שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

חולי סוכרת? כך תצומו מבלי לגרום לעצמכם נזק

במקביל להתמודדות עם הרעב והצמא חולי סוכרת צריכים להמשיך ולשמור על רמות סוכר מאוזנות בדמם. אנדוקרינולוגית מסבירה איזה נזקים עלולים להיגרם בגלל הימנעות מאכילה ושתייה, ומה מומלץ לעשות כדי לא להזיק לבריאות

צום יום הכיפורים מציב אתגר קשה במיוחד בפני חולי הסוכרת. במקביל להתמודדות עם הרעב והצמא עליהם לנסות לשמר את איזון רמות הסוכר בדמם חרף הצום הממושך.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

  

הימנעות משתייה ואכילה עלולה להוביל לאחד מהמצבים הבאים:

 

היפוגליקמיה

כאשר ערכי הסוכר בדם יורדים באופן ניכר מתחת ל- 70 מ"ג/ד"ל עלולים להופיע תסמינים שונים החל מבלבול, חוסר ריכוז, חולשה, חרדה, איטיות, הזעה, פעימות לב מהירות, רעד, בחילה, כאבי ראש, נימול, טשטוש ראייה, סחרחורת וחוסר יציבות ועד כדי פגיעה בתפקוד המוח. במידה שההיפוגליקמיה לא מטופלת וערכי הסוכר ממשיכים לרדת ייתכנו התכווצויות ועלפון.

 

לעבור את יום כיפור בשלום

צום יום כיפור: למי מותר לצום - ולמי אסור

יום כיפור: האם צום קצר עוזר לרדת במשקל?

הצום יסייע לניקוי רעלים? מיתוסי כיפור

 

היפרגליקמיה

בחולי סוכרת עם חוסר מוחלט של אינסולין עלול צום ממושך לגרום לרמה גבוהה של סוכר בדם (כי אין אינסולין שיווסת את הסוכר) ולחמצת של הדם (הדם נעשה חומצי).

 

זהו מצב מסכן חיים שכן תאי הגוף אינם יכולים לתפקד כראוי והתוצאה היא יובש קשה, אובדן הכרה ואף מוות. בקרב חולי סוכרת בלתי מאוזנים אך ללא חסר מוחלט של אינסולין, היפרגליקמיה עלולה לגרום להתייבשות אם כי בדרך כלל לא לחמצת.

 

התייבשות ונטייה לקרישיות יתר

חוסר שתייה בזמן הצום, עלול לגרום להתייבשות. המצב נכון בייחוד באקלים חם ולח, באנשים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת, וכן במצב של סכרת לא מאוזנת הגורמת להשתנת יתר ואיבוד נוזלים.

 

התייבשות עלולה להחמיר את התפקוד הכלייתי, ולגרום לעליה ניכרת בצמיגות הדם (עקב ייצור מוגבר של גורמי קרישה השכיח בחולי סכרת).

 

בעבר, כדי להימנע ממצבים אלו, נאלצו פוסקי הדור להתיר לחולי סוכרת להפר את הצום. כיום, בזכות האפשרות לטיפול באינסולין בזאלי ארוך טווח בהזרקה חד יומית, יכולים מטופלים רבים לשמור על רמת סוכר קבועה גם במהלך הצום ולהפחית משמעותית את הסיכונים להיווצרות סיבוכים אלה.

 

חשוב להדגיש שמצוות הצום כהלכה חלה רק על סוכרתיים מאוזנים היטב, ללא שינויים קיצוניים בערכי הסוכר ואשר אינם סובלים מבעיות פעילות הנובעות מסיבוכי הסוכרת ומחייבות טיפול תרופתי שעלול לגרום לאירועי היפוגליקמיה.

 

בחולי סוכרת הסובלים מפגיעה כלייתית (רמת הקריאטינין בדם היא מעל 1.5% מ"ג) הימנעות משתייה עלולה לגרום להחמרה בתפקוד הכליה ולסכן את כל הגוף, לכן חולים אלו חייבים לשתות גם אם הם צמים מאכילה.

 

הנחיות עקרוניות לצום לחולים סוכרתיים המאוזנים

 

 

דגשים חיוניים נוספים לסוכרתיים המעוניינים לצום

מומלץ ביותר להתייעץ עם הרופא המטפל ולקבל ממנו מידע מפורט בהתאמה אישית לצרכים הספציפיים של החולה. חשוב לקבל אישור רופא לצום.

 

ביום שלפני הצום הקפידו על צריכת מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך כגון פחמימות מורכבות ומלאות. מומלץ גם להימנע מאלכוהול ומשקאות מוגזים ולשתות בין 8-10 כוסות מים.

 

ביום הצום הקדימו את הארוחה המפסקת ואל תזדרזו במהלכה. אכילה מהירה תעורר צמא ו/או רעב במהלך הצום.

 

ודאו כי במד בדיקת הסוכר ו/או במשאבות האינסולין שלכם יש בטריות טעונות שיספיקו לכל שעות הצום.

 

יש לקחת את האינסולין ארוך הטווח כמקובל ועל פי הנחיות הרופא ולעקוב אחר רמת הסוכר בדם. אל תניחו שהצום מבטיח שרמתו תישאר קבועה ותקינה.

 

אם אתם מעבירים את הצום בבית הכנסת חשוב לדאוג שיהיו במקום מזרקים, תרופות, מד רמת סוכר בדם וסוכריות או משקה ממותק - למקרה של היפוגליקמיה. הקפידו לעדכן אדם נוסף בסביבתכם במצבכם הרפואי ובמיקום התרופות ו/או המזרק, על מנת שיוכל לסייע לכם במידת הצורך.

 

חולה אשר במהלך הצום חש/ה ברע חייב/ת למדוד את רמות הסוכר. בכל מקרה של תוצאה חריגה (גבוהה או נמוכה) יש לשבור את הצום לאלתר! יש לאכול ולשתות כרגיל ואם בהמשך היום ההרגשה משתפרת ניתן לחדש את הצום.

 

הכותבת היא אנדוקרינולוגית, בית החולים הדסה עין כרם 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צום לחולי סוכרת עלול להיות מסוכן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים