שתף קטע נבחר

עזה מבודדת לחלוטין מהעולם: בתים ברפיח המצרית נהרסים, מעברי ישראל נסגרים

ירי הרקטה לעבר ישראל מוביל עם בוקר לסגירת מעבר כרם שלום ולמניעת סחורות ואספקה. לא רחוק משם, עומל צבא מצרים על פינוי מואץ של תושבי רפיח ועל הרס מנהרות ההברחה. בתווך מצוי חמאס בעמדה שעלולה להוביל במהירות להסלמה ביטחונית נוספת

"צבא מצרים האיץ את פינוי רצועת הגבול עם עזה לאחר שתמונות לוויין חשפו מאות מנהרות נוספות באזור", כך דיווחה אמש (שבת) רשת "סקיי" בשפה הערבית, שנשענה על גורמי שלטון מצריים. הלשון הלקונית של הדיווח, בצירוף הודעה ישראלית ולפיה ירי הרקטה מדרום הרצועה לעבר המועצה האזורית אשכול מוביל עם בוקר לסגירת מעבר כרם שלום, מובילות לשורה תחתונה אחת - בידוד מוחלט של עזה בתחילת השבוע מהעולם.

 

בשטח, עם זאת, תמונת המצב מורכבת הרבה יותר, וכוללת, בין היתר, נטישה חפוזה של תושבי רפיח המצרית, וחשש אזורי מפני התלקחות חדשה, תוצר לוואי של דחיקה נוספת של עזה לפינה.
 

הקמת אזור החיץ ברפיח - רצועה באורך כ-14 ק"מ וברוחב של כחצי ק"מ - החלה כתגובה לפיגוע שהביא בשבוע שעבר למותם של 33 חיילי צבא מצרים באזור סיני. נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, שנאבק בחודשים האחרונים במנהרות

ההברחה לעזה ובטרור המשתולל בחצי האי, הסביר בראיון לכלי תקשורת בכוויית כי "המאמצים נמשכים ביתר שאת ורוב המנהרות נסגרו". הוא שב וטען כי "ידיים חיצוניות" עומדות מאחורי הפיגוע הקטלני, וכי צבא מצרים הצליח לחסל כמה פעילי טרור מעורבים.

 

פעילות צבא מצרים הצליחה להביא להרס 1,500 מנהרות הברחה, אך תמונות הלוויין האמורות חשפו מאות מנהרות נוספות, חלקן בתוך מסגדי רפיח, בחדרי שינה ובחנויות. הפעולות הראשוניות להקמת אזור החיץ הובילו תוך זמן קצר לפינוי ולהריסת 800 בתים, ותושבי האזור פוצו על סילוקם.

 

המהלך עורר ביקורת מצד מתנגדי א-סיסי, וב"אל-ג'זירה" הגדירו אותו "גירוש". הרשת הקטארית המזוהה עם האחים המוסלמים אף ציטטה אזרחים ופעילים פוליטיים שגרסו כי מדובר ב"מקבילה המצרית לנכבה של 48'". התקשורת הממסדית המצרית, מנגד, הבליטה את הבנת האזרחים לפעולה, ובעיתון "אל-אהראם" צוטטו תושבים מפונים "שעומדים לצד המדינה לאחר שהטרוריסטים הפכו את חייהם לגיהנום".

פינוי תושבי רפיח המצרית והקמת "אזור החיץ" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פינוי תושבי רפיח המצרית והקמת "אזור החיץ"(צילום: EPA)

אזרחים ברפיח המצרית מצילים את רכושם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אזרחים ברפיח המצרית מצילים את רכושם(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רחובות עוברים "השטחה" ברפיח המצרית  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רחובות עוברים "השטחה" ברפיח המצרית (צילום: EPA)

רפיח המצרית הופכת לעיי חורבות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רפיח המצרית הופכת לעיי חורבות(צילום: AFP)

הגבול עם עזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הגבול עם עזה(צילום: AFP)

הצבא המצרי מפוצץ בתים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצבא המצרי מפוצץ בתים (צילום: AFP)
 

ירי הרקטה מתחומי הרצועה הוגדר על ידי ישראל הפרה בוטה ראשונה מצד חמאס מאז תום מבצע "צוק איתן". הוא הוביל להחלטה על סגירת שני המעברים לעזה - כרם שלום לסחורות בדרום הרצועה וארז לבני אדם בצפונה - כאמצעי לחץ על חמאס וכדרך להבהיר לתושבי עזה מהו המחיר לירי.

במזרח העיר עזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
במזרח העיר עזה(צילום: רויטרס)

הילדים משלמים את המחיר גם בצפון הרצועה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הילדים משלמים את המחיר גם בצפון הרצועה(צילום: רויטרס)

עזה שוקעת לעוני ובידוד  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עזה שוקעת לעוני ובידוד (צילום: רויטרס)
 

התגובה הישראלית מגיעה בשיאה של העברת סחורות, תרומות וחומרי בנייה לשיקום אלפי הבתים והמבנים שניזוקו או נהרסו בימי הלחימה בקיץ. היא "מצטרפת" לסגירת מעבר רפיח מהצד המצרי, ותגרום הלכה למעשה לניתוק כללי של עזה. בכפוף לכך, פנו כבר אנשי חמאס למצרים בדרישה לפתיחת המעבר מצדם ''כדי למנוע אסון הומניטרי".

 

לעת עתה, לא ברור מי עומד מאחורי הירי בסוף השבוע, משום שחמאס אכף עד כה ביתר שאת את הפסקת האש ומנע ירי רקטות - גם אם על ידי פלגים עצמאיים - לעבר ישראל. הארגון עצמו שב לאחרונה לבצע ניסויים ברקטות בתחומי הרצועה, ובמהלך השבועיים האחרונים שיגר לפחות שמונה רקטות, מרביתן לכיוון הים, ואף חידש את יכולת ייצור הרקטות על ידי אנשיו. פעולותיו נערכות במעין ריק מדיני, מכיוון ששיחות ההסדרה של הארגון מול ישראל הוקפאו על ידי מצרים.


פורסם לראשונה 01/11/2014 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פעולות מצרים באזור רפיח
צילום: AFP
מומלצים