שתף קטע נבחר

גיבורים למען גיבורים

תוכנית מיוחדת מציעה תמיכה וסיוע פסיכולוגי ליוצאי צבא אמריקאים באמצעות מסע משנה חיים בישראל

בשבוע שעבר צויין יום החיילים המשוחררים בארצות הברית בו האומה מצדיעה לחייליה, במסורת הידועה כאן כ-Veterans Day. ביום זה פגשתי את דייגו, תושב שיקאגו בן 31, שלפני שנתיים השתחרר בעקבות פציעה משירות צבאי בן 12 שנים. המוגבלות הפיזית בעקבות פציעתו ואתגר ההסתגלות לחיי היום-יום האזרחי גרמה לו לדכאון ולפריצת תסמונת פוסט-טראומטית (PTSD). את התשובה לבעייתו הוא מצא בתוכנית יחודית המציעה סיוע פסיכולוגי המתחיל בביקור בישראל.

 

"בזמן חופשת המחלה שלי", מספר דייגו, "ראיתי בטלוויזיה את הרצאתה של ג'ודי שפר, שהיא יוזמת התוכנית 'גיבורים למען גיבורים'. התוכנית מציעה תמיכה וסיוע פסיכולוגי באמצעות מסע רוחני לישראל". דייגו הגיש בקשה והוזמן להצטרף לקבוצה במרץ 2014.

 

"ביקרנו במשכן הכנסת בירושלים, בכנסיית הקבר, בים המלח, בתל אביב, רמת הגולן ובנהר הירדן", דייגו מספר. "פגשנו חברי כנסת ויצרנו קשרים עם נכי צה"ל בבתי חולים. צעדנו באתרים עליהם קראנו בתנ"ך. קשה לי לתאר את ההתרגשות במילים", הוא אומר ומוסיף: "בישראל כולם משרתים בצבא וכולם מעריכים ומבינים מה עובר בנפשם של החיילים, בעוד שבארה"ב לא מעריכים ולא מכירים חיילים. המסע לישראל עזר לי להתמודד עם הקשיים. כיום אני עובד במשרה מלאה בבנק ג'יי.פי מורגן ושומר על קשר עם חברי הקבוצה. כל האמריקאים המשרתים בצבא צריכים לדעת שיש להם תמיכה בתוכנית הנפלאה של ג'ודי שפר 'גיבורים למען גיבורים'".

 

 

"לכל קבוצה של עשרה יוצאי צבא אמריקאים מתלווים חמישה ישראלים נכי צה"ל, המגיעים עם רצון להיפגש, לעזור ולהיעזר", אומר צביקה קומיי בן 57, מלווה ישראלי תושב קיבוץ רביבים שההשתתף במצעד של יום יוצאי הצבא בארה"ב. הוא שירת כקצין בצה"ל במשך חמש שנים ובמלחמת לבנון הראשונה, ממנה יצא הלום קרב ונזקק לטיפול פסיכולוגי ממושך. "מבחינתי אני עוזר להם לעזור לי לעזור לעצמי", הוא אומר.

 

צביקה מתאר את חווית המסע של המשתתפים. "הם עולים לאוטובוס בעינים כבויות, לא מחייכים, לא מדברים בינם לבין עצמם ולא מתקשרים עם הסביבה. עם תום עשרת ימי הטיול כולם מדברים, מתפרצים אחד לדברי השני, צוחקים, מחייכים, שרים, והמבט בעיניים אופטימי. היום במצעד חבקו אותי עם חיוכים גדולים על הפנים.

 

"השינוי קורה אחרי חמישה ימים בעת שהקבוצה נפגשת עם כומר המטביל אותם בנהר הירדן ומיד באותו יום הם נוטעים עץ לעתיד על פי המסורת היהודית", מספר צביקה. "אני יהודי וציוני וצופה בחוויה הנוצרית שלהם. השיא מגיע עם הגעתם לבית הלוחם – הבית שבו הכל אפשרי. מקבלים את פניהם נכי צה"ל המדריכים אותם להשתתף פעילויות שונות. כמו כן, הם מבקרים ב'יד ושם' ובאנדרטה לקורבנות הפיגוע במגדלי התאומים ומגלים שלכל אדם יש שם ומשמעות.

 

  

"לקבוצה הראשונה הגיע בחור כבוי. נטענו עצים ביחד ונקשרנו. כשאני סובל מנדודי שינה, אני מתכתב עם החבר האמריקאי ולא מפריע לאשתי. יש לשנינו חרדות דומים שאנו יכולים לדבר עליהם וזה נותן לשנינו המון כוחות".

 

צביקה מבהיר שהתמיכה היא הדדית: "סיפרתי לקבוצה על כך שרגשות האשם שלי מונעים ממני לבקר בקיר הזכרון שבצומת לטרון, עליו חרוטים שמות חברי שנפלו. למחרת חברי הקבוצה הגיעו איתי ללטרון, ערכו מסדר צבאי אמריקאי והניחו זר פרחים למרגלות שמות חברי. רק בזכותם הצלחתי להתמודד עם הכאב הזה. המסע הזה מטלטל גם אותי. עצם ההתמודדות היא חלק מהפיתרון ומהאמונה שאפשר לחיות עם הבעיה".

 

להציל נפשות: ג'ודי שפר

את היוזמה לתוכנית "גיבורים למען גיבורים" הגתה ג'ודי שפר, תושבת ניו-ג'רזי. אביה שירת בצבא האמריקאי במלחמת העולם השנייה והשתתף במבצע לשחרור אירופה, שהחל על חוף הים בנורמנדי, צרפת. הוא תמיד התגאה בשירותו הצבאי וג'ודי גדלה בבית שהעריך את תרומה של ארה"ב לעולם כמעוז החופש והדמוקרטיה. בד בד התחנכה ג'ודי על אהבת ישראל. לאחר שאביה נפטר היא גילתה כי הוא נהג לעזור לנכי מלחמה יהודים-אמריקאים בהסעות לרופאים ולצפיה משותפת במשחקי ספורט.

 

ביקור במרכז הרפואי הצבאי וולטר ריד ופגישה עם פצוע מלחמה קטוע גפיים בגילו של בנה השפיעו עליה באופן עמוק והיא החליטה להרתם למען יוצאי צבא ופגועי מלחמה. שבועיים לאחר אותה חוויה היא ביקרה בישראל, שם שמעה על בית הלוחם ופעילויות השיקום והתמיכה השונות המוצעות במקום. ההכרות עם בית הלוחם הוליד בה את הרעיון להביא לביקור בישראל חיילים אמריקאים, שהמלחמה פגעה בהם גופנית ונפשית. כך נוצרה התוכנית המובילה את חבריה לביקור באתרים קדושים לנוצרים וליהודים, ומשלבת מפגשים עם היסטוריה רחוקה ביחד עם יוצאי צבא אחרים בני זמננו שעברו חוויות דומות, ונושאים צלקות קרב בעצמם, רק בארץ אחרת ובזירות אחרות.

 

בארבע השנים האחרונות הגיעו חמש קבוצות לביקור בישראל, ולאור הצלחת התוכנית מתוכננות חמש קבוצות נוספות לבקר בישראל בשנה הבאה. התוכנית פתוחה בפני יוצאי צבא אמריקאים להם נקבעו 70 אחוזי נכות פסיכולוגית. העיקרון המנחה את ג'ודי שפר בדרכה, היא אומרת, קובע: "כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו" והיא מקווה להגדיל את מספר הנפשות להן היא ותוכניתה יוכלו לעזור.

 

לפרטים נוספים: www.heroestoheroes.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים