם עובדי רשויות מקומיות יוכלו למסור תעודות במשרדי הרשויות שעשויים להיות קרובים יותר לתושבים. אולם עולה חשש כי הרחבת הסמכות למסירת התעודות לעובדים נוספים שאינם עובדי מדינה, עלולה לגרום ליותר טעויות והטעיות מצד זייפנים. נכון לעכשיו, השימוש בביומטריה של התעודה עדיין לא מצוי בכל מקום, וגם עם תעודה ביומטרית אפשר להזדהות במקומות מסויימים אם התמונה מספיק דומה.

 

הורדת הטלפון

המאגר, כך מתגאים ברשות שמנהלת אותו, מאובטח ברמות הכי גבוהות ומנותק מכל רשת תקשורת חיצונית, מה שמכונה Air gap - "פער אווירי". המידע שמועבר אליו מגיע באופן מוצפן ופיזי. הוצאת מידע - כלומר קבלת אישור על השוואת תמונה או טביעת אצבע לאלה שבמאגר כדי לראות אם כבר קיימת ומתן תוצאה חיובית או שלילית - נעשית באופן טלפוני ובמערכת ממוחשבת. כך אפשר לקבל אישור הנפקה עבור תעודה של אדם זה או אחר.

 

כעת מבקשים כי יתאפשר להמשיך ולהעביר אישורי הנפקה באמצעות מערכת מחשב שכבר קיימת במקום בשיחת טלפון, וזאת בשל הצורך בתהליך יעיל יותר שאפשר גם לתעד ולשמור ביומן. כלומר, יהיו מחשבים שמחוברים לרשת אבל לא למאגר הביומטרי עצמו.

 

בשביל לשמור על אותו פער אווירי, הציוד באותה רשת פנימית מתבסס על חיבורים קוויים, ולא תהיה תקשורת אלחוטית - כולל המקלדות והעכברים של המחשבים. כמו כן העברת מידע מרשת חיצונית לפנימית עדיין יהיה חד כיווני. כל זאת בשביל למנוע זליגה של מידע מהמאגר החוצה.

 

הקלה לקטינים

בתקנות החדשות מבקשים גם כי עבור קטינים תחת לגיל 14, ההורים יוכלו לענות בשמם על שאלות הזיהוי לפני הנפקת דרכון, וזאת על פי הנסיון בשטח שמראה כי אינם תמיד מבינים את התהליך ולעתים מתבלבלים. וכן כי במרבית השאלות, התשובות יהיו זהות עבור אחים כך שאין טעם בתשאול נפרד. עבור ילדים בני 6 ומטה, מבקשים במשרד הפנים כי יתאפשר להוריהם להביא תמונות שייסרקו, וזאת מאחר שקשה לצלם תווי פנים של ילדים ותינוקות.

 

תגובת הרשות לניהול המאגר הביומטרי

רשת המחשוב המכילה את מערכות המאגר הוקמה כמערך מחשוב נפרד וכזו תישאר תמיד. נפרדת מכל רשת וללא כל קישור חיצוני. בתקנות המקוריות חלק ממנגנון המענה מהרשות הביומטרית לרשות האוכלוסין כלל עדכון בשיחת טלפון. השינוי המתבקש כעת הנו אך ורק ויתור על שיחת הטלפון. המענה מהרשות הביומטרית לרשות האוכלוסין יישאר כפי שקיים כיום.

 

מערכת שאינה קשורה למערכות המאגר כלל וכלל. מערכות המאגר בנויות בצורה מאובטחת ביותר, מפוקחת על ידי הגורמים הבטחוניים הרלוונטיים ועוברים מבדקים בהצלחה רבה. לא יהיה ערוץ תקשורת יוצא מן המאגר, וכל מידע יועבר באמצעי תקשורת מאובטח שאינו מקושר למערכות המחשב של הרשות. השינוי הוא במחיקת השיחה הטלפונית בלבד. הגענו כבר לכחצי מליון מצטרפים, שמהווים התקדמות מעבר לציפיות, אשר מאובטחים במאגר ופרטיותם נשמרת.


פורסם לראשונה 23/09/2014 11:53

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים