שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מישן לחדש: בית האבן שהפך לפנינה בטבע
    בכפר הנוער בן שמן שליד מודיעין יש כמה בתי אבן עתיקים - אחד מהם עבר שיפוץ כולל שהצליח להותיר את היופי העתיק לצד עיצוב מודרני. צפו בתמונות

    בקצהו של כפר הנוער בן שמן שליד מודיעין נמצא מקום קטן שנקרא כרם בן שמן, ויש בו מספר לא גדול של בתים שהוקמו לפני כ-100 שנה עבור עולים מתימן. אלו היו אמורים להתיישב במקום ולהתפרנס מצורפות ומחקלאות, אך הקשיים גברו והמקום ננטש במהרה. מספר קטן של בתי האבן הקסומים מאותה תקופה עדיין עומדים על תילם, ויחד אתם עצים עתיקים.

     

    עוד במדור "עיצוב ותכנון הבית " בערוץ הנדל"ן:

     

    אחד מהבתים הללו הורחב לפני כ-30 שנה. ההרחבה צנועה ומשאירה לבית העתיק מקום של כבוד. המטבח היה חסר חן לחלוטין, מעיק ולא נעים. מזווה גדול שנבנה במרכז המטבח הפריד אותו מפינת האוכל וגרם לכל האזור להיראות צפוף וחשוך יחסית. בפינה אחרת של אותו חלל היה חדרון סגור נוסף, ששימש למכונת הכביסה.

    המטבח לפני השיפוץ (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    המטבח לפני השיפוץ(צילום: רונן קוק)

     

    פינת האוכל לפני השיפוץ (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    פינת האוכל לפני השיפוץ(צילום: רונן קוק)

    לבני הזוג הגרים בבית יש 6 ילדים, ויחד עם בעלים, נשים ונכדים - הם נזקקו למקום מרווח לארוחות משפחתיות. לכן לא היה מנוס מאשר לשפץ ולעצב את הבית מחדש. ההחלטה הראשונה הייתה פשוטה: לפרק את המזווה ואת חדרון הכביסה, ועל ידי כך להגדיל את כל החלל. היה צורך לספק הרבה מקומות אחסון חילופיים למזווה ולחדרון. למרבה הפלא, עם תכנון נכון של המטבח, שמנצל בצורה מיטבית את השטח הקיים, הגענו פחות או יותר לאותו נפח אחסון שהיה במטבח הקודם והצפוף.

    אזור פינת האוכל והמטבח אחרי השיפוץ (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    אזור פינת האוכל והמטבח אחרי השיפוץ(צילום: רונן קוק)

    במרכז המטבח ניתן לראות אי גדול, המשמש כשטח אחסון לכלים וגם כדלפק ישיבה לארוחות קלות. בניגוד לאיי מטבח רבים, הגורמים לבית להראות כמו חנות רהיטים עמוסה מדי, האי כאן מרוחק משולחן האוכל ואף שונה ממנו באופיו.

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

    בארון הגדול שבקיר המקרר מתחבאים להם מכונת הכביסה והמקרר, ולידם - המטאטא, המגב, וחומרי הכביסה והניקוי. בעלת הבית חששה שפתרון זה לא יהיה לה נוח והוא אכן פחות נפוץ בארץ, למרות שבארה"ב הוא שגרתי למדי. לבסוף החלטנו לאמץ אותו.

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

    בשנים האחרונות נפוץ עוד רעיון אופנתי: לוותר על ארונות עליונים. מכיוון שוויתרנו כבר על המזווה הגדול, לא רצינו לעשות זאת כאן. בחרנו בארונות עליונים לא רצופים ולא אחידים בכוונה: חלקם עם דלתות זכוכית, חלקם פתוחים. כך מתקבל מראה קל יותר, "מבולגן" יותר ומלא חיים. 

     

    יצירת תחושת חמימות טבעית

    כדי לתת תחושת חמימות טבעית, השתמשנו בחומרי עץ רבים. השתמשנו בעץ בכל ארונות המטבח וגם באי. את הקיר חיפינו באריחים באווירה נוסטלגית, עם עירוב של דוגמאות שונות. באותם אריחים השתמשנו גם למשטח העליון של האי. כך נוצר מראה אחיד, אבל לא אחיד מדי. 

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)
     

    חלונות העץ הישנים סולקו, ובמקומם הוצבו חלונות מפרופיל בלגי מברזל בצבע חום. הם השתלבו היטב עם חלקו העתיק של הבית. החלונות דקים במיוחד, ומיקמנו אותם בצד החיצוני של הקיר. כך, נוצר אדן חלון רחב, התורם לתחושת הגודל של המטבח, ועליו אפשר גם להניח חפצים שונים. אדן החלון חופה גם הוא באותם אריחי קרמיקה.

     

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

    סלון הבית נמצא בחלקו הישן. חלק מהחלונות באזור זה הם המקוריים, מקושטים מאוד, ובהם לא נגענו. דלת היציאה לגינה הוחלפה אף היא וגם כאן בחרנו פרופיל בלגי מברזל בצבע חום.

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)
     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

     

    הגינה וחלקו האחורי של הבית

    החלטנו מיד שהגינה הקדמית לא תהיה שימושית: דשא, אדני רכבת, סלעים, אבנים, והרבה צמחים. מצאנו כלי חקלאות עתיקים זרוקים בחזית הבית. החלטנו שהם ישולבו בגינון.

    הגינה הקידמית לפני השיפוץ (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    הגינה הקידמית לפני השיפוץ(צילום: רונן קוק)
     

    ובגינה האחורית: מיקום לא מוצלח של הצמחייה הקיימת גרם לכך שהבית והגינה היו כמעט מופרדים אחד מהשני. הצמחייה הסתירה את הגינה הגדולה, שבתוכה גם עץ זית ענקי, עוצר נשימה ביופיו. כל זה פשוט התבזבז, והשימוש בחוץ הצטמצם והתכווץ למשטח הקטן שליד הבית. היינו חייבים לשנות את זה.

    הגינה האחורית לפני השיפוץ (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    הגינה האחורית לפני השיפוץ(צילום: רונן קוק)

    בשלב ראשון, פינינו את הצמחייה שהפריעה לקשר בין הבית לגינה. כך נוצר שוב קשר עין בין הבית לכל היופי הזה שבחוץ, קשר שהודגש בעזרת שביל מאדני רכבת והרבה הרבה פרחים.

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

    מיד הרגשנו שעץ הזית הגדול הוא בעצם מרכז הגינה. פשוט הרגשנו את זה, וזה בעצם מה שקבע את כל השאר. מתחת לעץ הזית נבנה משטח דק גדול, שהפך מיד למקום האהוב ביותר בבית. כשיושבים עליו, נהנים ממבט רחב הן על הבית העתיק והמיוחד והן על שאר הגינה.

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)
    דק העץ תוכנן כך, שיש בו מקום למספר פונקציות: ספסל, ערסל, שולחן אוכל, נדנדה, וכמובן - עציצים. בעל הבית בנה את הריהוט לדק במו ידיו. כך נפרסת הפעילות בחצר על חלק גדול ממנה, ולא מצטמצמת לאזור הקרוב לבית בלבד. החצר כולה מנוצלת, על כל המרחבים שבה והעצים היפים שלה.

     

    ליד דק העץ בעל הבית בנה בית עץ לנכדים. הבית מנצל את העצים הקיימים ומיקומו נבחר כך שהוא מספיק קרוב למשטח הישיבה בשביל להשגיח על הילדים, אבל גם המבוגרים המשגיחים נהנים ממקום ישיבה יפהפה.

     

    בגינה נמצאת שוקת ישנה, קצת מתפוררת, ששמשה בעבר להשקות את בעלי החיים במשק. החלטנו להשאיר אותה, כמזכרת להיסטוריה של הבית ולשתול בה צמחייה. ליד השוקת בנה בעל הבית פרגולה גדולה. בסוכות היא סוכה, ובשאר השנה - עוד מקום כייפי להיות בו. הפרגולה עושה נפלאות לגינה כולה ומדגישה את גודלה ויופייה.

     (צילום: רונן קוק) (צילום: רונן קוק)
    (צילום: רונן קוק)

     

    הכותבת היא אדריכלית ומעצבת פנים


    פורסם לראשונה 02/11/2014 22:14

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים