שתף קטע נבחר

חוק הגיור אושר בוועדה לקריאה שנייה ושלישית

בניגוד לרצונו של נתניהו אושר חוק הגיור בוועדת החוקה של הכנסת, דבר ששיבש את תוכניותיו לבלימת ההצעה. כעת עובר החוק לקריאה שנייה ושלישית. שיתוף פעולה בין לבני, ליברמן ולפיד מתנגש חזיתית עם סיעות החרדים, המתנגדים להקלות בהליכי הגיור

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע שיקבור את חוק הגיור ולא יעביר אותו במתכונת של הצעת חוק פרטית, אולם לחברי הקואליציה שלו יש תוכניות אחרות. הסכמות בין שר החוץ אביגדור ליברמן, שרת המשפטים ציפי לבני ושר האוצר יאיר לפיד, הובילו למצב שבו בניגוד לרצונו של נתניהו אושר בוועדת החוקה של הכנסת חוק הגיור ויעבור לקריאה שנייה ושלישית, דבר ששיבש לנתניהו את התוכניות. גורמים בבית היהודי אמרו לאחר מכן: "הדיל של נתניהו והחרדים נכשל". ynet העביר משדר מיוחד לקראת פתיחת המושב.

 

ועדת חוקה חוק ומשפט, בראשות היו"ר דוד רותם, אישרה את החוק לקריאה שניה ושלישית. ח"כ רותם אמר לאחר מכן: "אני שמח שהחוק שהתחלתי לקדם בכנסת הקודמת מגיע ליישורת האחרונה. היה לנו חשוב להביא את החוק להצבעה בהקדם האפשרי. החוק יאפשר למאות אלפים שעלו לישראל באמצעות חוק השבות להצטרף ולהיות חלק מהעם היהודי. החוק יתגבר ויחזק את הרוב היהודי במדינת ישראל, ויסייע לרבים להינשא כדת משה וישראל".

 

השרה לבני אמרה בפתח ישיבת הסיעה של התנועה: "מי שלא רצה את חוק הגיור בממשלה קיבל אותו בכנסת. מי שמפר הסכמים, שלא יופתע שמתקבלים חוקים שמשרתים את החזון שלנו. היום התברר שראש הממשלה מפר התחייבויות לחברי קואליציה. אז יחד פעלנו לעשות יהדות מקרבת וטובה יותר".

 

ח"כ אלעזר שטרן (התנועה), יוזם הצעת החוק, בירך: "המנצחים הגדולים של היום הזה הם העולים החדשים שיוכלו להתגייר באופן מכובד, הילדים שלנו שיתחתנו איתם, התינוקות שלא נולדו ועם ישראל בתפוצות. יש פה בשורה עצומה לעם ישראל. אלפי ישראלים יוכלו להתגייר בקרוב בדרך יהודית מכבדת ומתחשבת. זהו תיקון של כשל מוסרי וערכי".

 

יו"ר ישראל ביתנו ושר החוץ, אביגדור ליברמן, אמר במשדר ynet כי יחד עם התנועה הוא נענה לבקשת נתניהו לעכב את הצעת חוק הגיור כדי להגיע להסכמה, אלא שלדבריו, ראש הממשלה חזר בו "כדי לשמור על היחסים עם החרדים לסיבוב הבא, כמו שקראתי בתקשורת". לכן, טען ליברמן, לא הייתה ברירה אלא לקדם את החוק.

התנגשות קואליציונית סביב חוק הגיור (צילום: שחר עזרן, AP, EPA, מארק ניימן/לע"מ, גיל יוחנן) (צילום: שחר עזרן, AP, EPA, מארק ניימן/לע
התנגשות קואליציונית סביב חוק הגיור(צילום: שחר עזרן, AP, EPA, מארק ניימן/לע"מ, גיל יוחנן)
 

יוזם הצעת החוק, ח"כ אלעזר שטרן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יוזם הצעת החוק, ח"כ אלעזר שטרן(צילום: גיל יוחנן)

שר המדע יעקב פרי (יש עתיד) סירב להגדיר את ההחלטה כ"מכה" לנתניהו, אבל הדגיש: "אנחנו צריכים לברך על כך שחוק הגיור עבר. הוא חוק חשוב ואני סבור שהוא לא פוגע באותם עקרונות שהמפלגות החרדיות והבית היהודי מחזיקים בהם. אני מקווה שיש עתיד ומפלגות אחרות ילכו במושב הזה לכיוון דת ומדינה: חוק הפונדקאות ותחבורה ציבורית בשבת". 

 

על עתידה של הקואליציה אמר השר פרי: "זה יפתיע, אבל אני חושב שיש לנו קואליציה טובה. כשעושים - גם מתווכחים. אמנם יש הרבה חילוקי דעות בנושא דת ומדינה ובנושא המדיני, אבל אני חושב שכל הדיבורים על משבר מוגזמים".

 

עד עתה הציגו בבית היהודי ובסיעות החרדים חזית אחידה נגד החוק שנועד להקל על המתגיירים בישראל. אולם בישראל ביתנו, בתנועה, ביש עתיד ובמפלגת העבודה ראו את ההצעה כחשובה ומשמעותית, וגיבשו עמדה נגדית.

מוקדם יותר הוביל נתניהו משאל טלפוני בעד החזרת החוק לממשלה במטרה לאשר שם את הנוסח.

  

במהלך הדיון הבוקר בוועדה תקף את החוק סגן שר הדתות מהבית היהודי, ח"כ אלי בן דהן: "הליכוד התנגד להצעת חוק ממשלתית ומשחק משחקים פוליטיים. השאלה האמיתית היא איך גורמים לנשים בעיקר וגם לגברים להגיע ולהתגייר. החוק הזה במתכונתו הנוכחית יהיה אות מתה ולא יסייע למתגיירים. עלינו לחשוב על טובת המתגייר", אמר.

 

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) תקפה במהלך הדיון את נציגי הסיעות החרדיות: "היהדות היא לא של הדתיים. היהדות היא של עם ישראל", וח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) קטע אותה: "היהדות היא של היהודים", אך מיכאלי המשיכה: "התורה ניתנה לעם ישראל והיהדות היא של כולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
תעודת גיור. מי יורשה לגייר?
צילום גלי תיבון
מומלצים