שתף קטע נבחר

"הברווז הצולע" שב עם חיוך מהטיול במזרח

התבוסה של נשיא ארה"ב בבחירות האמצע לקונגרס מסנדלת אותו בסוגיות פנים, אבל מסעו האחרון מעבר לים הוכיח שיש לו עדיין כוח רב, במיוחד במדיניות חוץ, ומורשת להעביר הלאה. הידיעות על מותו הפוליטי היו מוקדמות

נשיא ארצות הברית ברק אובמה חוזר היום (יום א') לוושינגטון החדשה שלאחר בחירות האמצע לקונגרס ולבעיות לא פשוטות בבית נבחרים ובסנאט שמחודש ינואר יהיו בעל רוב רפובליקני.

 

עוד חדשות בעולם :

סרטון חדש של דאעש: ראש כרות של אמריקני

קאבול: חברת פרלמנט שרדה ניסיון התנקשות

הסרטון על הילד הסורי האמיץ - מבוים

 

קבלת הפנים שלה יזכה אובמה בבירה האמריקנית שונה מזו שלה זכה בשבוע האחרון במסעו במזרח הרחוק, אולם הוא הוכיח בביקורו בסין, במיאנמר ובאוסטרליה שהידיעות על מותו היו מוקדמות. גם כשהוא מוגבל לפעול בנושאי פנים, גילה הנשיא האמריקני שהעולם גדול, שהבעיות הגלובליות גדולות ושלמרות הכול יש לו מרחב בלתי מוגבל לפעילות - תהיה אשר תהיה זהות היושבים בגבעת הקפיטול.

 

הישגים לצד בגדים "מגוחכים". אובמה, פוטין ושי בוועידת APEC בבייג'ינג (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הישגים לצד בגדים "מגוחכים". אובמה, פוטין ושי בוועידת APEC בבייג'ינג(צילום: EPA)
עם נחיתתו של אובמה בסין התייחסו כלי תקשורת רבים למדים המסורתיים ה"מגוחכים" שבהם הולבשו מנהיגי APEC (הפורום לשיתוף פעולה כלכלי אסיה - האוקיינוס השקט) על ידי המארחים הסינים. הם התייחסו גם לתנועות הגוף העוינות של אובמה לעמיתו הרוסי ולדימיר פוטין ולהיפך ובעיקר ללעיסה של אובמה בפומבי מסטיק לסיוע מגמילה מעישון.

 

גילה את חיי "הברווז הצולע"

אלא שבסוף ביקורו של אובמה בבייג'ינג הופתעו העיתונאים לגלות שהנשיא האמריקני יצא עם כמה הישגים לא מבוטלים, בהם הסכם סחר עם סין, התחייבות אמריקנית-סינית להפחתה משמעותית של פליטת גזי החממה ולמלחמה בהתחממות הגלובלית והודעה על שיתוף פעולה ביטחוני בין שתי המעצמות היריבות.

 

כתבת הבית הלבן של סוכנות הידיעות AP שנלוותה לאובמה סיכמה שהוא גילה קצת איך נראים חייו של "ברווז צולע" (כינוי לאישיות פוליטית חסרת כוח והשפעה) ושייתכן שהוא אהב את מה שגילה. כנשיא שתוך שנה וקצת איבד תמיכה ציבורית וכוח פוליטי עם ההפסד המביך בבחירות האמצע, אובמה ימצא במדיניות חוץ זירה שבה יוכל לפעול ולהטביע בה חותם.

 

אובמה וראש ממשלת אוסטרליה ברגע של נחת עם קואלות בפסגת ה-G20 בבריסביין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה וראש ממשלת אוסטרליה ברגע של נחת עם קואלות בפסגת ה-G20 בבריסביין(צילום: EPA)

אנשים שאוהבים לשנוא את אובמה על רקע אידיאולוגי או גזעני, או שניהם יחד, נוהגים להזכיר כל הזמן שהוא היה עובד קהילתי בשיקגו. אולם הנשיא האמריקני הבהיר בשבוע האחרון שהוא מתכוון לדאוג לכך שאף אחד לא ישכח שהוא נשיא ארה"ב ושהוא יכהן בתפקיד זה גם בשנתיים הקרובות.

 

ההסכם הירוק עם סין - בשורה גדולה לאנושות

סין וארה"ב הן שתי המזהמות הגדולות ביותר על פני כדור הארץ, וההסכם שאליו הגיעו להפחתת פליטת גזי החממה הוא בשורה גדולה לאנושות - גם אם בכירי הרפובליקנים בקונגרס מיהרו להטיח ביקורת על ההסכם וטענו שסין לא תפעל בסוגיה באותה מהירות שבה תפעל ארה"ב.

 

השמרנים בארה"ב לא מאמינים, כאמור, שסין תקיים את חלקה בהסכם. אולם מבט על הסינים הרבים שהולכים ברחובות עם מסיכות מגן כדי לא לנשום את האוויר המזוהם גורם לחשוב שאולי גם להם יש עניין כלשהו להפחית את פליטת גזי החממה. בכל מקרה, הסכם הסחר שעליו חתמו שתי המעצמות היריבות הוא בשורה לשתיהן וליציבות העולם.

 

חוזר ל"מלחמת עולם" עם הרפובליקנים בקונגרס. אובמה בבריסביין, אוסטרליה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוזר ל"מלחמת עולם" עם הרפובליקנים בקונגרס. אובמה בבריסביין, אוסטרליה(צילום: רויטרס)

שלושת ימי הביקור של אובמה בסין נחשבו להצלחה גדולה גם עבור הנשיא הסיני שי ג'ינפינג. שי היה מרוצה מאוד ממסיבת העיתונאים המשותפת הנדירה שקיים עם עמיתו האמריקני - שבה התחמק משאלות על חופש עיתונות וזכויות אדם - וגם שמח מהצילום המשותף שלו עם אובמה ושניהם צועדים לבדם על החומה הסינית ומשוחחים באינטימיות גדולה.

 

סגרו דיל מאחורי הקלעים

למען האמת, הסכמים כמו אלה שעליהם חתמו סין וארה"ב אינם נסגרים בביקור הממלכתי עצמו - של אובמה במקרה הזה - אלא כמה חודשים קודם לכן לאחר מגעים חשאיים רבים. צוות הבית הלבן הוכיח שאפשר לטפל במשברים הדחופים בעולם - התערבות רוסיה באוקראינה, הלחימה ב"מדינה האיסלאמית" (דאעש), המאבק באבולה והמשא ומתן על הגרעין עם איראן - ובמקביל לקדם נושאים חשובים אחרים.

 

גם הנשיא הסיני יצא מחוזק מביקורו של עמיתו האמריקני במזרח. שי ג'ינפינג ואובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם הנשיא הסיני יצא מחוזק מביקורו של עמיתו האמריקני במזרח. שי ג'ינפינג ואובמה(צילום: רויטרס)

במסגרת הופעתו אתמול בכינוס של 20 המדינות המתועשות (G20) באוסטרליה, אמר אובמה שההסכם עם סין יכול לשמש ציון דרך לקראת חתימה בשנה הבאה על הסכם עולמי בסוגיית המלחמה בשינויי האקלים. הנשיא האמריקני אמר שאפשר להתגבר על מחלוקות ישנות, להקשיב לתחזיות המדעיות ולפעול. "אם סין וארה"ב יכולות להסכים על זה, אז העולם יכול להסכים ואנחנו צריכים לעשות את זה", הוא אמר.

 

אובמה רוצה עולם שעובר לשימוש באנרגיה נקייה יותר, וכבר היום צפוי לו המשבר הראשון בנושא מול הרפובליקנים. בית הנבחרים אישר בהיעדרו של אובמה את הפעלת קו צינור הנפט מקנדה למפרץ מכסיקו ( Keystone XL), וברור שגם הסנאט החדש עם הרוב הרפובליקני יצביע בעד הפעלת הקו. אלא שבמקרה של הצבעה בסנאט, אובמה יכול להטיל וטו על החלטה. בנושא אחר, נשיא ארה"ב עשוי גם לפרסם בקרוב צו נשיאותי למניעת גירושם של חמישה מיליון מהגרים בלתי חוקיים תוך עקיפת הקונגרס.

 

בסופו של דבר, גם הנשיא וגם בכירי הרפובליקנים בקונגרס שהבטיחו לעבוד בשיתוף פעולה, נכנסים ל"מלחמת עולם" פוליטית שתימשך עד סוף כהונתו של אובמה בינואר 2017. אלא שהפעם אובמה לא עומד שוב לבחירה והוא משוחרר מלחצים. דבר שאי אפשר לומר על הרפובליקנים בקונגרס שיצטרכו להוכיח לעם האמריקני שהם פועלים ומגיעים לפשרות לטובת הבוחרים. ומהצד משקיפה בשקט יחסי מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון, שיודעת שקונגרס "אימפוטנט" שלא מעביר חוקים ולא פועל לטובת האומה האמריקנית הוא ידידה הטוב ביותר ביום שבו תרוץ לנשיאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים