שתף קטע נבחר

חופש התבטאות, נקודה

ראש העיר דה בלסיו ביקר את רודי ג'וליאני על כך שהצטרף למחאה נגד האופרה "מותו של קלינגהופר"

ראש עיריית ניו-יורק ביל דה בלסיו מתח ביקורת על ראש עיר קודם, רודי ג'וליאני, שבחר להשתתף בהפגנות מחאה על הצגת האופרה "מותו של קלינגהופר" במשכן מטרופוליטן אופרה בלינקולן סנטר. מאות אנשים השתתפו בהפגנה, אותה אירגנו אנשי הקהילה היהודית המוחים על העלאת האופרה העוסקת בחטיפת ספינת הנוסעים "אכילה לאורו" על ידי טרוריסטים פלשתינים בשנות השמונית ורצח נוסע יהודי בשם ליאון קלינגהופר. "בושה לאופרה" קראו המפגינים בערב הפתיחה שהתקיים ביום שני האחרון. דה בלסיו, מצידו, אמר כי "זו לא הדרך האמריקאית לעשות דברים", בהתייחסו לניסיון ההשתקה של יצירת אמנות אשר ניתנות לפירוש בדרכים שונים.

 

זו לא הפעם הראשונה שג'וליאני נותן את קולו למחאה וניסיונות השתקה המופנים כלפי פעילות אמנותית. כאשר התערוכה הפרובוקטיבית Sensation עלתה במוזיאון ברוקלין בסוף שנות התשעים, הוסיף ראש העיר המכהן את קולו לביקורת שהופנתה כלפי יצירות מסוימות שפגעו ברגשות הציבור הקתולי בעיר, אבל החוק מנע אפילו מראש העיר לעשות דבר בנושא.

 

"ראש העיר הקודם מחזיק ברקורד מרשים של ביקורת נגד מוסדות תרבותיים שונים בעיר ועבודתם כאשר הוא לא הסכים עם העשייה", אמר דה בלסיו. "אני לא חושב שזו הדרך האמריקאית. אני חושב שהדרך האמריקאית היא לאפשר חופש התבטאות, נקודה", אמר בתגובה לשאלות כתבים. "לא ראיתי את האופרה", הוסיף, "ואני לא רוצה לשפוט משהו לפני שראיתי אותו, אבל שמעתי ביקורות כאלו ואחרות על האופרה הזו וזה לא משנה בכלל כי הנקודה היא שאמנות היא מעשה סוביקטיבי", הוא סיכם.

 

"חופש ביטוי הוא גם החופש שלי לדבר ולהגיד מה דעתי". ג'וליאני (צילום: רוייטרס) (צילום: רוייטרס)
"חופש ביטוי הוא גם החופש שלי לדבר ולהגיד מה דעתי". ג'וליאני(צילום: רוייטרס)

 

ג'וליאני ופוליטיקאים נוספים, רפובליקאים ודמוקרטים, הצטרפו למפגינים שעמדו מחוץ ללינקולן סנטר ביום שני האחרון לפני הופעת הבכורה של האופרה. מאז הועלתה לראשונה ב-1991 מושכת האופרה ביקורות נוקבות מאירגונים יהודים שונים הטוענים כי היצירה מציגה את סיפור החטיפה והרצח באופן המאדיר את רוצחיו של קלינגהופר.

 

דה בלסיו הודה כי הוא מזהה עליה מדאיגה באחוזי התקריות האנטישמיות בעולם כולו, בעיקר באירופה. "אני חושב שישנה בעיה רצינית בעולם כיום, אבל אין לה שום קשר לאופרה הספציפית הזו המועלית מטרופוליטן", הוא אמר. "זה בהחלט מדאיג ביותר, (אבל) אני לא חושב שנכון להתמקד באופרה אלא בעליה של האנטישמיות כמכלול. כל מה שאני יודע וחושב הוא שלמטרופוליטן ישנה זכות מלאה להעלות את המחזה", הוא הוסיף.

 

"אני חושב שהדרך האמריקאית היא לאפשר חופש התבטאות, נקודה". דה בלסיו (צילום: רוייטרס) (צילום: רוייטרס)
"אני חושב שהדרך האמריקאית היא לאפשר חופש התבטאות, נקודה". דה בלסיו(צילום: רוייטרס)

 

ג'וליאני, חובב אופרה מושבע, אמר בתגובה לדברי ראש העיר כי יש לו "זכות מלאה למחות נגד המחזה", שעלה ביום שני האחרון. "אני חושב שחופש ביטוי הוא גם החופש שלי לדבר ולהגיד מה דעתי", אמר. "יש לי זכות לדיעה משלי כמו שלמטרופוליטן יש זכות לדיעה משלו, כי זה מה שחופש הביטוי מסמל".

 

"זה רדיואקטיבי, זה מסוכן מאוד", אמר אבי וייס, רב אורתודוכסי פופולארי מריברדייל. "זו אופרה הנותנת לגיטמציה לאירגוני טרור ומציגה את הרוצחים בתור גיבורים", הוסיף.

 

על אף המחאה, ההופעה התקבלה במחיאות כפיים סוערות בתוך האולם ובקריאות בוז מהמפגינים בחוץ. מנהל מטרופוליטן החליט להיענות חלקית לדרישות המפגינים בכך שהגביל את ההופעות לאולם עצמו וביטל את התוכנית לשדר את האופרה באינטרנט וברדיו כמתוכנן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוייטרס
הצטרף למחאה. ג'וליאני
צילום: רוייטרס
מומלצים