שתף קטע נבחר

נחתך צינור פעיל, המקום לא אותר. מחדל הגז

קבלן ועובד חשבו שהם חותכים צינור ישן - ואז הבינו שהוא מחובר למכל אמוניה. הם ייחקרו באזהרה. 4 כבאים נכנסו למפעל החשוך - אחד נשאר מאחור ונהרג. ומדוע הוקם מפעל מסוכן ליד יישובים? השאלות הקשות

עבודות שגרתיות הובילו לדליפת גז מסוכן, יותר מחמש שעות לקח לאתר את מקום הדליפה והתוצאה הייתה קטלנית - כבאי הרוג, יותר מ-30 פצועים, בהם נערים שמתגוררים בסמוך. אסון האמוניה בעמק חפר מעלה לא מעט שאלות קשות - הן על התנהלות המפעל "הוד חפר", הן על תגובת הכוחות והן על עצם הצבת מפעל שבו חומרים מסוכנים ליד אזורי מגורים.

 

כוחות הכיבוי במפעל. החקירה נמשכת (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
כוחות הכיבוי במפעל. החקירה נמשכת(צילום: עידו ארז)
במהלך הטיפול הבוקר במערכת שנפגעה בתוך המפעל התגלו שאריות של אמוניה. צוותי כיבוי

מתחנת נתניה פועלים לטפל בתקלה, ואין חשש לנפגעים במפעל ובסביבתו. למקום הגיעה חברה חיצונית על מנת לטפל במערכת שנפגעה ולשקם אותה.

 

השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' כבר הודיע כי יוקם צוות משולב של משטרה, כיבוי אש וכוחות נוספים. הבוקר (יום ו') הגיעו חוקרים מכיבוי אש והצלה ממחוז מרכז למפעל כדי לחקור את דליפת גז האמוניה. למפעל הגיעו גם חוקרי תחנת משטרת שדות, בפיקודו של מפקד התחנה, סגן ניצב משה כהן. אלו חלק מהשאלות שהחוקרים יצטרכו לענות עליהם.

 

מדוע אירעה הדליפה?

במהלך העבודות במפעל פגע אחד העובדים במכל שבו החומר המסוכן. ההערכה של צוותי הכיבוי הייתה שדלפו כשמונה טונות של אמוניה מתוך המכל שבו 60 טונות, דובר המפעל טען כי במכל 6 טונות בלבד, וטון אחד דלף. בעקבות הפגיעה נוצר במכל סדק בגודל של שני סנטימטרים. בשל הסכנה פונו תושבים ברדיוס של 2.5 קילומטרים ממקום הדליפה, ותושבי יישובים מרוחקים יותר התבקשו לסגור דלתות ולכבות מזגנים.

 

המפעל, ביום שאחרי הדליפה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
המפעל, ביום שאחרי הדליפה(צילום: עידו ארז)

מהחקירה הראשונית של המשטרה עולה כי קבלן ועובד שהגיעו לביצוע עבודות במפעל חתכו בטעות צינור שמחובר למכל. הם חשבו שהם חותכים צינור ישן ולא פעיל, אך לאחר שחתכו לכל אורך הצינור התברר להם כי מדובר בצינור שמחובר למכל האמוניה ומוביל את החומר המסוכן. הקבלן והעובד שלו צפויים להיחקר באזהרה. כמו כן, יגבו החוקרים עדויות ממנכ"ל המפעל ומבכירים במפעל, אך הם לא צפויים להיחקר באזהרה. במשטרה בודקים אם מדובר בתאונת עבודה או באירוע פלילי.

 

מה הוביל למות הכבאי?

הכבאים ניסו לאתר את מקום דליפת האמוניה, ועשו זאת כשהמפעל חשוך לחלוטין. צוות של

 ארבעה כבאים נכנס לעובי המפעל, אבל רק שלושה יצאו. השלושה חשבו שהכבאי הרביעי, סאמר עסלי, נמצא מאחוריהם - אך הוא נותר מאחור. עסלי, בן 34 מכפר קרע, שלו ותק של 10 שנים ככבאי בתחנת חדרה, היה ממוגן - אבל החמצן שהיה ברשותו נגמר.

 

רב טפסר, שחר איילון, נציב כבאות ראשי, אמר הבוקר כי "החמצן שאיתו עבדו הכבאים מרוכז במכלים שמספיקים למעט פחות מחצי שעה. הכבאים מקבלים מהחפ"ק כל הזמן התראות ויש צפצופים כשלחץ האוויר יורד ונותרות 10 דקות בלבד. אתמול הודיעו לכבאים שנגמר להם הזמן וביקשו מהם לצאת. הייתה להם בעיה לאתר את דרך היציאה בגלל עשן סמיך של אמוניה. נצטרך לחקור עד תום כיצד איבדנו את לוחם האש".

 

לדבריו, יש לכבאים ציוד מתאים לאירועים מסוג זה: "אלו חליפות אדומות מסוג לייבל A, חליפות שמתאימות לטיפול בחומרים מסוכנים. יש לנו מערכת לניטור שיכולה לתת לנו את ריכוז החומרים באזור התעשייה וביישובים הסמוכים".

 

מדוע לקח זמן רב לאתר את הדליפה?

חוקרי הכבאות יצטרכו גם לבדוק מדוע לכוחות לקח זמן כה רב לאתר את מקום הדליפה. בשעה 18:20 קיבלו תחנות הכיבוי בחדרה ובנתניה הודעה על דליפת אמוניה ממפעל "הוד חפר" ו-15 צוותים הוזעקו למקום, אבל רק קרוב לחצות הוכרז על חזרה לשגרה.

  

מדוע הוקם מפעל מסוכן ליד יישובי מגורים?

כמו במקומות רבים אחרים בארץ, גם מפעל "הוד חפר", שמאכסן חומרים מסוכנים, נמצא לא הרחק מיישובים. זו גם הסיבה שבין הפצועים לא רק עובדים וכבאים, אלא גם שני נערים מפנימיית כפר הרוא"ה הסמוכה. בנוסף יבדוק החוקרים אם האמוניה הוחזקה במפעל בצורה תקינה ואם למפעל יש אישורים להחזקת החומר המסוכן.

 

עו״ד דוד מנע, המייצג מספר בעלי עסקים שנפגעו מהפינוי ההמוני, אמר כי יגבש תביעה נגד המפעל. "לא יתכן שמפעל כה גדול, שזכה באשורים של מכוני תקנים אירופאים ואפילו קיבל את אישור ה-USDA, האמריקאי לא ישדרג ויחדש את הצנורות הישנים המחוברים למיכל האמוניה", אמר עו"ד מנע. "תרבות החפיף והרשלנות עולה בחיי אדם והגיע הזמן שאנשים ישלמו על כך".

 

ראש המועצה האזורית עמק חפר רני אידן, שבתחום המועצה שלו נמצא המפעל, אמר: "רק בשבוע שעבר ערכנו תרגיל במפעל שמדמה דליפה של אמוניה. התרגיל עבר בהצלחה". אידן אמר מדובר באירוע חמור, אך בדיעבד הבהיר כי לא הייתה סכנה ליישובים הסמוכים למפעל. "האירוע היה יכול להסתיים בצורה חמורה יותר. למפעל יש אישורים מהמועצה והוא פועל באופן חוקי. המפעל פעל כראוי מתחילת האירוע והפעיל את כל המערכות והרשויות. הייתי בתוך המפעל בזמן האירוע ללא שום אמצעי מגן ולא קרה לי כלום. מי שהושפע היה מי שנמצא בסמוך לדליפה. הריח היה נוראי. מדובר בחומר מסוכן שדולף בצורת נוזל אך מתאדה לענן שקוף. רק כשהלחץ במכל ירד עקב הדליפה והמכל התרוקן כולו היה אפשר להגיע אליו ולסגור את הברזים על מנת לעצור את הדליפה". 

 

הסמנכ"ל: "היה יכול להיות הרבה יותר גרוע"

אתמול אמר סמנכ"ל מפעל הוד חפר כי האירוע התחיל בערך בשעה 19:00 בערב, כשרוב העובדים כבר יצאו הביתה: "כשאני רואה עכשיו את מה שקורה בשטח, אז זה יכול היה להיות הרבה יותר גרוע, ללא ספק היה כאן גם הרבה מזל. נשאר צוות קטן לעשות טיפול במערכת הקירור, כמו בכל יום".

 

הסמנכ"ל הוסיף כי לעובדים יש נוהל מסודר להתמודד עם דליפה של חומר מסוכן ובכללם אמוניה. "כשיש דליפה מוציאים את כולם מאותו האזור, בודקים את כיוון הרוח והולכים נגד הכיוון במהירות עד שהתקלה מתוקנת. כשהגעתי למפעל לא נתנו לי להיכנס בגלל החומר הרעיל, אבל נאמר לי שכל העובדים שלי כבר פונו מהמקום. אני מחכה שכוחות הביטחון יסיימו את עבודתם ואז ננסה להבין ממה נגרמה הדליפה".

 

דובר "הוד חפר", חיים קוזיניץ, אמר כי המפעל שכר את שירותיה של חברת קירור ארז לטיפול ואחזקה: "לפני תחילת העבודה השגנו את כל האישורים הנדרשים של המשרד לאיכות הסביבה, ונערך תרגיל 'על יבש'. התרגיל עבר בהצלחה ורק לאחר מכן החלו העבודות ואז העובד של הקבלן חתך את הצינור. מיד לאחר מכן במפעל הופעל נוהל חירום והוזעקו הכוחות. הכבאים הגיעו במהירות, תוך 20 דקות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מפעל "הוד חפר", הבוקר
צילום: עידו ארז
מומלצים