שתף קטע נבחר

חיות בתקציב: השר עמיר פרץ מזהיר מפני קיצוצים בקרן להצלת בעלי חיים

לקראת הדיון מחר בממשלה על תקציב המדינה והקיצוצים הצפויים, מתריע השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ כי הקיצוץ בתקציב משרדו עלול לפגוע משמעותית בקרן צער בעלי חיים שנועדה לסייע לארגונים למען בע"ח בטיפול והצלת חיות. "הקיצוצים יביאו לנסיגה גדולה בטיפול בבעלי חיים ורווחתם", הוא מזהיר. במשרד האוצר טוענים בתגובה כי "לא ידוע לנו על קיצוץ מתוכנן"

במשרד להגנת הסביבה מזהירים מפני קיצוץ אפשרי בתקציב קרן צער בעלי חיים. הקרן הוקמה למטרת סיוע לעמותות למען בעלי חיים בהצלה, חילוץ וטיפול בכלבים, חתולים וחיות נוספות ברחבי הארץ, וכן בפעולות הסברה וחינוך בנושא זכויות בעלי חיים במערכת החינוך.

 

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, קרן צער בעלי חיים זכתה השנה לתמיכת המשרד בסך של 5.75 מיליון שקל. השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ מזהיר ואומר ל-ynet כי בעקבות התקציב החדש יעמוד תקציב הקרן על כמליון שקלים וחצי בלבד, דבר שיאפשר מימון מצומצם של פעולות למען בעלי חיים ברחבי הארץ.

 

השר פרץ. מתנגד לקיצוצים (צילום ארכיון) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר פרץ. מתנגד לקיצוצים (צילום ארכיון)(צילום: גיל יוחנן)
.

 

השר פרץ: "הקיצוצים יביאו לנסיגה גדולה בטיפול בבע"ח"

"הקיצוצים במשרד להגנת הסביבה כמוהם כפגיעה בכבשת הרש שכן מדובר במשרד קטן ומקצועי המטפל בנושאים רגישים ביותר", הוא מסביר. "לצערי הרב, הקיצוצים יביאו לנסיגה גדולה בטיפול בבעלי חיים ורווחתם".

 

השר טוען כי מדיניות הקיצוצים של משרד האוצר עלולה לגרום למותם של אלפי בעלי חיים. "האוצר פועל בשיטה שבה הוא מנסה את סיפור החמור שבכל פעם קיבל פחות מזון אך נדרש למלוא התפוקה עד שלבסוף קרס. כך האוצר בלי שום מדיניות ממשיך בקיצוצים הרוחביים ובלי להביא בחשבון שישנם תחומים שעבורם זה הקש שישבור את גב הגמל״.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

בעזרת התקציב התאפשר השנה לסייע ל-33 עמותות וארגונים למען בעלי חיים ברחבי הארץ, המטפלות בכלבים, חתולים, חמורים, סוסים. כמו כן, התקציב סייע להקים מקלט עבור קופי חוות מזור בבן שמן, סיוע בחילוץ בעלי חיים בסכנה ופעולות הסברה במערכת החינוך להגברת המודעות לבעלי חיים בבתי ספר ברחבי הארץ.

 

משרד האוצר: "לא ידוע לנו על קיצוץ מתוכנן"

במשרד האוצר אומרים בתגובה כי "חלוקת תקציב המשרד להגנת הסביבה בין מטרותיו השונים נקבע לפי סדרי העדיפויות שמציג המשרד להגנת הסביבה במסגרת דיוני התקציב. בשלב זה לא ידוע לנו על קיצוץ מתוכנן בתקציב הקרן למען בעלי חיים".

 

במשרד להגנת הסביבה טוענים בנוסף, כי כי חלק מתקציב הקרן, מקורו גם בקנסות וגזרי דין על התעללות בבעלי חיים המצויים בסמכות משרד החקלאות. לטענתם, עד כה הועברו ממשרד החקלאות במהלך השנים 2012 עד 2014 סכומים זעומים המסתכמים ב-67 אלף שקל בלבד.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

במשרד החקלאות הגיבו לטענות המשרד להגנת הסביבה ואמרו כי משרדם קידם תקנות המאפשרות לחלק קנסות בשל עבירות צער בעלי חיים. לדבריהם הקנסות "מאפשרים אכיפה מהירה ויעילה לעבירות בעלות אופי טכני, ומאפשרות למערכת הפלילית הגשת כתבי אישום אך ורק בתיקים הקשים יותר שמחייבים תוצאות עונשיות חמורות יותר. עד היום הוטלו מעל 200 קנסות בסך של מעל כ-1.3 מיליון שקל", כך נכתב בתגובת המשרד.

 

"בהתאם לחוק צער בעלי חיים, קנסות שמשולמים לפי החוק, מועברים ישירות לקרן למען בעלי חיים שמתנהלת במשרד להגנת הסביבה. על פנקסי הקנסות הוטבעו פרטי חשבון הבנק של הקרן וככל שמבוצע תשלום הוא מועבר ישירות לקרן. קנסות שלא משולמים בזמן שקבוע בחוק, מועברים לגביה במרכז הארצי לגביית קנסות. למשרד החקלאות אין כל השפעה על הכספים, הגבייה והעברת הקנסות לקרן".

 

ארגונים למען בע"ח: נאבקים לשרוד כדי לעזור לחיות

בעמותות המטפלות בכלבים, חתולים וחיות אחרות, הנאבקות מדי חודש על הישרדותן כדי לטפל בחיות, הביעו דאגה נוכח הקיצוצים האפשריים.

 

דנית דברה, מנכ"לית עמותת "צער בעלי חיים רמת גן והסביבה" אומרת כי "תקציב המשרד להגנת הסביבה מסייע לנו כי הוא מגיע בכל שנה ומהווה עבורנו עוגן. בעמותה מצילים כל שנה למעלה מ-400 כלבים וחתולים ומוצאים עבורם בית. בבית המחסה שלנו יש בכל רגע נתון כ-90 כלבים וחתולים נטושים. הקיצוץ עלול להיות מאוד כואב".

 

צביקה תמוז, מעמותת "פגסוס - עמותה למען הסוסים והחמורים בישראל", המחלצת ומטפלת בחמורים וסוסים שננטשו או עברו התעללות, מספר כי "העמותה נאבקת להשיג כל גרוש וזו לא אמירה סתם. אנחנו העמותה היחידה שמתעסקת בחילוץ חמורים וסוסים בארץ".

 

 (צילום: באדיבות  "פגסוס - עמותה למען סוסים וחמורים בישראל") (צילום: באדיבות
(צילום: באדיבות "פגסוס - עמותה למען סוסים וחמורים בישראל")

 

לדבריו, חלה השנה עלייה גדולה במחירי המזון לסוסים ועלויות הטיפול בחמורים והסוסים הן יקרות מאוד.  במקלט העמותה ישנם כ-50-70 חמורים וסוסים, שחלקם נכים או פצועים. "זה מצב בלתי נסבל, כי אנחנו נתקלים יותר ויותר בבעלי סוסים המתקשים לטפל בהם, דבר שמביא ליותר חילוצים של בעלי חיים מוזנחים. מרבית מההוצאות שלנו הן בתחום המזון והטיפול הרפואי בחיות".

 

אך לא רק עמותות קטנות  חוששות מקריסה אפשרית או פגיעה קשה ביכולת לטפל בבעלי חיים נוספים. גם ב"תנו לחיות לחיות", אחת העמותות הגדולות והוותיקות בישראל, סבורים כי אם הקיצוץ ייכנס לתוקף, משמעות הדבר היא פגיעה מיידית ביכולת העמותה לחלץ, לטפל, לעקר ולסרס כלבים וחתולים.

 

מטפלים באלפי כלבים וחתולים. כלב בעמותת "תנו לחיות לחיות" (מתוך לוח השנה של העמותה) (צילום: אלי איתן לב) (צילום: אלי איתן לב)
מטפלים באלפי כלבים וחתולים. כלב בעמותת "תנו לחיות לחיות" (מתוך לוח השנה של העמותה)(צילום: אלי איתן לב)

 

"נאלצים לעשות את העבודה של המדינה"

אתי אלטמן, דוברת וממייסדי העמותה, אומרת כי הסיוע של הקרן לעמותה השנה הסתכם בכ-300 אלף שקלים. "זה נראה סכום עצום, אך זה לא מספיק לטיפול השוטף באלפי בעלי חיים. בכלבייה שלנו ישנם 200 כלבים ועשרות חתולים בזמן נתון. השנה עיקרנו וסירסנו 9,400 כלבים וחתולים, מסרנו לאימוץ כ-2,000 כלבים וחתולים לבתים חדשים וטיפלנו באלפי בעלי חיים במרפאות שלנו", היא אומרת.

 

"אנשים רבים לא מודעים לעלויות העצומות בתפעול של בית מחסה לכלבים וחתולים, בחילוץ בעלי חיים, קליטת כלבים מהסגרים לפני שיומתו ובטיפול בחיות נטושות מסביב לשעון.

 

אם הדבר אכן יקרה והתקציב יקוצץ, אנחנו לא נשתוק ומתכוונים להילחם נגד ההחלטה הזו. אנחנו נאלצים לעשות את העבודה שהמדינה ומשרד החקלאות אמורים לבצע. שר האוצר אמר שידאג לחלשים. בין החלשים ישנם ניצולי שואה, ילדים וקשישים, אך גם בעלי חיים".

 

 

השתתפה בהכנת הידיעה לי סובר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אולפן ראיון וטרינרית סירוס עיקור חתול חתולים חתולי רחוב
צילום: shutterstock
מומלצים