שתף קטע נבחר

נקסט פליז: ריאליטי בחו"ל, הצלחה בישראל?

יותר ויותר ישראלים מנסים להתניע קריירת מוזיקה בישראל בעזרת השתתפות בריאליטי בחו"ל - מחן אהרוני ועד המתמודדים בערב איידול. האם באמת מדובר במקפצה? בתעשייה אומרים שהמהלך "טוב ליחסי ציבור", אבל המתמודדים עצמם מספרים על קשיים

הביטוי "15 דקות של תהילה" הפך לשמן השני של תוכניות הריאליטי. אדם אנונימי מסתגר בבית מרושת במצלמות, מטבח פוטוגני או במה עם כיסאות מסתובבים ומסך עולה. פעמיים בשבוע הוא מופיע על המסך בשעות הפריים טיים מול 30 אחוזים מצופי הטלוויזיה בישראל - והופך למוכר. יש מתמודדים שממנפים את הפרסום לטובת השקות, אחרים מבקשים להתברג בעולם המשחק או בתעשיית המוזיקה.

 

אלא שבשנים האחרונות תוכניות הריאליטי המוזיקליות בישראל התרבו מאוד, וסיכויי ההישרדות בתעשיית המוזיקה המקומית פחתו. מה עושים? נרשמים לאודישן בריאליטי בארצות הברית, צרפת או בריטניה, ומקווים שהדחיפה והפרסום יעשו את שלהם - גם בחו"ל וגם בישראל. 

 

"מחזיר לתודעה"   

חן אהרוני הגיע ל"כוכב נולד" כשהיה בן 17. הוא היה אחד המתמודדים הבולטים בעונה השביעית של הריאליטי הישראלית, וסיים אותה במקום הרביעי. אחרי ארבע שנים, אף שכבר הצליח להוציא שני אלבומים בישראל, החליט אהרוני לנסות את מזלו בגרסה הבריטית של "The Voice", והפך למעשה לחלוץ של מגמה שהלכה והתרחבה מאז. הכותרות בארץ על הישראלי שעשה את זה מעבר לים, הצליחו להחזיר את אהרוני לתודעה, אבל דווקא הפרסומים הללו הם שגרמו להדחתו מהתוכנית - כיוון שפגעו בהסכמי הסודיות. שנתיים לאחר מכן אהרוני כבר היה חכם ומנוסה יותר - כשנרשם ל"אקס פקטור" הבריטית.

 

חן אהרוני ב"אקס פקטור" 

 

"לא סיפרתי לאף אחד", הוא משחזר, "פשוט נרשמתי באינטרנט וקניתי כרטיס טיסה. עמדתי שעות ארוכות עם כולם בתור. הייתי אנונימי שם, אף אחד לא ידע מי אני וזאת היתה חוויה חזקה להרגיש שוב את התחושות האלה". בסופו של דבר אהרוני הודח גם מהתוכנית הזו - הפעם אחרי שלב מחנה האימונים.

 

בשנים האחרונות ישראלים נוספים צצו שוב ושוב בתוכניות השירה השונות בחו"ל: שירה גבריאלוב ב"אמריקן איידול", מישה קירקילן ב-"The Voice" ו"אקס פקטור" באוקראינה, עמיר חדד ב-"The Voice" צרפת, אלה רונן ב-"The Voice" שווייץ וגם מנאל מוסא והיית'ם חלאילה שמשתתפים ב"ערב איידול" המשודרת בלבנון. בכל המקרים הנוסחה היתה ברורה: חשיפה קטנה בחו"ל שהובילה לחשיפה נוספת בישראל. אך מלבד כמה דקות של תהילה, נראה שפריצת דרך של ממש עוד לא הושגה באף אחד מהמקרים.

 

"זה טוב ליחסי ציבור", אומר  גורם בתעשיית המוזיקה, "נכון לעשות את זה עבור אמנים שמוכרים בישראל. לא כאלה שהם כוכבים גדולים, אלא כאלה שהשם שלהם כן אומר משהו. כמו חן אהרוני. אבל אם זה מביא עבודה בישראל? לא ממש. זה כן מחזיר אותך לתודעה ובגדול, כי התקשורת מאוד מתעניינת בישראלים בחו"ל, אבל לא יותר מכך".

 

"קיבלתי הצעות דוגמנות", מספרת גבריאלוב (25), בתו של הזמר מיקי גבריאלוב שמתגוררת בניו יורק והודחה מהעונה ה-12 של "אמריקן איידול" לפני החלוקה לנבחרות. "בקהילה היהודית כאן זה גרם לי להיות מוכרת יותר. אבל לא באתי בשביל זה, הגעתי לתוכנית בשביל הרוח הספורטיבית. אני מניחה שאם הייתי גרה בישראל, זה היה נותן לי מקפצה".

 

האודישן של שירה גבריאלוב

 

עמיר חדד, שהשתתף בעונה הרביעית של "כוכב נולד" הישראלית והגיע למקום השלישי בגרסה הצרפתית של "The voice", מחזק את גרסתה של גבריאלוב: "אני עובד בצרפת. התוכנית שינתה כאן את חיי - אני זמר בפול טיים ג'וב. אני לא נוכח בישראל וכמעט שלא פעיל בה. אני פתוח לזה, לא זנחתי את החלום להוציא את הסינגל שנכתב יחד עם דוד ד'אור".

 

אהרוני מבחינתו דווקא מבחין בשינוי לטובה גם בישראל. "זה כן מינף אותי בארץ" הוא אומר, "קודם כל קיבלתי תפקיד הנחיה ב'אקס פקטור' ישראל, וזה נתן לי באזז תקשורתי גדול. עם זאת - לא עשיתי את זה עבור תרגיל יחסי ציבור. עובדה שלא הוצאתי אלבום מייד אחר כך. זה תרם לי גם בחו"ל - כשהשתתפתי בקדם אירוויזיון נחשפתי לקהל חדש של מעריצי אירוויזיון, ואחרי "אקס פקטור" קיבלתי המון הזמנות להופעות בקהלים האלה. אלבום בעברית לא הוצאתי כבר שנתיים".

 

עדות נוספת לכך שלמרות ההתעניינות המחודשת - הפריצה הגדולה לא ממתינה מעבר לפינה, הוא סיפורו של מישה קירקילן, שהתגלה בעונה השלישית של "כוכב נולד", ומאוחר יותר השתתף בגרסאות האוקראיניות ל-"The Voice" ו"אקס פקטור". לאחר מכן חזר לתוכנית כחול לבן וניסה את מזלו גם בעונה הנוכחית של "The Voice" ישראל. בשלב זה כבר הודה כי הריאליטי עבורו הוא כמו סם - וכי הוא "חייב פרסום - אך לא רודף אותו". את האודישן הזה, אגב, הוא לא עבר, ובימים אלה קירקילן משמש כמורה לפיתוח קול, ומופיע באירועים לקהל הרוסי.

 

מישה קירקילן בניסיון הרביעי (צילום: טל גבעוני) (צילום: טל גבעוני)
מישה קירקילן בניסיון הרביעי(צילום: טל גבעוני)
 

ההפקה השתתפה בתשלום הטיסות

השתתפות בתוכנית ריאליטי אינה משתלמת כלכלית בטווח הקצר - בגלל לוח הזמנים העמוס למתמודדים כמעט שאין  יכולת וזמן לעבוד. תוסיפו לזה את הטיסות, הלינה והמחיה בחו"ל, ותגלו שבמקרה של השתתפות בריאליטי מעבר לים - מדובר בעסק יקר עוד יותר.

 

גבריאלוב, שחיה בארצות הברית ולא נזקקה לטיסות, מספרת על קשיים נוספים. "חתמתי על מסמך שלפיו יש אפשרות שבמשך חצי שנה עד שנה וחצי מרגע חתימת החוזה - לא ארוויח כלום. אז איך נחיה? נמכור את הבית?".

 

גם עבור אהרוני היתה זו חוויה לא פשוטה לכיס, אם כי במקרה שלו, לדבריו, ההפקה השתתפה בעלויות הטיסות. "לא קיבלתי משכורת מההפקה, אבל על הטיסות לשני האודישנים האחרונים שהיו לי הם כן שילמו. כשהייתי במחנה האימונים לא שילמנו לא על לינה ולא על שום דבר".

 

עם זאת, ככל שהשלבים מתקדמים יותר, כך ההפקה מסייעת יותר לאמנים מבחינה כלכלית. לדברי עמיר חדד, הוא קיבל 800 אירו לתוכנית, וההפקה אף שילמה על בית המלון שבו שהה.

 

עמיר חדד. "זמר בפול טיים ג'וב" ()
עמיר חדד. "זמר בפול טיים ג'וב"
 

למרות הקשיים המרואיינים ממליצים לזמרים ישראלים להעיז ולחצות גבולות. "לא מעט זמרים שאלו אותי איך עושים את זה. גם שמות מוכרים", אומר אהרוני, "לא שמענו על אף אחד מהם, אז אני מניח שהם לא התקבלו. אבל אני כן ממליץ לעשות את זה. זו חוויה".

 

"לאמנים צעירים בתחילת דרכם עדיף לעשות ריאליטי בחו"ל", אומרת בכירה בתעשיית המוזיקה, "כאן אתה כבר לא זוכר מי השתתף ואיפה. ברגע שהישראלי עושה את זה בארצות הברית או צרפת - שמו נקלט. וזה כן נותן משהו".  

 

גם גבריאלוב מסכימה. "כזרה זוכרים אותך. העוזרת הצמודה של מריה קארי היא ישראלית, וכשאמרתי מאיפה אני, היא באה לדבר איתי. מישהי מישראל יוצרת עניין. גם מריה וגם ניקי מינאז' אמרו שאני יכולה להצליח בארצות הברית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שירה גבריאלוב וחן אהרוני. "הצעות דוגמנות"
צילום: ירון ברנר
לאתר ההטבות
מומלצים