שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: השמן שיהפוך את החטיפים לבריאים יותר

הכירו את המוצר הישראלי שיהפוך בקרוב את החטיפים ואת המזון שאתם קונים בסופר להרבה פחות מזיקים. פיתוח טכנולוגי חדש של חברת שמן תעשיות עתיד להחליף את שמן הדקלים שבו משתמשים כיום בתעשיית המזון המקומית בתערובת שמנים שאינה מתחמצנת, כך שנקבל אותם מוצרים - והפעם עם כמות קטנה בהרבה של שומן רווי ועם יותר אומגה 3

אם יש דבר שציבור הצרכנים בארץ ובעולם למד להיות מודאג ממנו בשנים האחרונות, הרי זה שומן טראנס ושומן רווי: תעשיית המזון עושה שימוש נרחב בשמנים ובשומנים מוקשים, אשר מחקרים הוכיחו כקשורים לעלייה בסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.

 

השמנים המסוכנים נמצאים במוצרי מאפה, בשניצלים מוכנים, בחטיפים מלוחים ובמוצרים פופולריים רבים נוספים. חומצות השומן הרוויות שבשמן נצמדות לדפנות כלי הדם ויוצרות שם רובד שומני העלול להביא לחסימה - ומכאן לאירוע לבבי, לאירוע מוחי ואפילו למוות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוברים לתזונה בריאה :

משקאות ומזון עם 0 קלוריות לא משמינים? טעות

מחקר: באיזו דיאטה תרזו הכי הרבה

זהירות: 5 קבוצות מזון שכדאי להימנע מהן

 

בארצות הברית החליט מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) לפני כשנה כי יטיל מגבלות משמעותיות על הוספת שומני הטראנס המסוכנים למזון. בניו יורק כבר נאסר השימוש בשומני טראנס במסעדות, ולפני כן הודיעו מספר רשתות מזון ובהן KFC ומקדונלדס כי יפסיקו לעשות שימוש בשומנים אלו.

 

בישראל טרם נעשה מהלך דומה באופן רשמי, אך יצרניות המזון מזהות את הטרנד הבריאותי וממהרות לספק לצרכנים מוצרים מופחתי שומן וסוכר, כדי לענות על דרישותיהם התזונתיות. פיתוח טכנולוגי חדש של חברת "שמן תעשיות" עשוי לשנות את התמונה כולה משמעותית, ולא רק להציע פתרונות נקודתיים למוצרים ספציפיים.

 

לא מתחמצן בטיגון

בחברה פיתחו את שמן Prolio, המאפשר להחליף את השימוש בשמנים ובשומנים מוקשים עתירי שומן רווי במוצר בריא יותר. מדובר בתערובת שמנים על בסיס שמן קנולה, המכילה שיעור גבוה במיוחד של אומגה 3, חומצות שומן לא רוויות ומעכבי חמצון טבעיים בעלי ערך בריאותי. השמן עמיד בטמפרטורה גבוהה יותר מכל שמן אחר, מאריך את חיי המדף של המוצר ומאפשר לתעשיית המזון לטגן, לחמם ולבשל לאורך שעות רבות - תוך הפחתה בשיעור השומן הרווי.

 

שמן דקלים, המשמש בצורה נרחבת בתעשיית המזון, מכיל כ-40% שומן רווי ו-0.5% אומגה 3, בעוד שהשמן החדש, המצוי בתהליכי רישום כפטנט, מכיל רק 7% שומן רווי ולעומת זאת 6% אומגה 3.

 

"בתעשייה משתמשים היום בשמן דקלים, שאף שמקורו צמחי הוא גורם לנו לצרוך שומן רווי", מסביר פרופ' ניסים גרטי, מומחה בינלאומי לשמנים ומנהל מכון קזאלי לכימיה יישומית באוניברסיטה העברית. "השומן הרווי מתרבד בכלי הדם ומביא למחלות לב וכלי דם. בשמן משתמשים כנוזל, והוא מתקשה במוצר הסופי. הוא זול מאוד, ואפשר להשתמש בו מספר רב של פעמים.

 

"השמן הזה נמצא בכל המוצרים המטוגנים ובמאפים. אי אפשר לאסור באופן מוחלט את השימוש בו, אבל בארצות הברית מטילים מגבלות על שמן דקלים, בעיקר בכל הנוגע למוצרים המיועדים לתינוקות ולילדים.

 

"השמן החדש הוא תערובת של שלושה שמנים צמחיים ובריאותיים מאוד, שאינם מתחמצנים בחימום ובטיגון. הדבר מאפשר לטגן מספר רב של פעמים - ועדיין זה יישאר שמן ולא שומן. אז אפשר לחמם ללא השלכה בריאותית, ויש בו גם יותר אומגה 3 מאשר בכל שמן בדיד אחר. זה אמנם לא אומגה 3 כמו בדגים, אך הגוף יודע להשתמש בו".

 

על פי פרופ' גרטי, הפיתוח החדש ייחודי לישראל. "במדינות אחרות פותרים את זה אחרת", הוא אומר, "אבל השילוב המיוחד הזה הוא שלנו. זמן הטיגון ללא חמצון של השמן הוא אחד הטובים ביותר - אם לא הטוב שבכולם".


שמנים ושומנים בתעשייה

שמנים ושומנים בתעשייה
  פרוליו דקל סויה קנולה חמניות
שומן רווי 7% 40% 16% 7% 8%
חומצות שומן אולאית (חד בלתי רווי) 64% 45% 26% 58% 80%
אומגה 3 6% פחות מ-0.5% 5% 7% פחות מ-0.5%
 

עוד 30-20 אגורות למוצר

כיוון ששמן פרוליו מיועד לתעשייה ולא לשימוש ביתי, היכולת לראות אותו במוצרים שנקנה בסופרמרקט תלויה בהחדרתו לשוק ובשיתוף פעולה של החברות הגדולות במשק.

 

"ממחקר שערכנו התברר כי לצרכן הכי חשוב שלא יהיה שומן טראנס במוצר, ואחר כך שומן רווי", אומר עודד איזק, מנהל השיווק בשמן תעשיות, "אבל הוא לא יודע לחבר בין האמירה הזאת לבין בחינה של הרכב השומנים במוצר הסופי. אנחנו מייצרים בשמן החדש ערך מוסף לתעשייה, באמצעות פרופיל חומצות השומן של המוצר והאפשרות להמיר את שמן הדקל או שמנים מוקשים אחרים, העמידים לטיגון לאורך זמן.

 

"הרבה פעמים שומעים את המשפט 'שמן לא בריא', אבל הוא בריא יותר מחמאה וממרגרינה, אז עדיף להשתמש כבר בשמן הכי טוב שהופך גם את המוצר הסופי לטעים יותר".

 

מחירו של שמן הקנולה הנמצא בבסיס התערובת החדשה יקר יותר, כך שצפויה עוד דרך מסוימת עד שציבור הצרכנים יהנה מההשלכות הבריאותיות. "אמנם חומר הגלם יקר יותר", אומר איזק, "אך עלויות התפעול אמורות להיות זולות יותר. כשהתעשייה מקבלת את השמן היא עושה מספר פעולות כדי לייצר מוצר סופי, ואם מקבלים שמן דלק מוצק, שהוא זול יותר, צריך לחמם אותו ולהוציא כסף על אנרגיה. שמן פרוליו מגיע נוזלי ומאפשר טיגון לאורך יותר זמן, כך שלא צריך להחליף אותו, לכן המחיר הסופי של המוצר תלוי בתעשייה.

 

"בתרגום ליחידת צריכה, כמו שקית ביסלי או חבילת שניצלים מוכנים שיקנה הצרכן, זה יכול להוסיף רק 30-20 אגורות והמוצר יהיה בריא יותר. אז מצד אחד חומר הגלם יקר יותר עובדתית, אבל מצד שני יש שיפור בתהליכי הייצור שמאפשרים חיסכון בתפעול והצעת ערך מוסף לצרכן".

 

יצרנית החטיפים המלוחים "מנה" עושה שימוש בשמן החדש כבר תקופה, ובמקביל ממשיכים לשפר את הפיתוח בחברה ולחבור ליצרניות נוספות בשוק.

 

"שמן הוא חומר גלם בכל תעשיית מזון שהיא", אומר איזק, "מחטיפים מלוחים, דרך עוגות ארוזות ושוקולד ועד מאפים ומטוגנים. היום יש אלטרנטיבה לשמן דקל, כך שאם התעשייה תרצה מחר בבוקר לייצר מוצרים בריאים יותר - היא תוכל".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפיתוח משנה את פרופיל השומנים של המוצרים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים