שתף קטע נבחר

בן הנרצח פרץ בבכי: "לא חשבתי שאספיד אותך"

הרב משה טברסקי, אריה קופינסקי, אברהם שמואל גולדברג והרב קלמן לוין נרצחו בבית הכנסת בירושלים. "טברסקי היה אדם גדול וקדוש בחייו - לא רק לאחר מותו", ספד לו הרב שמואל אוירבך. כוחות שיטור ואבטחה רבים מלווים את הלוויות ההרוגים. רב הקהילה: "ברחוב אחד נשארו ארבע אלמנות ו-24 יתומים"

הרוגי הפיגוע בבית הכנסת בירושלים - הרב משה טברסקי, אריה קופינסקי, אברהם שמואל גולדברג והרב קלמן לוין - מובאים היום (ג') למנוחות בבית העלמין גבעת שאול בבירה. כוחות משטרה ומג"ב גדולים מאבטחים את מסע ההלוויה ואת טקסי הקבורה, ושוטרים רבים אחרים פרוסים בצמתים מרכזיים בעיר. נשיא המדינה ראובן ריבלין משתתף אף הוא באירוע, לצד אלפי בני אדם. באירוע אמר רב הקהילה יצחק מרדכי רובין: "ברחוב אחד נשארו ארבעה אלמנות ו-24 יתומים". הוא קרא למשתתפים לא לנקום: "דרכנו לא בנקמה כי אל נקמות השם". ynet העביר שידור ישיר ממסע ההלוויה.

  

טברסקי, יליד ארצות הברית בן 59, עלה ארצה עם משפחתו ב-1990. ב-15 השנים האחרונות היה רב בישיבת "תורת משה" בירושלים. הוא יצא הבוקר כרגיל לבית הכנסת ברחוב אגסי בבירה, שבו הוא מתגורר - ושם נרצח על ידי המחבלים. "הוא היה אדם גדול וקדוש בחייו - לא רק לאחר מותו", ספד לו הרב שמואל אוירבך, ממנהיגי הציבור הליטאי. "הוא היה כל כך קרוב לה' בחייו הקדושים ונרצח באמצע תפילתו, כשהתפילין בראשו". טברסקי הותיר אחריו אישה, חמישה ילדים בני 33-23, ו-10 נכדים.

 

בנו של הרב ספד לו: "חוץ מלהיות בן ועבד של הקדוש ברוך הוא, הוא היה אדם עם מידות. הוא התנהג אליי בכזו אהבה ותמיד נתן לי הרגשה טובה בכל דבר ועניין". בן נוסף פרץ בבכי. "לא חשבתי שבכזה גיל צעיר אני אעמוד ואספיד אותך".

מסע הלוויה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מסע הלוויה(צילום: עידו ארז)

קורבנות הפיגוע בהר נוף:


 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

אלפים הגיעו ללוות למנוחות את נרצחי הפיגוע (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אלפים הגיעו ללוות למנוחות את נרצחי הפיגוע(צילום: עידו ארז)

כינוס המשתתפים בהלוויה מחוץ לבית הכנסת שבו אירע הטבח (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
כינוס המשתתפים בהלוויה מחוץ לבית הכנסת שבו אירע הטבח(צילום: אסף קמר)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

במהלך מסע ההלוויה של טברסקי לא מצליחים לעצור את הדמעות (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
במהלך מסע ההלוויה של טברסקי לא מצליחים לעצור את הדמעות(צילום: עידו ארז)

מתפללים בישיבה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מתפללים בישיבה(צילום: עידו ארז)

נערכים ליציאת מסע ההלוויה של שלושה מההרוגים (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
נערכים ליציאת מסע ההלוויה של שלושה מההרוגים(צילום: אסף מגל)
 
הרב טברסקי ()
הרב טברסקי

בני משפחתו ומכריו של הרב טברסקי סיפרו על התמסרותו המוחלטת לתורה. "לפני שבוע הוא אמר שעוד חודש חנוכה וכבר צריך להתכונן וללמוד את ההלכות", סיפרו הבנים. "בליל שבת הוא אף פעם לא ישן אלא רק למד תורה. פעם קמתי בשתיים לפנות בוקר והוא עדיין למד".

 

גם גיסו של טברסקי, הרב מרדכי אלטולסקי, סיפר: "אף פעם לא ראינו אותו נח או מטייל. כל הזמנים שלו היו מוקדשים ללימוד תורה. זה היה פלא איך אדם יכול לעבוד כל כך הרבה. הוא עמל בלי הפסק כמעט".

 

אביו של טברסקי שנפטר לפני 17 שנה היה הרב יצחק טברסקי, פרופ' להיסטוריה יהודית ולמזרח התיכון באוניברסיטת הרוורד. סבו של טברסקי מצד אמו היה הרב יוסף דוב סולובייצ'יק, המנהל הרוחני של ישיבה יוניברסיטי, אוניברסיטה יהודית פרטית ומפורסמת בניו יורק ולה סניפים בירושלים ובלוס אנג'לס, שבה העביר שיעורים במשך כ-40 שנה וכיהן כפרופסור להגות יהודית. סולובייצ'יק היה לאב רוחני ולדמות בולטת בקרב הדתיים הלאומיים.

 

טברסקי היה תלמידו של אליהו ויינטראוב, רב חרדי מקובל והוגה דעות חרדי-ליטאי בבני ברק. במשך 15 שנה היה טברסקי רב בישיבת "תורת משה" בירושלים, שהוא כולל של אברכים. הוא מתגורר עם רעייתו ברחוב אגסי שבו אירע הפיגוע, והיה הולך להתפלל בבית הכנסת כבר 10 שנים לתפילת שחרית כל בוקר בשעה שבע.

 

יו"ר האיחוד הלאומי, אורי אריאל. דורש כינוס הקבינט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
יו"ר האיחוד הלאומי, אורי אריאל. דורש כינוס הקבינט(צילום: אוהד צויגנברג)

סמוך לשעה 7:00 בבוקר חדרו שני מחבלים - רסאן אבו ג'מל (27) ובן דודו עודיי אבו ג'מל (22) מג'בל מוכבר שבמזרח ירושלים - לבית הכנסת "בני תורה קהילת יעקב" בשכונת הר נוף בבירה חמושים בגרזנים, אקדחים וסכינים. הם תקפו מתפללים בבית כנסת ובישיבה, ונורו למוות דקות ספורות לאחר מכן על ידי כוחות שיטור וביטחון שהגיעו למקום. ארבעה בני אדם נרצחו במהלך התקיפה ושמונה נוספים נפצעו,

מהם ארבעה באורח קשה.

 

זמן קצר לאחר האירוע הצהיר חמאס כי "מדובר בתגובה לרצח חסן יוסף ראמוני", נהג האוטובוס הפלסטיני שנמצא תלוי במסוף האוטובוסים בהר החוצבים. בהודעה רשמית של הארגון קראו דובריו להמשך "פעולות הנקמה בתגובה לפשעי ישראל המתמשכים במסגד אל-אקצה". ברצועת עזה אף נורו זיקוקים לאות שמחה, והרמקולים במסגדים השמיעו קריאות "אללה אכבר".

 

לבד מטברסקי, נרצחו בפיגוע גם אריה קופינסקי (43), ששכל את בתו חיה חנה בת ה-13 לפני שנתיים, גולדברג (68), אב לשישה שעלה ארצה ב-1991, והרב קלמן לוין, כבן 50, שלו תשעה ילדים וחמישה נכדים. כל ההרוגים התגוררו באותו רחוב, לשלושה מהם הייתה גם אזרחות אמריקנית, וגולדברג החזיק גם באזרחות בריטית.

 

יו"ר האיחוד הלאומי, השר אורי אריאל, אמר לאחר הפיגוע: "כששרי החוץ באירופה ובארה"ב מגנים בשפה רפה רצח יהודים, ומצד שני נותנים גיבוי להסתה הבלתי פוסקת של אבו מאזן, המחבלים מבינים ששחזור אירועי טבח תרפ"ט הוא לגיטימי. אני דורש מראש הממשלה לכנס את הקבינט מיידית ולפעול מיידית להחזרת הביטחון לתושבי ישראל. דיבורים לא מחזירים ביטחון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים