שתף קטע נבחר

"פילאה" שידרה משביט לכדור הארץ וכבתה

בסוכנות החלל האירופית כססו ציפורניים אחרי הגעת הנחתת לכוכב וחששו שהסוללה שלה תיגמר, לפני שהנתונים שיסייעו לפצח עוד כמה מסודות הקיום יועברו לכדור הארץ. הלילה הם נשמו לרווחה עם הגעת המידע ההיסטורי. זמן קצר לאחר מכן הקשר נותק, אך המדענים מבהירים: "המידע עבר בהצלחה"

בסוכנות החלל האירופית ציפו בקוצר רוח לחידוש הקשר עם הנחתת "פילאה", כדי שזו תעביר לכדור הארץ נתונים מדעיים אחרי נחיתתה בכוכב שביט. הלילה (שבת) הקשר חודש והמידע ההיסטורי מהכוכב אכן הגיע. זמן קצר אחר כך נותק, אך בסוכנות החלל מבהירים כי כל הנתונים שאספה עברו בהצלחה.

 

עוד חדשות בעולם:

בת 91 התעוררה לחיים בחדר המתים

המדינה ששותקה בזמן הפסיכומטרי

קנדה: המשטרה תיתן דו"ח על מעשים טובים

 

החשש הגדול של המדענים היה שלרכב החלל, שעשה היסטוריה כשנחת השבוע על כוכב שביט "67P צ'וריומוב גרסימנקו", תיגמר הסוללה לפני שיצליח להעביר את הנתונים מהקידוחים על הכוכב. כשהנתונים עברו, בעזרת הגשושית "רוזטה", צייצה סוכנות החלל בהתרגשות בטוויטר: "מדע מהעולם החיצון. המידע עכשיו מגיע משם. הקידוח הראשון על שביט הוא עובדה!".

 

בהמשך הלילה, כשאבד הקשר עם הנחתת והיא ככל הנראה כבתה, אמר ראש צוות המבצעים של "פילאה" סטפן אולמק אמר כי "ננסה שוב ליצור עמה קשר אבל הסיכויים קטנים מאוד. הסוללה שלה לא ריקה לגמרי, אבל מתחת לרמת התפעול שנדרשת מול המחשב המרכזי". אולמק מעריך כי לפחות 80% ממטרות המחקר הושגו עד כה. בחשבון הטוויטר של "פילאה" כתבו בשמה אנשי הסוכנות: "אני מרגישה קצת עייפה, קיבלתם את כל המידע שלי? נראה לי שאלך לנמנם".

 

תמונות שהעביר רכב החלל מכוכב השביט (צילום: MCT) (צילום: MCT)
תמונות שהעביר רכב החלל מכוכב השביט(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

  

התקווה: הנחתת תתעורר בזכות קרני השמש

כש"פילאה" נחתה על הכוכב ביום רביעי שני צלצלים שאמורים היו לסייע לה לעגון על פני השטח לא הצליחו לבצע את תפקידם, ואנשי הבקרה לא הצליחו לקבוע היכן בדיוק על הכוכב היא נמצאת. צילומים הצביעו על כך שהיא נמצאת בסמוך לסלע שמונע מרוב קרני השמש להגיע לשניים משלושת הלוחות הסולריים שלה.

 

לאחר העברת הנתונים, וכשהסוללות עדיין פעלו, הצליחו בסוכנות החלל לסובב קלות את הרחפת כדי שתקלוט עוד קרני שמש. "זה יגביר את הסיכוי שבשלב מאוחר יותר הנחתת תוכל להתעורר שוב ולהתחיל לדבר איתנו מחדש", אמר אולמק.

 

השבוע החלה הנחתת לקדוח מתחת לפני הקרקע כדי לבדוק אילו סודות היא יכולה לגלות שם. ביום רביעי השבוע היא הפכה לרכב החלל הראשון שנוחת על כוכב שביט, ומאז שידרה תמונות מדהימות מהכוכב המכוסה בשכבות קרח ואבק. היום ניהלה מרוץ נגד הזמן עד לשידור הנתונים, במרחק של כחצי מיליארד קילומטרים מכדור הארץ.

 

החומר מתחת לפני הקרקע על כוכב השביט נותר כמעט ללא שינוי במשך 4.5 מיליארד שנה, ומדענים משתוקקים לחקור אותו. בקרי המשימה אמרו כי "פילאה" הצליחה לקדוח לעומק של 25 סנטימטרים בתוך הקרקע של הכוכב כדי להתחיל לאסוף דגימות. 

 

השביטים, המכונים גם "כדורי שלג מלוכלכים", הם גופים שמימיים קטנים העשויים בעיקר קרח שבו כלואים גזים ואבק. "זו למעשה מכונת זמן שמכילה רמזים להיווצרות של מערכת השמש", הסביר פר ינסן, מנהל פרויקט "רוזטה". ד"ר לואיס דרטנל, אסטרוביולוג מאוניברסיטת לסטר, הרחיב על חשיבות המשימה: "השביטים כל כך מעניינים כי הם היו בקיפאון עמוק מאז בריאת מערכת השמש. על ידי חפירה לתוכם, "פילאה" תוכל לספר באיזו טמפרטורה היה השביט כשנוצר - ובעצם לומר לנו איך נראתה מערכת השמש בימיה הראשונים".


פורסם לראשונה 14/11/2014 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
תמונה שהעביר רכב החלל "פילאה" מכוכב שביט
צילום: MCT
מומלצים