שתף קטע נבחר

הסיוע לעזה: הפלסטינים ביקשו 4 מיליארד דולר - וגייסו 5.4 מיליארד

המערכה בקיץ הובילה לחורבן הרצועה - והקהילה הבינלאומית משלמת. 50 מדינות וארגונים תרמו לשיקום נזקי צוק איתן. קטאר לבדה העבירה מיליארד דולר, טורקיה סייעה עם 200 מיליון, ארה"ב תרמה 212 מיליון ומדינות האיחוד האירופי תרמו 570 מיליון דולר. ומה עם פירוז? על זה לא מדברים

הפלסטינים ביקשו סיוע לשיקום ההרס בעזה בעקבות צוק איתן - והקהילה הבינלאומית פתחה את הארנק. במהלך כינוס התורמים בקהיר התחייבו אתמול (יום א') 50 מדינות לתרום לשיקום רצועת עזה 5.4 מיליארד דולר, זאת לאחר שהפלסטינים ביקשו סכום של 4 מיליארד דולר. כך דיווחו סוכנויות הידיעות, שציטטו את שר החוץ הנורבגי.

 

קטאר לבדה תעביר לפלסטינים מיליארד דולר, מדינות האיחוד האירופי הבטיחו 570 מיליון דולר, ארצות הברית התחייבה ל-212 מיליון דולר, ואילו כוויית, איחוד האמירויות וטורקיה התחייבו ל-200 מיליון דולר כל אחת. השר הנורבגי בורגה ברנדה הוסיף כי חצי מהסכום הכולל מיועד לשיקום הרצועה, ולא פירט לאיזו מטרה יוקצה החצי השני.

 

 

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר: "תושבי עזה נואשים לעזרתנו. הסכם קבע בין ישראל, הפלסטינים ושכניהם ניתן להשגה". קרי התייחס גם למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ואמר כי נעשה תהליך אמיתי ומשמעותי בנושאים מהותיים. "פערים שהיו קיימים זמן רב הצטמצמו ונעשה שימוש ברעיונות יצירתיים כדי לפתור מחלוקות שנותרו", אמר מזכיר המדינה האמריקני. "ארה"ב נותרה מחויבת באופן מלא וטוטאלי לחזרה למשא ומתן - לא לצורך המשא ומתן, אלא בשביל מטרת הוועידה הזאת ועתיד האזור".

 

קרי הדגיש עוד כי הסטטוס קוו הנוכחי אינו בר קיימא ואמר כי רק שאיפה לשלום ארוך טווח תרצה את שני הצדדים. "מה שחייב את פתרון שתי המדינות לפני שנים, מחייב אותו יותר כיום", אמר מזכיר המדינה האמריקני. "ארה"ב תמשיך לעבוד עם שותפיה כדי למצוא דרך להתקדם. אנחנו מאמינים שאפשר לענות על הצרכים של שני הצדדים, גם בנושאים הקריטים ביותר".

 

שר החוץ האמריקני סיכם ואמר כי "בסופו של דבר כולנו רוצים את אותם דברים: ביטחון לישראלים, שלום, כבוד ומדינה לפלסטינים. שלום ושגשוג לשני העמים. זה הזמן למנהיגות. זה הזמן למנהיגים להוביל".

 

הוועידה יצאה לדרך עם פנייה של נשיא מצרים לישראל ותחינה לסיום הסכסוך. עבד אל-פתאח א-סיסי אמר כי "הגיע הזמן לסיים את הסכסוך עם הפלסטינים כדי שייכון שלום ושגשוג". הנשיא הפלסטיני אבו מאזן נאם אף הוא בפתח הוועידה, הזכיר את ההרס הרב שגרמו שלושת המבצעים הצבאיים האחרונים ברצועה ואמר כי "התוקפנות כלפי עזה אינה נסבלת. אנחנו בעד רגיעה ופועלים לביסוסה בשיתוף פעולה עם מצרים".

 

שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאייר הוסיף: "אנחנו לא יכולים לאפשר לעם בעזה לשקוע בייאוש". במהלך 50 ימי הלחימה נהרסו יותר מ-60 אלף בתים ו-5,000 בתי עסק. הממשלה הפלסטינית המאוחדת הציגה לפני כשבועיים תוכנית, שלפיה יידרשו ארבעה מיליארד דולר לתיקון נזקי המלחמה.

 

נוכח הצלחת גיוס הכספים על ידי הפלסטינים בולט לעין כישלונה של ישראל בסוגיית הפירוז של הרצועה. ראש הממשלה בנימין נתניהו חזר במהלך מבצע צוק איתן פעם אחר פעם על הדרישה לפרז את הרצועה והציג זאת כיעד לטווח ארוך שישראל תפעל לממשו.

אולם מאז לא רק שישראל לא הצליחה לעורר שיח בינלאומי או לחץ על חמאס, אלא שגם הצעת ההחלטה במועצת הביטחון שאמורה לכלול דרישה לפירוז הרצועה מתעכבת, והדיאלוג בין ישראל לארה"ב לא נשא עד כה פרי.

 

שר החוץ אביגדור ליברמן אמר בראיון ל-ynet שבין ישראל לארה"ב יש הבנות הנוגעות לשיקום הרצועה, וציין כי לישראל אין התנגדות לפעול לשיקומה האזרחי של עזה, אולם לישראל כמה שאלות בנוגע לפיקוח על חומרי הבנייה, על הציוד והכספים שיגיעו לעזה. ישראל מעוניינת לוודא שחמאס לא יעשה שימוש בכספים שנאספו על מנת לפעול להתעצמות התשתיות של הארגון. נכשלה גם יוזמתו של שר האוצר יאיר לפיד לכנס ועידה שתדון ותקשור בין שיקום הרצועה לפירוזה.

 

ובזמן שהיוזמות הללו מתמסמסות, ישראל נותרה גם הרחק משולחן הדיונים בקהיר לנוכח הרגישויות במצרים ובעולם הערבי, והניסיון של הנשיא סיסי למנוע התנגשות. גורם מדיני ישראלי בכיר אמר ל-ynet שעצם העובדה שישראל לא נמצאת בוועידה היא הוכחה שמדיניותו של נתניהו - שלפיה קידום יחסים עם העולם הערבי תחילה ופתרון הסוגיה הפלסטיני בהמשך - היא נוסחה כושלת שאינה תואמת את המציאות בשטח.


פורסם לראשונה 12/10/2014 20:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים