שתף קטע נבחר

צילום: AP, shutterstock

יום הבוחר הגיע: הסנאט יהפוך לרפובליקני?

בחירות האמצע לקונגרס האמריקני ייערכו היום והדמוקרטים במתח - האם הם יפסידו את הרוב בסנאט וייתנו לרפובליקנים לשלוט בקונגרס כולו? הסיכויים לכך גבוהים. המדגמים בניו המפשייר וצפון קרוליינה יכתיבו את הטון

האמריקנים ילכו היום (יום ג') לקלפיות לבחירות האמצע ויצביעו על כל 435 צירי בית הנבחרים, 36 הסנאטורים ומספר דומה של מושלי מדינות. הסקרים צופים כי בבית הנבחרים ישמרו הרפובליקנים על כוחם, אך השאלה הגדולה היא - האם הם יכבשו גם את הסנאט? הסיכויים לכך טובים.

 

עוד חדשות בעולם :

טים קוק יצא מהארון: פסל ג'ובס ברוסיה הוסר

הגורם המפתיע למאה שריפות בבריטניה בשנה

פקידי ממשל בסין רכשו גופות משודדי קברים

"כמו דיקטטור": ארדואן העיר, בית קפה נקנס

 

כדי שיהיה מהפך בסנאט זקוקים הרפובליקנים לתוספת של 6 מושבים לפחות ל-45 שיש להם כיום, והקרב מתנהל בעיקר על מושבים דמוקרטיים במדינות שמרניות, שבהן נוצח הנשיא ברק אובמה בבחירות לפני שנתיים.

מי יכבוש את הבית? גבעת הקפיטול בשיפוצים (צילום: AP) (צילום: AP)
מי יכבוש את הבית? גבעת הקפיטול בשיפוצים(צילום: AP)

מתכוננים ליום מתוח בצפון קרוליינה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתכוננים ליום מתוח בצפון קרוליינה (צילום: רויטרס)

הילרי קלינטון עם הסנאטורית ג'ין שאהין מועמדת הדמוקרטים בניו המפשייר (צילום: AP) (צילום: AP)
הילרי קלינטון עם הסנאטורית ג'ין שאהין מועמדת הדמוקרטים בניו המפשייר(צילום: AP)

הסנאטורית קיי האגן, מועמדת הדמוקרטים בצפון קרוליינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסנאטורית קיי האגן, מועמדת הדמוקרטים בצפון קרוליינה(צילום: AFP)
חישובים סטטיסטיים של גורו הבחירות נט סילבר ו"וושינגטון פוסט" מעלים כי הסיכויים שהרפובליקנים ישיגו את הרוב בסנאט עומדים על 73 אחוזים. לפי מודל אחר, שפורסם ב"ניו יורק טיימס", לרפובליקנים יש סיכוי של 68 אחוזים לנצח. בכל מקרה, הרפובליקנים יכולים כמעט לנוח על זרי הדפנה: כל המודלים מנבאים סיכוי גבוה לניצחון רפובליקני.

 

הקלפיות ייפתחו בשעה 7:00, שעון החוף המזרחי, וייסגרו בשעה 20:00 (3:00 לפנות בוקר, יום רביעי, שעון ישראל), וכבר אז ניתן יהיה לראות מהי המגמה לפי המדגמים שייערכו בניו המפשייר וצפון קרוליינה. אם הרפובליקנים יצליחו להדיח את שתי הסנאטוריות הדמוקרטיות המכהנות, ג'ין שאהין מניו המפשייר וקיי האגן מצפון קרוליינה, דרכם לניצחון תהיה סלולה.

 

אם הסנאטוריות יצליחו לנצח, צפוי להיות לילה ארוך לשתי המפלגות וייתכן שאף ייערך סיבוב בחירות שני בלואיזיאנה תוך חודשיים ואולי בג'ורג'יה (אם אף מועמד לא יזכה ב-50 אחוזים מהקולות). הדמוקרטים עושים מאמץ עליון לנסות לשמור על המושבים בסנאט מקולורדו ואייווה - שהם קריטיים בקמפיין הזה.

הקלינטונים בפוש אחרון. הנשיא לשעבר ביל והמועמדת מישל נאן  (צילום: AP) (צילום: AP)
הקלינטונים בפוש אחרון. הנשיא לשעבר ביל והמועמדת מישל נאן (צילום: AP)

סוף לרפורמת המהגרים? (צילום: AP) (צילום: AP)
סוף לרפורמת המהגרים?(צילום: AP)
   

שאלה גדולה נוספת העולה סביב בחירות אלו היא האם הדמוקרטים יצליחו להביא לקלפיות מיעוטים ובעיקר צעירים שאינם נוטים להגיע לבחור בבחירות האמצע. אם הם לא יצליחו להביא לקלפיות מספר גדול של תומכים, בעיקר צעירים, הרפובליקנים צפויים לנצח.

 

ניצחון רפובליקני יסתום את הגולל על רפורמת ההגירה

אולם גם ניצחון רפובליקני לא יבשר על שינוי גדול בעמדת הציבור האמריקני. בסקר אחרון של רשת NBC והעיתון "וול סטריט ג'ורנל" עלה כי 46 אחוזים מהאמריקנים רוצים סנאט רפובליקני לעומת 45 אחוזים שרוצים סנאט דמוקרטי. ההצבעה בבחירות האמצע אינה נשענת על נושאים אלא על שמות המועמדים השונים, בעיקר במדינות שמרניות.

 

דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר הלילה כי "מרבית המערכות מתנהלות במדינות שהנשיא לא ניצח בהן ב-2012. לא יהיה חכם להסיק מסקנות נרחבות מתוצאות הבחירות הללו". אך אי-אפשר להתעלם מהפופולריות הנמוכה של הנשיא, שהגיעה לשפל של 42 אחוזי תמיכה, ומכך שרק 27 אחוזים חושבים שארה"ב צועדת בכיוון הנכון. ניצחון רפובליקני בסנאט יחסל סופית את הסיכוי של הנשיא אובמה להעביר חוק משמעותי בקונגרס, המעוניין להוציא לאור את החקיקה לפתרון בעיית המהגרים הבלתי-חוקיים.

 

מנגד אומרים הרפובליקנים לציבור בוחריהם שניצחון שלהם בקונגרס יסיים את המעצורים

 בהצעות החוק שלהם. אך הם שוכחים להזכיר כי כל חקיקה שעוברת בקונגרס צריכה לקבל את אישור הנשיא.

 

כאמור, היום יצביעו אזרחי ארה"ב על כל 435 חברי בית הנבחרים, מושבים העומדים לבחירה כל שנתיים. כשליש מהסנאטורים (36) הנבחרים לשש שנות כהונה יעמדו לבחירה מחודשת. לא פחות מ-36 מושלי המדינות מתוך 50 ייאבקו על משרותיהם. המשטר האמריקני מבוסס על חלוקת כוח ומערכת של בלמים ואיזונים בין הרשות המבצעת (הנשיא), המחוקקת (הקונגרס) והשופטת (בתי המשפט). הבחירות בנובמבר יהיו לרשות המחוקקת.


פורסם לראשונה 03/11/2014 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים