שתף קטע נבחר

2014: פחות מיטות אשפוז ביחס לאוכלוסייה

תוספת של 699 מיטות אשפוז לבתי החולים בישראל בחמש השנים האחרונות מתבררת כמעטה מדי, ולא תואמת את ההבטחות שניתנו לפריפריה ולאזור הדרום. "נצטרך להגיע להסכם לגבי הקצאה נוספת, ולפתח תחליפי אשפוז", אומר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק. בירושלים קיבלו 230 מיטות, בדרום רק 91

מאושפזים ימשיכו למצוא את מקומם במסדרונות בתי החולים: בחמש השנים האחרונות התווספו 699 מיטות אשפוז לבתי החולים בישראל, אבל שיעור המיטות לכל אלף אנשים דווקא יורד. מנתוני משרד הבריאות עולה שבחודש מאי האחרון, בעת שבוצעה הבדיקה, היו בישראל 1.86 מיטות לאלף בני אדם, כשבשנת 2010 היו 1.91 מיטות לאלף.

 

נוסף על כך, אף על פי שבדרום הארץ חסרות מיטות אשפוז, התוספת שנתן משרד הבריאות קטנה יחסית: 230 מיטות התווספו באזור ירושלים, 125 במחוז תל אביב, 124 במחוז הצפון, 91 בדרום, 78 במחוז חיפה ו-51 במחוז המרכז.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מצוקת האשפוז בישראל:

דו"ח ה-OECD: בתי החולים בישראל הכי צפופים

אשפוז צפוף: 13% פחות מיטות בעשור האחרון

הצפיפות בבתיה"ח בישראל - מהגבוהות במערב

 

בתוספת המיטות לאשפוז כללי נכללו 238 מיטות במחלקות הפנימיות, 196 מיטות ליולדות, 149 מיטות ילדים, 69 בטיפול נמרץ, 33 מיטות כירורגיות ו-14 מיטות השהיה.

במשרד הבריאות מודים שחסרות מיטות בדרום. בית החולים ברזילי באשקלון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
במשרד הבריאות מודים שחסרות מיטות בדרום. בית החולים ברזילי באשקלון(צילום: רועי עידן)
  

הבטיחו תוספת לפריפריה - ולא סיפקו

הוספת המיטות בפריפריה הייתה נמוכה יחסית, אף שבהחלטת הממשלה בשנת 2011 נקבע כי לפריפריה תהיה עדיפות בהקצאת המיטות. "נדמה שהבטחות העבר לתעדוף ולהקצאה של יותר מיטות לפריפריה מתפוגגות נוכח הנתונים", אומר עו"ד עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי וחבר ועדת גרמן". עו"ד ניב-יגודה מציין כי חלק גדול מהמיטות התווספו למחלקות היולדות, "התנהלות שלא בהכרח משקפת את צורכי המערכת והאוכלוסייה, על רקע מצוקת המערכת האשפוזית.

 

"הנתונים מצטרפים לכל ההתראות ונורות האזהרה ביחס למצוקת האשפוז הקשה בישראל. תוספת המיטות היא בבחינת מעט מדי ולאט מדי. זוהי תוספת דלה שמנציחה את המשך הימצאותה של הזקנה במסדרון, ותרומתה היא מיתון קצב ההידרדרות של ישראל ביחס של מספר המיטות לאלף איש".

 

בשנת 1995 היו 2.33 מיטות לאלף איש בישראל, ומאז ניתן לראות בכל שנה את אחוזי התפוסה הגבוהים, כאשר במקביל שיעור המיטות יורד בהתמדה. בשנת 2000 שיעור המיטות לאלף היה 2.22, וב-2005 הוא עמד על 2.09. מדובר בירידה של 14% מאז שנת 2000, ירידה של 11% מ-2005 וירידה של 3% משנת 2009.

 

"למעשה", אומר עו"ד ניב-יגודה, "רק בשנת 2010 החל סגן שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן להוסיף מיטות למערכת, לאחר חמש שנים שבהן לא התווספו כלל. במסגרת הסכם רופאים משנת 2011 הוחלט על הוספת 960 מיטות למערכת הבריאות, וכעת נותרו להוסיף 260 מיטות".

 

במשרד הבריאות מודים שחסרות מיטות בדרום, אך לאחרונה החליטה ועדה בראשות מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק על הוספת 98 מיטות לבית החולים סורוקה בבאר שבע ועל הקמת בית חולים חדש בנגב שיכלול 300 מיטות אשפוז. בשנים הקרובות צפוי להיפתח גם בית החולים החדש באשדוד, שנבנה בימים אלו ואמור להכיל 300 מיטות נוספות.

 

"חסרות מיטות במדינת ישראל, מה שגורם לתפוסות גבוהות ולמשך אשפוז קצר", מסביר פרופ' אפק. "בשנים האחרונות קצב הירידה הואט מאוד, ואחרי חלוקת 260 המיטות הנותרות נצטרך להגיע להסכם לגבי הקצאה נוספת. כדי להתמודד עם המחסור אנחנו מפתחים תחליפי אשפוז, כמו הגברת קליטת המטופלים בקהילה או רפואה מרחוק".

 

פרופ' אפק מוסיף כי חלק מהוספת המיטות לתל אביב ולחיפה נעשה כיוון שגם שם יש מצוקה ועומס עקב האוכלוסייה המזדקנת. 

 

בסך הכל יש בישראל 15,290 מיטות לאשפוז כללי, כשבית החולים הגדול ביותר הוא המרכז הרפואי שיבא עם 1,066 מיטות כאלו. אחריו איכילוב עם 1,045, בילינסון עם 1,031, סורוקה עם 1,013 ורמב"ם עם 902.

"הנפגעים הראשונים הם החולים"

שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה, אומר בתגובה לנתונים כי "בשנת 2012 אישרה הממשלה תוספת של כאלף מיטות אשפוז בבתי החולים, לאורך שש שנים, במסגרת התוכנית לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית. יש חילוקי דעות לגבי מספר המיטות שנוספו בפועל עד היום, אך אין ספק כי מדובר בתוספת שרחוקה מהשלמת הפער הנדרש כדי לכסות על הגידול באוכלוסייה, לצד העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה.

 

"מעבר לכך, תוספת של 700 מיטות אשפוז למערכת הבריאות בישראל מסוף 2009 אינה מספקת להבטחת טיפול רפואי נאות. גם כיום, שיעור התפוסה של מיטות אשפוז בישראל הנו גבוה ביותר ועומד כמעט על 100%, מצב הרחוק שנות אור בהשוואה למדינות החברות ב-OECD.

 

"הנפגעים הראשונים מחוסר במיטות אשפוז הם החולים, שממשיכים לשכב במסדרון ואינם מקבלים טיפול רפואי ראוי.

 

"מצב זה מביא להמשך חיזוק מערכת הרפואה הפרטית ולגידול הפער ברמת הבריאות בין עניים לעשירים. אנו קוראים לממשלת ישראל לפעול בהקדם לאישור תוספת מיטות אשפוז נוספות, כחלק מחיזוק מערכת הרפואה הציבורית, באופן שיאפשר קבלת טיפול רפואי נאות לכל אדם בישראל וימנע המשך פגיעה בחולים".

 

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אומר כי "מספר מיטות האשפוז עלה ואנו מברכים על כך. אך מספר המיטות לאלף נפשות המשיך לרדת והגיע למספר נמוך שלא ידוע על דומה לו במדינות מפותחות אחרות בעולם.

 

"כבר בעבר ביקר ארגון ה-OECD את החוסר החמור במיטות אשפוז במדינת ישראל. המצב הולך ומידרדר. מצב בלתי נסבל זה גורם לאשפוז קצר מדי שלא מאפשר השלמת בדיקות וטיפול נאות בחולים המאושפזים.

 

"בינואר 2011 הגישה הר"י עתירה לבג"צ על רקע מצוקת האשפוז, שבה ביקשה תוספת דחופה של מיטות במחלקות טיפול נמרץ ובמחלקות הפנימיות. בתשובה החליטה הממשלה על הוספת 960 מיטות אשפוז נוספות למערכת הבריאות הציבורית בין השנים 2011-2016. על פי החלוקה אשר סוכמה בין שר הבריאות ושר האוצר בהתאם לסמכותם, כפי שנמסר לנו, מתוך כלל המיטות 40 מיטות יוקצו מדי שנה על פני שלוש שנים (2011-2014). אנו דורשים להעלות את קצב פריסת המיטות ובהתאם להגדיל צוותים רפואיים".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
הוספת המיטות בפריפריה הייתה נמוכה יחסית
צילום: אבישג שאר-ישוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים