שתף קטע נבחר

יעלון ל-ynet: "אייזנקוט ראוי לתפקיד הרמטכ"ל"

מסמן את האלוף שיחליף את גנץ, מבין את הטענות שהובילו לחידוש המחאה החברתית ועוקץ את שר האוצר לפיד: "מע"מ 0 לא יביא מענה למצוקת הדיור". בראיון מיוחד מסתייג שר הביטחון מ"תופעות שליליות בליכוד" ומודה: "נכשלנו ביוקר הדיור והמחיה. המחירים פה רק עולים"

חודש וחצי בלבד עברו מאז התייצב שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בחזית התקשורתית וניהל קרב הסברתי על מדיניות הממשלה במהלך מבצע "צוק איתן". יעלון, שנחשב בעבר כאחד הסמנים הימניים המובהקים של הליכוד, מצא עצמו הודף טענות של חבריו למפלגה על מדיניות רופסת ויד רפה מול חמאס. עוד לפני שאבק המלחמה שקע, יעלון נכנס לקרב חדש, הפעם על תקציב הביטחון – כשברקע קיצוץ רוחבי של תקציב משרדי הממשלה ומחאה חברתית שמתפתחת: היורדים לברלין ומחיר המילקי. בראיון מיוחד עמו מודה מספר 2 בממשלתו של בנימין נתניהו: "בכל הנוגע ליוקר הדיור והמחיה, נכשלנו. ואנחנו כממשלה צריכים לטפל בזה". צפו בראיון.

 

יעלון מודה כי הוא מבין את הטענות ליוקר המחיה בישראל. לדבריו, "אני מבין ושומע את זה גם בבית. יש לי שלושה ילדים שהם זוגות צעירים עם ילדים קטנים. אני יודע על הדיור, המעון והמצרכים שצריך לקנות ואני בהחלט מבין את זה. אני חושב שבזה אנחנו נכשלנו, ואנחנו כממשלה צריכים לטפל בזה. מענה לדיור לא יהיה ממע"מ 0 (התוכנית לפטור ממע"מ על דירה ראשונה שמוביל שר האוצר יאיר לפיד. מ"א, י"ז). הפתרון יהיה מהגדלת ההיצע, צריך להוריד את מחירי הקרקעות ולשחרר יותר קרקעות לבנייה".

 

יעלון אמר עוד בנושא זה כי "בינתיים המחירים פה רק עולים, בוודאי בכל מה שקשור למוצרי הצריכה. זה היה בקוטג', עכשיו זה המילקי שעלה לכותרות. כל מוצר צריכה כזה שמשווים אותו באמת כמה הוא עולה אצלנו וכמה הוא עולה במקומות אחרים, גם מול כוח הקנייה, כלומר כמה משתכר הישראלי וכמה משתכר מישהו מבחוץ - אני עשיתי את ההשוואה בעצמי. חייתי תשעה חודשים בארצות הברית ב-2006 וחזרתי לכאן ודיברתי על מחירי היוגורט. זה לא קביל, צריך לראות מאיפה זה נובע".

"מי שחשוב לו שיישאר פה". השר יעלון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"מי שחשוב לו שיישאר פה". השר יעלון(צילום: עידו ארז)

לצד הטענות המוצדקות לדבריו שנוגעות ליוקר המחיה הוא מוסיף: "את זה אני מבין, אבל אני לא מבין שבגלל זה צריך לרדת מהארץ. מי שחשוב לו שיישאר פה ויעזור לשנות את הדברים, להוביל כאן את השינוי".

 

על השאלה מתי תביא הממשלה שבה הוא משמש שר בכיר בשורה לזוגות הצעירים בנושא ירידת המחירים, השיב יעלון: "זו לא האחריות הישירה שלי, אבל הייתי מציע לשרים שמתעסקים בזה להתעסק באמת בזה ולפעול כדי להביא באמת להורדת מחירים".

גנץ והמיועד להחליפו אייזנקוט. "שיביאו לידיעתי שלדים" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
גנץ והמיועד להחליפו אייזנקוט. "שיביאו לידיעתי שלדים"(צילום: אביהו שפירא)

בשבוע הבא ייצא יעלון לוושינגטון, ועם חזרתו יצטרך לקבל גם הכרעה בנוגע למינוי הרמטכ"ל הבא. שר הביטחון מעיד כי בשלושת השבועות האחרונים הוא ערך בדיקות לגבי המועמדים להחלפת רב אלוף בני גנץ, כולם משורות צה"ל, כדי לוודא שלא יצוצו שלדים בארונותיהם של האלופים גדי אייזנקוט, יאיר גולן ו יאיר נוה.

 

"אעשה כמיטב יכולתי כדי שזה לא ייראה כפארסה כמו בפעם הקודמת. עד עכשיו לא מצאתי שלדים בארון ולא סיפורים אחרים", ציין יעלון. על המינוי האחרון לתפקיד שפתח תיבת פנדורה והוליד את פרשת הרפז אמר: "כל מה שהיה בפרשת הרפז נבדק לפני המינוי בפעם הקודמת, ואייזנקוט נמצא כבר אז נקי מרבב וראוי להיות רמטכ"ל, אושר על ידי היועמ"ש וגם על ידי גורמים אחרים, אז אם יש לעוד מישהו שלדים על מישהו, שיביא לידיעתי לפני שאקבל החלטה".

 

אין דעאש בגולן הסורי - אבל עוזרים לקואליציה מולו

-האם הסתיימו שבע השנים השקטות בגבול הצפון והאם ישראל כבר מורתעת מלתקוף נשק מתקדם שעובר לנסראללה?

"אני לא רואה את חיזבאללה מוביל להסלמה. לא בכדי הוא בחר בהר דב (תקרית פיצוץ המטען, שבה נפצעו שני חיילים באורח קל. מ"א, י"ז), שרחוק מאוכלוסייה אזרחית, כמקום לתקריות האחרונות. הקווים האדומים לא השתנו, ויש הרתעה".

 

-גם לפני "צוק איתן" אמרת שחמאס לא מעוניין בהסלמה, ומצאנו את עצמנו במלחמה מולו.

"יכולה להיות גם בצפון 'מיס-קלקולציה', ואנו ערוכים לזה".

 

יעלון מציין במהלך השיחה כי בסוריה כמעט ולא נשאר נשק כימי, ושבגולן הסורי אין נוכחות של פעילי דאעש. לדבריו, רצועת הגבול עם ישראל נשלטת על ידי מיליציות שמזוהות עם צבא סוריה החופשי, ובחלקים אחרים בגולן נמצאים פעילי "ג'בהת א-נוסרה" (אם תרצו "הזרם המתון" יותר של אל-קאעידה) – שהקיצונים בארגון זה פרשו בתחילת השנה לצורך הקמת "המדינה האיסלאמית".

 

"אנו מנסים לחלוק מהידע ומהניסיון שלנו כי אנו גרים קרוב", אומר יעלון על דאעש, "יש לנו יחסים מודיעיניים בילטראליים עם כמה מהמדינות שמשתתפות בקואליציות, המערבית בעיראק והערבית בסוריה - שתיהן בהובלת ארה"ב. אז מטבע הדברים מודיעין שנמצא אצלנו ויכול לעזור להם עובר אליהם".

"יצאנו למבצע עם מטרה מוגדרת מראש". עם ראש הממשלה נתניהו (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
"יצאנו למבצע עם מטרה מוגדרת מראש". עם ראש הממשלה נתניהו(צילום: חיים צח, לע"מ)

-נתניהו אמר באו"ם ש"חמאס זה דאעש ", אבל עם חמאס ישראל מנהלת משא ומתן בקהיר וקבעה שאין למוטטו.

"כשיש אתגרים אתה בוחן עלות מול תועלת, בדיונים בקור רוח כפי שעשה הקבינט במבצע. מה שכיוונו בטווח הרחוק, יקרה. חמאס יתמוטט, תנועה שמושתתת על מוות והרס לא תשרוד. בניגוד למלחמת לבנון השנייה, למבצע הזה יצאנו עם מטרה מוגדרת מראש. מאז קום המדינה אנו חיים מסבב לסבב, והמבצע האחרון יבטיח תקופה ארוכה של שקט".

 

לאורך המבצע בעזה הבהירו מפקדים בצה"ל כי פעילי חמאס ברחו מהחיילים, אך דווקא הרמטכ"ל גנץ, שעורר סערה בעת שנשא את "נאום הכלניות", הפתיע כשכינה "אמיצות" את חוליות המחבלים שחדרו מהים והניחו מטענים על טנקים. יעלון לא מתנער מהאמירה של גנץ, ואף מספק הסבר משלו: "מי שמוכן להיכנס לקרב ולחרף נפשו, זה אומץ, גם בשביל התאבדות צריך אומץ".

 

-הייתה לכם בקבינט התרעה למלחמה בקיץ, מאמ"ן או משב"כ?

"לא אני ולא ראש הממשלה שמענו על הרתעה, אבל אנו צריכים להיות ערוכים כמו שצריך. התייחסנו לרצועה כלא יציבה, וחשבנו שאם תיפתח הרעה - היא תיפתח מדרום. חמאס מההתחלה לא רצה ללכת ללחימה".

 

"רצו להציג את הנהגת הצבא כסוס עצל"

פעמיים במהלך הראיון עמו נתפס יעלון מרים את קולו ומביע את זעמו. השר המאופק בממשלה, שנעלם, כמעט נשכח תקשורתית דווקא במהלך מבצע "צוק איתן", כעס מבלי להסתיר זאת כששוחחנו על תקציב הביטחון ועל עמיתו לקבינט, השר נפתלי בנט. מי שחשב שהשניים יישרו ביניהם את ההדורים מאז פרשת הרבצ"ר לשעבר הרב רונצקי, יכול כעת להתרשם עד כמה צמרת הממשלה, גם באגפה הימני, מסוכסכת.

 

"לא התעסקתי עם הרב רונצקי, אלא הצבא התעסק איתו בגלל התנהלות לא ראויה שלו", אומר יעלון בגלוי לאחר שנשאל על ידינו באופן ישיר על השרים בנט וליברמן. "תוך כדי המבצע אני וראש הממשלה חשנו שבקבינט הייתה התנהלות לא ראויה, חלק מזה של שרים שיוצאים החוצה ומפיחים רוח של 'נחסל' ו'נמוטט', למרות שבחדר הם הצביעו אחרת".

 

יעלון הוסיף כי הייתה "תופעה חמורה נוספת: שר בממשלה מתקשר לידידיו בשטח, בעיקר אנשי מילואים, מקבל מידע ולא פועל בדרך התקינה, כי כל שר שרוצה לבקר ביחידה יודע לפנות לשר הביטחון ולקבל אישור. היו שרים שעשו זאת ומי שלא עשה זאת עשה שימוש לא ראוי במידע שקיבל, גם בחדר הקבינט, גם בחוץ וגם אחרי המבצע, כדי להציג את הנהגת הצבא והרמטכ"ל כסוס עצל כשלמטה יש סוסים דוהרים. טוב שיש סוסים דוהרים, אבל לרמטכ"ל, קל וחומר לשרים, צריכה להיות ראייה רחבה עם שיקולים בינלאומיים ואזוריים. זה העלה את חמתי, גם כעת. אני מקווה שהשרים האלה ילמדו את הלקח".

 

שר הביטחון לא מסתפק בכך ומאשים שרים בקבינט, הלכה למעשה, בעזרה לחמאס. לדבריו, "עצם העובדה שהיו בקיעים בקבינט שיצאו החוצה, אין ספק שבהנהגת חמאס הייתה תחושה שאוטוטו אנו נשברים. אני בוגר קבינטים 20 שנה. אפשר להשמיע דעה אחרת, גם בשביעייה הקודמת לא הייתה דעה אחידה, אבל זה לא יצא החוצה. כשזה יוצא אז הצד השני אומר 'הנה, הם תכף נשברים למה שנקבל הפסקת אש, בוא נמשוך עוד קצת'".

 

"השתלטות עוינת בליכוד"

למרות תפקידו הרם והעובדה שהוא רואה עצמו כמי שעשוי לעמוד ביום מן הימים בראש תנועת הליכוד, יעלון נתפס כמי שקולו לא נשמע בנושאים פנים-מפלגתיים. "יש דברים בליכוד שאני לא גאה בהם", מדגיש שר הביטחון, "אבל בסוף הליכוד זו תנועה דמוקרטית שתומכת במנהיג שלה ויודעת לפעול אם הוא סוטה מהדרך. יש תופעות שליליות בליכוד כמו כאלה שמצביעים בפריימריז ולא בבחירות לליכוד. זו השתלטות עוינת".

 

למרות שקולו לא תמיד נשמע בנושאים הפוליטיים, יעלון טוען כי הוא דווקא פועל בתחום זה: "אני עוסק בענייניה הפוליטיים של המפלגה ומעורה בהם. אני נמצא בקשר מצוין עם אנשי המפלגה". על הדיל שנרקם בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר התחבורה ישראל כץ לערוך שני מינויים של אנשים במנגנון המפלגה אומר יעלון: "אני מכיר גם את גרסת הצד השני".

יעלון בראיון עם כתבי ynet מורן אזולאי ויואב זיתון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
יעלון בראיון עם כתבי ynet מורן אזולאי ויואב זיתון(צילום: עידו ארז)

בשבועות האחרונים קיבל יעלון רוח גבית מנתניהו כשניהל את הקרב על תקציב הביטחון. אחרי ההסכמות עם האוצר, כבר היו מי שטענו שקיים סיכום שקט בין ראש הממשלה ושר הביטחון בנוגע לתוספת לתקציב הביטחון בשנה הבאה. יעלון רואה במאבקי התקציב פוליטיים ולא מתרשם מהשותפות הקואליציוניות יש עתיד והתנועה, שמאיימות כי בהיעדר תהליך מדיני לא הן יישבו בממשלה.

 

לדברי יעלון, "הקואליציה הזו לא טבעית, וראינו כבר חיבורים בין 'אחים' שנפרמו, ונוצרו 'אחים' חדשים. אני מניח שהנושא המדיני לא ישבור את הקואליציה אלא אם כן מישהו ישתמש בזה כתירוץ".

 

"הבנייה לא הוקפאה" 

יעלון סבור שאין להסכים לאולטימטום של פינוי מיהודה ושומרון בפרק זמן של שלוש שנים. בנוגע לטענות שנשמעות כלפיו ממשרד השיכון בדבר הקפאה בבנייה ושהוא מעכב דיונים הקשורים בתכנון פרויקטים, ציין שר הביטחון בתגובה כי "מבחינתי זה נכון לבנות ולהמשיך לאשר תוכניות. אנחנו בונים. הבנייה לא הוקפאה. יש איזו רגישות שראש הממשלה ואני מבינים אותה". עם זאת הוא מוסיף בציניות: "כל מי שחי כאן רואה בדיוק איפה אנחנו חיים. לבוא ולדבר עכשיו על נסיגה מיהודה ושומרון תוך שלוש שנים, זה נשמע דבר חכם ונבון לנוכח מה שחווינו מ-'94 ועד היום?"

 

על הביקורת האמריקנית אמר יעלון כי הוא "מכיר אותה ולא חייבים להסכים. כמו שלערבים יש זכות לחיות בכל מקום, בשכם וביפו ולקנות דירה בגבעה הצרפתית, כך גם ליהודי מותר לקנות בית בסילוואן ובארץ ישראל. מה זה פה? יודנריין? להפריח סיסמאות בפרלמנט הבריטי או באו"ם כאילו הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא המוקד לבעיות במזרח התיכון. לפעמים כשאנו סוחבים את החבל יותר מדי שכרנו עלול לצאת בהפסדנו. אז כשמעכבים

אישורים של תוכנית בנייה כדי לא להקים עלינו קולות מהעולם והחלטות, זה לתמרן בדרך האחראית של ראש הממשלה ואני שותף לה. זה לא מעוכב אצלי ואצלי יש ערמה של תוכניות מאושרות. אנו מעכבים תוכניות שמיועדות לפרסום אבל זה לא מעכב בנייה של תוכניות שאישרנו".

 

יעלון אמר עוד בהקשר זה כי "יש יחסים מצוינים בין מערכת הביטחון לפנטגון ושיתוף פעולה, אבל יש נושאים שאנו חלוקים לגביהם כמו מה לעשות בנוגע לגרעין האיראני, מה לשים בדיוק על השולחן ומה נכון לעשות מול שכנינו כאן, מול משטרים סמוכים. אלו ויכוחים, אבל ארה"ב היא המעצמה מספר אחת בעולם, כלכלית, צבאית ומדינית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
לוחמני. השר יעלון
צילום: עידו ארז
מומלצים