שתף קטע נבחר

אלטרנטיבה לבנק: הלוואה בזירה האינטרנטית

הלוואות ההמונים המשמשות אלטרנטיבה להלוואה צרכנית מהבנק או מחברת כרטיסי האשראי, הולכות וצוברות תאוצה גם בישראל. חברת "בלנדר" שהקימה מערכת מיוחדת המאפיינת את הלווה תוך שניות, גם בהיבט הפסיכולוגי, בין הייתר בעזרת הרשתות החברתיות, מנסה לשבור את מונופול הבנקים ויש לה גם מה להציע למלווים. האם זה משתלם?

אלטרנטיבה לבנקים? שוק הלוואות ההמונים שצובר פופולאריות רבה בעולם, הולך ומתבסס גם בישראל. חודשים ספורים אחרי שעשתה זאת חברת ELOAN , משיקה היום (ב') חברת "בלנדר", את פלטפורמת ההלוואות שלה.

 

 

בלנדר, הנמצאת בבעלות "קבוצת אביב" מהווה זירה אינטרנטית המפגישה בין אנשים פרטיים המעוניינים לקבל ריבית על הכסף העומד לרשותם לבין אנשים פרטיים אחרים המחפשים הלוואה מהירה ונוחה, כאשר תנאי ההלוואה עשויים להיות טובים מאלו שיוכלו להשיג ממקור פיננסי אחר.

 

כדי לאפיין את הלווים ולקבוע האם יוכלו לקבל הלוואה ומה יהיה גובה הריבית, בלנדר עושה שימוש במערכת DirectMatch™ - מערכת ייחודית המאפשרת בדיקה קפדנית של הלווים. המערכת מסוגלת לבצע התאמה מקסימלית בין בקשת הלווים לבין ציפיותיהם של נותני ההלוואה. בחברה מציינים כי המערכת מבוססת על אלגוריתמים מתמטיים ייחודיים, פרי פיתוח החברה ועל מודלים בינלאומיים שהוכיחו עצמם בעבר.

 

ד"ר גל אביב, מייסד החברה, מציין כי למעשה הפעילות קיימת כבר יותר משנה, אולם היום היא מושקת באופן רשמי. "הבנו שבמדינת ישראל קיים צורך משמעותי לפלטפורמה כזו", הוא אומר ל ynet. "פתחנו מערכת שתעשה דירוג אשראי צרכני תוך עשיריות השניה. היא גם יוצרת פרופיל פיננסי וגם פרופיל פסיכולוגי של הלווים".

 

לדברי אביב, כתוצאה מהשינוי במודל האפיון של הלווים נוצר מצב שבו לווים הנחשבים "בעייתיים" בבנק ויידרשו לשלם ריבית גבוהה על ההלוואה – אם בכלל יאושר להם, ייחשבו אצלו דווקא כלווים מצויינים וכן להיפך. "בעזרת המערכת אנחנו יכולים לבדוק הרבה מאפיינים, כולל שימוש ברשתות חברתיות ופרמטרים נוספים, שבבנקים לא בודקים אותם".

 

כמה עולה הלוואה?

ניתן לקבל הלוואה של עד 30 אלף שקל לתקופה של עד 3 שנים. הריבית על ההלוואה נעה בין 4.5% ל- 9% (שקלי לא צמוד) בהתאם למאפייני הלקוח כפי שנקבעים על פי המערכת. בנוסף, הלווה נדרש לשלם 2% "הקמת הלוואה". במקביל גובה בלנדר מנותני ההלוואה עמלה של 1% מסך כל ההחזרים.

 

 לשם השוואה, הריבית הממוצעת אותה גובות חברות כרטיסי האשראי נעה בין 7.6% (לאומי קארד) ל- 11% (כאל). כך גם הלוואה בנקאית ניתן למצוא כיום בפריים + 4% (5.75%) ואף פחות, אם כי קיים שוני בגובה הריבית המוצעת ללקוחות השונים בבנק..

 

הריבית שאתם גובים אטרקטיבית?

 

"אני מאמין שכן. יש לקוחות שיצטרכו לשלם רבית גבוהה יותר ,בטח באוברדראפט אך אפילו בכרטיס האשראי, שם הרבה משלמים מעל הממוצע, הריביות שם לא כוללות גם את כל העמלות הנלוות, כך שבסופו של דבר זה יותר יקר".

 

מה לגבי הסיכון? מי ערב למלווים?

 

יש לציין כי לא קיימת ערבות של החברה להשיב למלווים את הכסף במקרה של בעיות בהחזר ההלוואה. אולם לדברי אביב, במקרה הצורך החברה מטפלת בכל תהליך הגבייה באמצעות עו"ד. אביב מוסיף עוד כי "בלנדר הקים עבור המלווים קרן ביטחון, למקרה שבו אחד הלווים יתקשה בהחזר ההלוואה שלו, מכל סיבה אישית זו או אחרת. הקרן, שהינה ללא מטרת רווח, ממומנת מהפרשה של אחוז מסוים מכל הלוואה ומוחזקת בחשבון נאמנות, כדי להעניק למלווים ביטחון מירבי".

 

לחברה, המעסיקה כ-30 עובדים בארץ ובחו"ל ובין חברי הדירקטוריון שלה נמנים דורון אביב, יו"ר קבוצת אביב המשמש כיו"ר בלנדר וגיורא עופר, מנכ"ל בנק דיסקונט לשעבר ומבעלי קרן ההשקעות "להב", יש שאיפות לגדול בכמות ההלוואות בישראל לכמה מיליארדים, אך לא פחות מכך, להיכנס לפעילות משמעותית בחו"ל. "גייסנו כ-10 מיליון שקל לתחילת הפעילות. יש לנו 2 צוותים בחו"ל, ואנחנו רוצים לפנות לשווקים הדומים לזה שבישראל כמו משקי בית, סטודנטים וכדו' הנמצאים בחו"ל. יש שם הרבה מקום לפעילות" מציין אביב.

 

הלוואות שצוברות תאוצה

תחום ההלוואות החברתיות צובר תאוצה בעולם הפיננסים העולמי. כך לדוגמה, חברת Zopa אחראית לכ-2-3% מהלוואות הצרכנים בבריטניה ואילו Lending Club הינה מהחברות המובילות בארה"ב, המדווחת על הלוואות בהיקף של למעלה מ-5 מיליארד דולר.

 

בישראל, כאמור, מלבד בלנדר, פעילה גם חברת ELOAN שהתחילה את פעילותה בדצמבר 2013 כאשר כיום, יש לחברה יותר מ- 2,000 לקוחות פעילים (לווים ומשקיעים).

 

הריבית ההתחלתית על ההלוואות בחברה, עומדת על 3.4% (צמוד מדד) ונקבעת בהתאם לדירוג האשראי של הלווה. הסכום הממוצע של לקיחת הלוואה עומד על כ-32,500 שקל ותקופת החזר ההלוואה הממוצעת עומדת על 37 תשלומים. מטרת ההלוואה הפופולארית ביותר הן סגירת מינוס, והשקעה בעסק, כאשר הריבית הממוצעת על ההלוואות עומדת על 7% (צמוד מדד).

 

מפעילי המיזם גובים מהלווים בין 0.6% מסכום ההלוואה ועד 3%, ומהמלווים (המשקיעים) שיעור קבוע של 0.5% מסכום השקעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים