שתף קטע נבחר

אושר: מונופולים יידרשו למכור חלקים מנכסיהם

חיזוק נוסף להגברת התחרות במשק: ועדת הכלכלה אישרה תיקון לחוק שיאפשר לבית הדין להגבלים עסקיים להורות למונופולים למכור נכסים כדי להגביר תחרות בענף שהם שולטים בו. התיקון ייכנס לתוקף לאחר אישור במליאת הכנסת

צעד נוסף בדרך להגברת התחרות במשק: בית הדין להגבלים עסקיים יקבל סמכות להורות למונופולים או לחבר בקבוצת ריכוז למכור נכסים כדי להגביר תחרות בענף שהם שולטים בו - כך לפי תיקון בחוק ההגבלים העסקיים שאושר היום (ג') בוועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית, לפי הצעת הממשלה. זאת, רק אם עולה משליטתם החשש לפגיעה בתחרות או אם מכירת הנכסים יכולה להגביר משמעותית את התחרות. במקביל אושרו סמכויות לרשות ההגבלים למניעת הסדרי בלעדיות הדדיים בין ספקים למפיצים שיכולים לפגוע בתחרות.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הכירו את הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

הצעת החוק הוגשה בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג לדרכי המאבק ביוקר המחייה.

 

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דוד גילה, אמר כי הצעת החוק מבקשת למעשה לבטל את הפטור האוטומטי מהסדר כובל שניתן עד כה להסדרי בלעדיות הדדית בהפצת מוצר כלשהו, אם עולה מהבלעדיות אפילו חשש לפגיעה בתחרות. הוא הדגים את התוצאות הנוכחיות של הבלעדיות ההדדית בכך שאם למשל תנובה מוכרת את מוצריה רק ברשת שופרסל, מדובר בהסדר כובל שפוגע בתחרות. אבל אם שופרסל מבטיחה בתמורה בלעדיות למוצרי תנובה על מדפיה הן נהנות מהפטור מההסדר הכובל.

 

ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) אמרה כי התיקון מצוין, ומעניק למעשה לממונה כוח לפרק מונופולים - כוח שחסר לו עד כה לפי טענתו. עם זאת ביקשה לוודא שלא תעלה מצד מי שמחזיק במונופול הטענה שהוראת החוק החדש לא חלה עליו אם החזיק בו לפני כניסת התיקון לתוקף, או שהחוק יחול רק על מונופולים שנוצרו לאחר אישורו הסופי של התיקון. היועץ המשפטי של רשות ההגבלים העסקיים, עו"ד אורי שוורץ, הגיב שהסמכות תינתן לבית הדין להגבלים בכל מקרה, בין אם המונופול נוצר לפני או אחרי אישור החוק.

 

עו"ד אלדד כורש מהתאחדות התעשיינים טען לעומתו כי רק חלק מהסמכויות החדשות נדרש. "אנחנו בעיצומו של מסע איסוף סמכויות חסר תקדים של רשות ההגבלים, שהחל בעקבות המחאה החברתית. בנסיבות אלה התיקונים המוצעים פוגעים ביכולת של בעלי העסקים לתפקד. היעדר ודאות בעולם העסקים היא הרסנית, והיעדר ודאות פלילית זה בלתי נסלח", אמר כורש.

 

בעל מפעל סוכרזית, ליאור לוי, הביע חשש שבעקבות תיקון החוק הוא לא יוכל להתקשר באופן בלעדי עם מפיצים, ואז תיפגע יכולתו להתחרות בשוק. פרופ' גילה הבהיר לו כי אם ההתקשרות איננה מעלה חשש לפגיעה בתחרות היא נהנית מפטור אוטומטי מהסדר כובל.

 

הדיון גלש לכלים נוספים הדרושים למאבק ביוקר המחייה. יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, אמר כי בתחום זה "יש רק פעולה אחת - פיקוח על המחירים שיגבה מונופול הגז הטבעי - אשר יכול להוזיל כמעט את כל המחירים במשק, החל בהוזלה של 15% במחיר החשמל עד הוזלה של 3.5% במחיר המילקי. זו ההחלטה הכי משמעותית למשק שצריך לקבל בימים הקרובים. אם היא לא תתקבל וייחתמו חוזי אספקת הגז הטבעי לטווח ארוך, הציבור ישלם מס מונופולין ב-30 השנים הקרובות. המלחמה על המילקי היא הסוואה שנועדה להרוויח זמן".

 

ברוורמן ציין שדרישה זו נתמכת בידי התאחדות התעשיינים, וקרא לממונה על ההגבלים שיפעל להטלת הפיקוח על מונופול הגז.

 

התיקון שאישרה בחוק ההגבלים כי מתן הסמכות לבית הדין להגבלים להורות למונופול למכור נכסים תיכנס לתוקף לאחר אישורו הסופי של התיקון במליאת הכנסת ופרסומו ברשומות. ביטול הפטור האוטומטי מהסדר כובל שניתן להסדרי בלעדיות הדדיים, ייכנס לתוקף 9 חודשים לאחר פרסומו כדי לתת לבעלי העסקים תקופת היערכות.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
יו"ר ועדת הכלכלה, אבישי ברוורמן (ארכיון)
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים