שתף קטע נבחר

החברות בליכוד, הגרסאות הסותרות וסימני השאלה. גילויים חדשים בפרשת אברהם נתן

לפני כשבועיים נחשף ב-ynet כי בניגוד להמלצת רשות החברות, ביקש משרד התחבורה למנות את אברהם נתן, שספג ביקורת חריפה מבית המשפט, לתפקיד ציבורי בכיר. כעת מתברר: בתשובות שמסר נתן לרשות החברות היו אי דיוקים. ההסברים של נתן שופכים מעט אור על קשריו הפוליטיים במפלגת השלטון

גילויים חדשים בפרשת מינויו של אברהם נתן ליו"ר חברת חוצה ישראל: ממכתב ששלחה רשות החברות הממשלתיות לנתן עולים סימני שאלה ואי התאמות סביב גרסאות שונות שמסר נתן באשר לקשריו עם גורמים פוליטיים. בעקבות המכתב, נאלץ נתן לפרט על אודות קשריו הפוליטיים עם בכירים בליכוד, וכעת מתברר כי גם כיום הוא חבר במפלגת השלטון.

 

לפני כשבועיים פורסם ב-ynet כי נתן זכה במינוי לתפקיד ציבורי בכיר, למרות ביקורת חריפה שספג מבית המשפט. "עדות אברהם נתן הותירה באולם בית המשפט תחושה קודרת ועכורה", כתב השופט דוד רוזן בהכרעת הדין בתיק הולילנד. "עד נכבד התפתל על דוכן העדים וביקש להסתיר ולהעלים עובדות, שעליהן סיפר בחקירתו במשטרה. אברהם נתן עלה על דוכן העדים כאזרח הנחוש ש'לא לדעת', או ליתר דיוק, אזרח שבחר להעיד כמי ש'לא ראה ולא שמע דבר'. אברהם נתן התייצב בבית המשפט כמי שגמר אומר שלא להאיר את התמונה העובדתית שנתרחשה לנגד עיניו, גם במחיר אי אמירת אמת בעדות בבית משפט".

 

הדברים הללו לא הפריעו לשר התחבורה ישראל כץ לבחור דווקא בו ליו"ר חברה ציבורית גדולה. בתגובה ניסו במשרד התחבורה להמעיט בחלקם במינוי, אבל בדיקת ynet גילתה כי המשרד התעלם מהמלצה למנות מועמדים אחרים. כעת מתברר כי ימים ספורים לפני הפרסום שלחה רשות החברות מכתב לנתן, וממנו עולה כי התקיימו אי-התאמות במידע שנמסר על ידו בשאלונים שונים.

 

כך למשל, בשאלון שמילא נתן ב-22 בספטמבר השנה, הוא נשאל בדבר קיומו של קשר אישי לשר משרי הממשלה, בעבר או בהווה, כולל קרבה משפחתית, קשרי חברות או היכרות אישית אחרת. לשאלה זו השיב נתן בשלילה. חודשיים קודם לכן, בשאלון אחר, הוא השיב לשאלה זהה בחיוב וציין את קיומו של קשר אישי עם השר יובל שטייניץ, ממרץ 2004 עד אוקטובר 2007. בסעיף הפירוט, כך על פי המכתב, ציין נתן כי מדובר ב"היכרות".

 

גם בשאלון אחר שמילא נתן, לצורך בדיקת מועמדותו לתפקיד דירקטור בחברת החשמל בשנת 2009, הוא השיב בחיוב לשאלה וציין: "הייתי יו"ר רשות השידור והכרתי את יובל". אלא שהרשות מציינת כי לפי קורות חייו של נתן, הוא כיהן כיו"ר רשות השידור בשנים 2004-2002.

 

"לאור האי-התאמה במידע שנמסר בשאלונים, נודה עבור הבהרתך בדבר טיב ואופי הקשר עם השר שטייניץ, נסיבות ההיכרות, המאפיינים האישיים של הקשר ומה טיב הקשר בהווה", כתבו ברשות החברות לנתן.

 

הרשות ביקשה מנתן להתייחס גם לפרסומים בעיתונות משנת 2012, לפיהם הוא מקורב מאוד לשטייניץ. בנוסף, התבקש נתן להתייחס לפרסומים לפיהם הוא בעל היכרות אישית רבת שנים עם השרים ישראל כץ ולימור לבנת.

 

בתשובה ששלח נתן לנציבות הוא כתב: "בתקפות כהונתי כיו"ר רשות השידור בשנים 2004-2002 נוצרה היכרות ביני לבין ח"כ יובל שטייניץ. היכרות זו העמיקה במהלך 2007-2004 במפגשים שונים על רקע חברי ובנושאים כלכליים וחברתיים שונים. כאשר שטייניץ מונה לשר האוצר, הוא מינה פורום כלכלנים לייעוץ בנושאי חברה וכלכלה והייתי חבר בפורום זה. אני מעריך ומוקיר את מר שטייניץ אך משנת 2009 ועד היום קשרינו הלכו והצטמצמו, עד כי בשנה האחרונה לא נפגשנו כלל. אין בנינו קשרים משפחתיים ואינני מכיר את בני משפחתו ואף לא הוזמנתי אף פעם לאירועים משפחתיים שלו. גם מר שטייניץ לא השתתף באירועים משפחתיים שלי, והוא אינו מכיר את משפחתי. מר שטייניץ התקשר אליי לעתים בנושאים הקשורים לתהליכים של שירות המדינה, כיוון שכיהנתי בעבר בתפקיד נציב שירות המדינה. מאחר שאין הגדרה מדויקת למונח היכרות, בחרתי לציין היכרות זו במפורש ולמען חובת הזהירות".  

ראש רשות החברות, אורי יוגב. דרש תשובות (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
ראש רשות החברות, אורי יוגב. דרש תשובות(צילום: דודי ועקנין)
 

אברהם נתן. סתירה בגרסאות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אברהם נתן. סתירה בגרסאות(צילום: מוטי קמחי)

במכתבה ביקשה הרשות הבהרות גם לזיקתו הפוליטית של נתן ולאי-התאמה בתשובות שמסר בשאלונים שמילא גם בנושא זה. באחד השאלונים נשאל נתן על השתייכותו הפוליטית, בעבר או בהווה, לגוף בוחר לרבות מרכז מפלגה. הוא השיב כי כיהן כחבר מרכז ליכוד עד שנת 1999. בשאלון נוסף השיב כי כיהן כחבר מרכז הליכוד בין השנים 1995 לאוקטובר 1999, ואילו בשאלון אחר (לתפקיד דירקטור בחברת חשמל) השיב כי כיהן כחבר מרכז הליכוד עד חודש אפריל 1998.

 

בתגובתו לנושא זה השיב נתן: "למיטב זיכרוני, בשנים 1999-1995 הייתי חבר מרכז הליכוד, ועברו כבר כ-15 שנים. מאז, אינני חבר בשום פורום פוליטי, לא בשרון ולא במרכז, אך עדיין אני חבר בתנועת הליכוד, כפי שציינתי זאת בטפסים. לגבי סיום תקופת חברותי במרכז הליכוד בשנים 1998 או 1999, לא שמרתי בידיי רישומים בנושא, ומאחר שעברו כבר כ-15 שנים לא ראיתי לנכון להעמיק ולחקור זאת".

 

באשר לפרסומים בעיתונות על אודות קשריו כתב: "בין השנים 1986-1983 כיהנתי כנציב שירות המדינה, ומר ישראל כץ כיהן אז כיו"ר מטה השר אריאל שרון ז"ל ולימור לבנת כיהנה כיועצת השר יורם ארידור, כמו גם שרים ופקידים אחרים שכיהנו באותה תקופה - ומכאן נוצרה ההיכרות. אין לי קשרים חברתיים או אישיים עם השרים הנ"ל ואינני מכיר את בני משפחותיהם ולא השתתפתי באירועים חברתיים או משפחתיים שלהם. ההיכרות איתם ועם אחרים התחדשה, מן הסתם ובאופן טבעי, בשנים 2002-2004 עת כיהנתי כיו"ר רשות השידור, ואף כאשר כיהנתי בתפקידים ציבוריים אחרים, כיו"ר דירקטוריון חברת המדליות (שהופרטה מאז) וכיו"ר חברת עשות אשקלון. היכרות זאת לא הגיעה לרמה אישית וחברית. כמו כן עקב ניסיוני הרב בתחום הציבורי והממשלתי והיכרות מעמיקה של גופים שלטוניים וציבוריים, נתבקשתי לא אחת לכהן בוועדות ציבוריות, כפי שציינתי בטפסים שהגשתי ובאופן טבעי נוצרו לי קשרים והיכרויות שונים עם חברי כנסת ושרים ופקידים בכירים, אשר לא חרגו לתחומים אישיים או עסקיים. אין לי קשרים אישיים, עסקיים או חברתיים עם אף שר משרי ממשלת ישראל. אף על פי כן ומחובת הזהירות ציינתי כישורים עודפים למקרה שההיכרויות שנוצרו עקב ובמהלך מילוי תפקידיי הציבוריים תיחשב כחריגה ממסגרת היכרות 'רגילה', אף כי לעניות דעתי עברו מאז שנים רבות".

 

בנוסף, ברשות התקבל מכתב מפרקליטות מחוז ת"א בנוגע לחלקו של נתן בפרשת הולילנד. המכתב, מיום 30 בספטמבר, שעליו חתומה פרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) ליאת בן ארי שווקי מביא את עיקרי עדותו של נתן ואת דברי השופט רוזן עליו. "תיאור עדותו של אברהם נתן בפסק הדין הוא יוצא דופן ובשל כך מצאנו להביא את הדברים בפניך", כתבה בן ארי לראש רשות החברות, אורי יוגב. היא ציינה, כמובן, כי פסק הדין עומד כעת לבחינה של בית המשפט העליון. על פרשה זו השיב נתן: "...הטענה לפיה כביכול בבית המשפט חזרתי מעדות קודמת שמסרתי במשטרה - אינה נכונה ואני מצר עליה מאוד... התייחסותו של השופט לעדותי בפסק הדין אינה ברורה לי ואין לי עניין להתווכח איתה. אינני סבור כי העדות שמסרתי במשפט הולילנד מגיעה עד כדי הטלת פגם בכשירותי לשמש כיו"ר דירקטוריון, תפקיד שבו נדרשת הבנה פיננסית, ידע בתשתיות ובחוק התכנון והבנייה, והיכרות מעמיקה עם מוסדות השלטון, אותם תחומים שאני בקיא ובעל כשירות מיוחדת כפי שציינתי בטפסים ובקורות החיים". 

 

שר התחבורה ישראל כץ טען בתגובה כי אין קשר אישי בינו ובין נתן. "אני מכיר את מר נתן היכרות מערכתית מתוך התפקידים שאותם מילא בעבר. אין לי איתו קשר אישי או פוליטי. רשות החברות הציבה אותו בנבחרת הדירקטורים והייתה אחראית על בדיקת כישוריו והתאמתו, אחרת מה הטעם בנבחרת דירקטורים? לאחר מכן אישרה אותו בוועדת ברנר, העבירה אותו לחתימת השרים, ולאחר שמונה כדירקטור פיקחה על בחירתו כיו"ר החברה. כיום היא האחראית על העברתו לוועדת ברנר לשם אישורו או אי אישורו כיו"ר החברה".

 

לדברי השר כץ, "בהתאם לנוהל שסוכם, רשות החברות לא ממליצה על מועמדים לחברה מסוימת,

 אלא בודקת את התאמתם הכללית. אם היו לה שאלות לגבי התאמתו, הייתה צריכה לשאול אותן מלכתחילה ולא לאחר גמר התהליך, ולאחר שהציבה אותו כמועמד לבחירת השרים. בהתאם לנוהל זה, שאותו קבעו שר האוצר ורשות החברות, האחריות על בדיקת המועמד היא על רשות החברות בלבד, וכל טענה יש להפנות אליה. אזכור שמי בקשר לנושא בדיקת התאמתו של מר נתן הוא בגדר הוצאת לשון הרע. אבקש שלא לאזכר את שמי ולא לקשור את שמי לנושא".

 

שרת התרבות והספורט לימור לבנת טענה אף היא כי אין קשר אישי בינה ובין אברהם נתן. "כוותיקה מאוד בליכוד אני מכירה את אברהם נתן עוד מהימים שהיה פעיל בליכוד, לא מעבר לזה".

 

השר יובל שטייניץ סירב להגיב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות
אברהם נתן. חבר בליכוד
צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות
מומלצים