שתף קטע נבחר

מי מגבה אתכם? אל תזניחו את המחשב

מהן התקלות הנפוצות במחשב שגורמות לקבצים להעלם, איך תגבו אותם נכון, וכמה זה יעלה אם תרצו להעזר באנשי מקצוע?

אם קרה שדיסק קשיח שרכשתם בזול גרם לכל הקבצים להיעלם, או שמכת ברק גרמה לניתוק פתאומי של המחשב ולמחיקת התמונות היפות מהטיול, הגיבוי שכל כך קריטי בעידן הממוחשב כבר מוכר לכם.

 

עוד בנושא: 

המחשב – חברו הטוב ביותר של האדם

המחשב כבה מעצמו, מה עושים?

מחירון טכנאי מחשבים המלא

  

"עליתי מצרפת לישראל לפני 16 שנה", מספר טכנאי המחשבים מיכאל מילוביץ מזינוק פתרונות מחשוב, "ועדיין מדהימה אותי כל פעם מחדש הגישה הישראלית של 'יהיה בסדר'. הישראלים לא מקפידים על גיבוי ואני נתקל בלא מעט מקרים של אובדן מידע. אני תמיד מעודד לעשות גיבוי. זה כמעט לא עולה כסף ויכול לחסוך הרבה בהמשך, וגם להעניק שקט נפשי".

 

איך זה נמחק?

התקלה השכיחה ביותר, לדברי יניב פוריאן מפי.סי.טק מחשבים, "היא תקלה בדיסק הקשיח שנובעת מ-Bad Sector. הדיסק הקשיח (הארד-דיסק) הוא דיסק עגול שמחולק למקטעים. כל מקטע נקרא Sector, וכששומרים מידע על סקטור פגום, המידע הופך ללא קריא או שהולך לאיבוד ואין גישה אליו. לרוב תקלה כזו נגרמת עקב בלאי של המוצר". הוא הסביר כי כל מוצר חשמלי מתבלה: דיסק קשיח מחזיק בין שנתיים לעשר שנים. "כדאי מאוד להיזהר מחברות שמוכרות דיסקים מחודשים. יש להקפיד לקנות חלקים מקוריים וחדשים. יש חברות שמוכרות ציוד למחשבים שהוא אמנם זול, אבל כשיש פגיעה בהארד דיסק וכל הזיכרון נמחק, הכסף שחסכנו לא שווה את הנזק שנגרם. אם יש מידע חשוב על ההארד דיסק, מומלץ באופן כללי להחליף אותו אחת לכמה שנים. הארד דיסק בן עשר שנים בהחלט עשה כבר את שלו".

 

תקלה שכיחה נוספת היא קריסת המערכת עקב ניתוק חשמל פתאומי (קצר, ברק, פיוז שקפץ בבית) ואפילו כיבוי לא תקין של המחשב. פוריאן: "כיבוי תקין מחייב הקשה על כפתור 'התחל' ואז 'כיבוי', ובשום אופן לא לחיצה ארוכה על כפתור ההפעלה. בנוסף יש להקפיד לא להשתמש ביותר מדי מאריכי חשמל ומפצלים, ולא להזיז את המחשב בזמן שהוא דולק. כשהחוטים לא מחוברים כמו שצריך יכול להיגרם ניתוק פתאומי. באופן כללי מומלץ להשתמש במכשיר שנקרא UPS, אל-פסק שמתחבר קבוע לחשמל ומאפשר שהות של רבע שעה לכיבוי תקין של המחשב בהפסקת חשמל".

 

עוד תקלה שעלולה לגרום למחיקת נתונים היא בעיה במאווררים. פוריאן: "בלי 3-2 מאווררים בסיסיים המחשב לא יכול לפעול בצורה תקינה. אם המאוורר של המעבד לא תקין והמחשב מתחמם, הוא יכול לכבות את עצמו פתאומית כי מנגנון הכיבוי העצמי שלו - מטרתו למנוע שריפה. אבל זה לא כיבוי תקין והוא גם גורם לניתוק פתאומי, שעלול לגרום לנזק ולאובדן מידע".

 

איך תשחזרו קבצים שאבדו

"כמעט תמיד אפשר להציל קבצים, השאלה היא באיזה מחיר", אומר פוריאן. "אם התקלה שכיחה כמו בעיית גישה לקבצים עקב כיבוי פתאומי של המחשב, ב-99 אחוז מהמקרים לא נגרם נזק פיזי לדיסק הקשיח. אם הדיסק שרוף - מעבדות מיוחדות מתמחות בפירוק הדיסק ובשחזורו על דיסק חדש ותקין. ברוב המקרים מצליחים, אך העלות יכולה להגיע לכמה אלפי דולרים. זהו תהליך יקר ומסובך שיכול לארוך כמה ימים".

 

איך תמנעו נזק לדיסק הקשיח? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
איך תמנעו נזק לדיסק הקשיח?(צילום: Shutterstock)
 

מה מומלץ לגבות?

מילוביץ: "הכי מומלץ לגבות קבצי מסמכים, תמונות וסרטונים. אין צורך לגבות את מערכת ההפעלה של המחשב. במקרה של תקלה זה אמנם מאוד מקל על השחזור, אבל זה תופס שטח אחסון רחב מדי ומיותר. ממילא אחת לכמה שנים מחדשים את מערכת ההפעלה כשמפרמטים את המחשב או כשקונים מחשב חדש. הקבצים הם מה שיותר חשוב לגבות".

 

אפשרויות הגיבוי: כונן קשיח או ענן

כונן חיצוני הוא כזה שנמצא מחוץ למחשב, ומתחבר אליו בחיבור USB. יש כאלו שמתחברים גם בחשמל. פוריאן: "הכוננים עם הכבל החשמלי הם יותר מהירים, אבל מכיוון שהם מחוברים ישירות לחשמל הם יותר מסוכנים וגם חשופים לקצר. באופן כללי לא מומלץ להשאיר כונן חיצוני מחובר למחשב או לחשמל לאורך זמן, אלא רק במהלך הגיבוי. זה גם פוגע באורך החיים של הכונן וגם מיותר להפעילו סתם. כיום יש כוננים חיצוניים עם תוכנה. ברגע שמחברים את הכונן למחשב, היא כבר מסנכרנת את כל הנתונים ומגבה רק את המידע שלא גיבתה במהלך העדכון הקודם. המערכת מתוחכמת והיא עושה את העבודה לבד".

 

גיבוי הענן מומלץ כיוון שלדברי מילוביץ "החומר נגיש מכל מקום בעולם, הוא לא נשמר רק על המחשב וכך במקרה של נזק למחשב או גניבת ציוד, הקבצים שמורים ברשת. יש שחוששים עדיין משמירת מסמכים ברשת, אבל לדעתי הרבה יותר קל לפרוץ למחשב בבית או במשרד מאשר לתוכנות השונות ברשת". 

 

באיזו חברת שירותי אחסון קבצים לבחור?

מילוביץ ממליץ לבדוק באתרים מקצועיים שעורכים השוואות בין החברות השונות. "המחירים משתנים וכמות הנפח משתנה. זה לא דבר קבוע. באופן כללי חשוב שיהיה מספיק נפח, ואני תמיד מציע ללכת על חברה שמציעה שירותים בתשלום. תמורת 2 דולר בחודש, עבור נפח של 1 טרה, יש כתובת במקרה של אובדן קבצים. כשמישהו נותן לך שירות בחינם, יותר קשה לבוא אליו בתלונות.

 

"מי שמעוניין שכל הגיבוי שלו יהיה מרוכז במקום אחד, שיחפש חברה שמאפשרת לגבות בקלות את החומר גם מהמחשב וגם מהסמארטפון. אני ממליץ גם על סנכרון אוטומטי של מידע בימים ובשעות קבועים, ולא על סנכרון שהצרכן צריך לבצע באופן יזום".

 

אחרי שבחרתם את חברת השירות, חשוב מאוד להיזהר ולא לטעות בשלב ההגדרות. מילוביץ: "לא פעם אני נתקל בלקוחות שחושבים שהמידע שלהם מגובה. לא כולם שולטים בהגדרות ומתקינים את השירות בצורה נכונה. גם לאחר ההתקנה חשוב אחת לתקופה לוודא שהתוכנה ממשיכה לגבות. במקרה של בעיה יש חברות ששולחות התראה למייל, ויש לא מעט לקוחות שנוטים להתעלם מהן. לכן, כדאי באופן יזום לוודא מדי פעם שהמידע ממשיך להישמר, ושניתן לשלוף אותו בקלות".

 

מי יגבה אותנו

מרבית המשתמשים יכולים להתמודד עם גיבוי פשוט של כמה תיקיות. אבל אם מעוניינים ללכת על בטוח ולא לבזבז זמן, תמורת 200-150 שקל תוכלו להזמין מי שיפטור אתכם מכאב הראש וימנע את עוגמת הנפש באובדן קבצים חשובים, תמונות ואנשי קשר בסלולרי. אם מדובר במידע בהיקף גדול במיוחד העלות יכולה להגיע לכ-400 שקל. לא בטוח שתצטרכו להיפרד מהמחשב שלכם לכמה ימים. פוריאן: "כיום יש כלים מהירים המאפשרים להעביר את המידע תוך חצי שעה עד שעה, ונעשים בבית הלקוח". 

 

מחפשים טכנאי מחשבים אמין? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
תגבו או שתצטערו
צילום: Shutterstock
מומלצים