שתף קטע נבחר

לבני באולפן ynet: "החוק לא יעבור, הוא הורס את ישראל"

שרת המשפטים אמרה כי אם תצביע נגד חוק הלאום בכנסת "ראש הממשלה יצטרך לשקול אם הוא מפטר שרים". קודם לכן קרא באולפן יו"ר האופוזיציה הרצוג "לגורמים השפויים והמרכזיים להקים גוש גדול בראשות העבודה". פרי: "מקווה שלא נגיע לבחירות". ח"כ דנון: "עדיף מאשר לעבוד אצל לבני"

סערת חוק הלאום  מסרבת לגווע: השרה ציפי לבני הבהירה הבוקר (ב') באולפן ynet כי החוק שאושר אתמול בממשלה לא יעבור אם יעלה להצבעה ביום רביעי בכנסת. "אם ראש הממשלה רוצה לעגן את מעמדה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית אפשר לעשות את זה. אבל לקחת הצעת חוק קיצונית מנוגדת למגילת העצמאות, שפוגעת בדמוקרטיה ושתהפוך אוכלוסייה בישראל למדינת הלכה - לא יקום ולא יהיה".  

  

"אם החוק יעלה להצבעה, לא ניתן לו לעבור". השרה ציפי לבני (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"אם החוק יעלה להצבעה, לא ניתן לו לעבור". השרה ציפי לבני(צילום: אוהד צויגנברג)

"אני חושבת שהצעת החוק הזאת פוגעת בציונות והורסת את מדינת ישראל", המשיכה לבני. "הפטנט שהיא תעבור קודם ואז נגיש ערר זה לא נכון. הסיכום עם ראש הממשלה היה שנסכים קודם על העקרונות. שמעתי מאנשיו ומאנשי הליכוד שהוא מתעקש להעביר את החוק באותו יום". 

 

לבני הבהירה כי "החוק הזה לא יעבור כי אנחנו לא מוכנים ואני לא מוכנה להיות עלה תאנה לדבר כל כך בעייתי. ואם זה יעלה ברביעי לא ניתן לזה לעבור ולא אתפשר על הנוסח שלו. יש דברים שאני מקדמת וזה לא קל. היה אתמול יום לא פשוט לדמוקרטיה הישראלית. יכול מאוד להיות שנצביע נגד. ראש הממשלה יצטרך לשקול אם הוא מפטר שרים בממשלתו ומפרק את הקואליציה שלו על התנגדותם לחוק שחותר נגד ישראל יהודית ודמוקרטית. אם הוא רוצה על זה בחירות - אין בעיה".

 

על החוק שנחשב למרוכך שהיה אמור להוביל נתניהו אמרה לבני: "ראש הממשלה עדיין לא הציע חוק. הוא דיבר על עקרונות, שרובם מקובלים עליי, יש לי הערות לשניים-שלושה סעיפים שם. נתניהו בעקרונותיו אומר שצריך לעגן על-פי מגילת העצמאות, אבל אין קשר בין זה לבין החוק הנורא של זאב אלקין".

 

קודם לכן התארח באולפן יו"ר מפלגת העבודה, יצחק (בוז'י) הרצוג, ותקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו על חוק הלאום. "היות שמצב המדינה בכי רע, נתניהו חיפש כיסא מפלט. כיסא מפלט מהסוג הזה נוגע לעמדות לאומניות וקיצוניות שפוגעות במרקם הישראלי המיוחד".

 

לשרים ציפי לבני ויאיר לפיד, שכבר הודיעו שלא יתמכו בחוק כפי שאושר בממשלה לקראת ההצבעה לקריאה טרומית בכנסת ביום רביעי, קרא הרצוג לצאת מהממשלה. "זאת ממשלת מעבר שסיימה את דרכה", אמר יו"ר האופוזיציה. "נתניהו החליט אישית להקריב אינטרסים לאומיים, ביטחוניים וחברתיים על מזבח הרצון האישי שלו לכבוש את הליכוד וללכת לבחירות".

  

"ממשלת נתניהו היא ממשלה של מציתי גפרורים". הרצוג ()
"ממשלת נתניהו היא ממשלה של מציתי גפרורים". הרצוג

ללפיד אמר הרצוג כי "ההכרזה של סוכנות דירוג האשראי פיץ' הייתה איתות אזהרה חמור. לפיד לא יכול לרחוץ בניקיון כפיו והוא תרם תרומה מכרעת למפולת הזאת. הוא לא יכול להתחמק מזה. אני אומר גם לו וגם ללבני: הגיע הזמן למצות את המהלך הזה. הזעם שבא לידי ביטוי בממשלה אתמול הוא לא רק זעם אישי. הוא זעם וחרדה לגורל המדינה. אני לא מפחד מהכרעת העם, ומפלגת העבודה בראשותי תקים את הממשלה הבאה".

 

עוד אמר יו"ר מפלגת העבודה כי "אין צורך בחוק לאום. אני חושב שאת הציונות בונים יום-יום, ואני חוזר ואומר: החוק הוא חוק גזעני ומפלה, הוא לא בא בדיאלוג עם כל מפלגות הבית. מדובר בחוסר ביטחון עצמי של ראש ממשלה שמפחד, מאבד את הביטחון העצמי ומקרין לעם שלו שהוא לא מאמין בחוסן הלאומי של העם שלו. איזה מין דבר זה?"

 

יו"ר הקואליציה זאב אלקין, שיזם את החוק שאושר אתמול בממשלה, תקף את חברי הקואליציה. "לטנגו צריך שניים. אנחנו לא מחפשים בחירות, אבל צריך שותפים קואליציוניים שיהיו מסוגלים לנהל את הקואליציה הזו ביחד. אם יהיה רצון טוב נמצא פתרון, אבל אנו לא מוכנים שכל פעם יאיימו עלינו ויסחטו אותנו".

 

אלקין הוסיף כי הוא פועל בתיאום מלא עם ראש הממשלה. "התפיסה שאפשר לסובב אותו זה מצחיק. נתניהו נחוש לקדם את התפיסות שלו. אם השותפים רוצים להמשיך, החוק לא יוביל להפלת הממשלה. אם השותפים מוכנים להמשיך בתנאי שראש הממשלה היא ציפי לבני, אז נתניהו יפיל את הממשלה".

 

השר יעקב פרי (יש עתיד) התייחס לסערה במשדר והבהיר כי הוא לא מעורב במשא ומתן בין מפלגות הקואליציה לטובת הרגעת הרוחות. "אני חושב שהדבר הכי חשוב הוא שנתמיד ונעמוד בצורה מאוד בצורה על אי-תמיכה בחוק הזה. הוא לא בעיתוי הנכון ולא בניסוח הנכון, ונעמוד על זה כחומה בצורה. אני מקווה מאוד שהמשבר הנוכחי לא יוביל לבחירות".

 

פרי ביקש לא להיכנס לפניקה. "אנחנו נגד חוקי הלאום בניסוחים הללו. אם תבוא הצעת חוק חדשה או הצעת פשרה של ראש הממשלה שתהיה לרוחנו, אנחנו נתמוך בה. ברוב ההצעה של נתניהו אנחנו תומכים. דרושים בה כמה שינויים קטנים".

 

דנון: "אי-אפשר להתעלם מאווירת הבחירות"

יו"ר מרכז הליכוד, ח"כ דני דנון, בטוח שישראל הולכת לבחירות. "אי-אפשר להתעלם מאווירת הבחירות", אמר דנון במשדר. "אני מניח שהפריימריז בליכוד ייתקיימו במועדם ב-6 בינואר, אבל ברור שהולכים לבחירות. האופוזיציה זה לא הרצוג, זה ציפי לבני ויאיר לפיד".

 

דנון תקף את לבני ואמר כי "אם צריך להיות תלוי בחסדים של ציפי לבני שתהיה משגיחת הכשרות של חוק הלאום אז מה יהיה הלאה? ההמנון? אנחנו נעדיף ללכת לבחירות ולא להיות עובדים בלשכה של ציפי לבני. לראש הממשלה אסור להתקפל עכשיו. לבני ולפיד חוששים מבחירות".

 

יו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ רוברט אילטוב, הוא אחד מיוזמי החוק יחד עם חברי הכנסת יריב לוין ואיילת שקד. אילטוב אמר במשדר כי תמיד אפשר למצוא סיבה כדי לא לאשר את החוק הזה. "העיתוי תמיד יכול להיות בעייתי, אבל הצעת החוק הזאת מונחת לפתחה של הכנסת כבר הרבה מאוד זמן והחלטנו להתקדם".

 

עם זאת, אילטוב העריך שיש סיכוי לכך שההצבעה על החוק בכנסת ביום רביעי תידחה. "אני חושב שההצבעה הזו או שיימצא לה פתרון או שהיא תידחה".

אווירת בחירות. ח"כ דני דנון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אווירת בחירות. ח"כ דני דנון(צילום: מוטי קמחי)

ח"כ איילת שקד (הבית היהודי) גם כן חושבת שישנו סיכוי סביר שיימצא פתרון, אך פנתה ללבני וללפיד: "צר לי שהתרחש הקרקס הזה או יותר נכון הגנון אתמול בממשלה. כאן זה לא צפון קוריאה, ובקואליציה צריך לדעת שצריך לתמוך בדברים שהיא מנסה לקדם".

 

לאחר אישור החוק בממשלה, למרות התנגדות יש עתיד והתנועה, החל משא ומתן קדחתני למציאת פשרה בחוק שמפלג את הקואליציה. גורמים בכירים אמרו כי נבדקת האפשרות לדחות את ההצבעה שתוכננה ליום רביעי ולא לקיימה עד שנתניהו ישלים את הנוסח המרוכך שיזם כחוק, ושעליו ניתן יהיה לגייס הסכמה רחבה יותר מהחוקים המובאים כיום.

 

עם זאת, ולמרות הניסיונות למציאת פשרה, הבהירו גורמים ביש עתיד ובתנועה: "אם יגררו אותנו לשם, אנחנו לא מפחדים מבחירות. לא נצביע נגד מצפוננו ובעד הצעות חוק גזעניות שפוגעות במיעוטים".

 

אתמול בערב הבהיר יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, כי מפלגתו לא תתמוך בחוק בנוסח זה במליאה. מסר דומה העבירה גם יו"ר התנועה ציפי לבני - ועל רקע זה מתקיימות אותן שיחות בניסיון להגיע לפשרה מוסכמת, לפני ההצבעה הדרמטית השבוע במליאה. בליכוד עוד ניסו להבהיר אתמול בצהריים כי אישור חוק הלאום בממשלה משמעותו הצבעה לפי המשמעת הקואליציונית בקריאה טרומית במליאה, אולם המסרים החד-משמעיים שהגיעו משתי השותפות הקואליציוניות חידדו את שתי האפשרויות העומדות על הפרק: מציאת פשרה או פירוק הקואליציה.

 

באופוזיציה, בינתיים, מתבוננים בהנאה במהומה הקואליציונית - ומערימים קשיים נוספים על אישור החוק מעורר המחלוקת. אם יובא החוק להצבעה ביום רביעי תכריז האופוזיציה על "חרם קיזוזים" ולא תאפשר להתקזז עם אף שר או ח"כ שיבקשו להיעדר מההצבעה מסיבות שונות. לפיכך, אם אכן יובא החוק להצבעה בקריאה טרומית, תידרש הקואליציה להיערכות מיוחדת של גיוס חברי כנסת ושרים, משימה קשה במיוחד בעת הזו, בנוסח הזה.

 

ההצעות שחוללו את הסערה הן זו של אלקין וזו של חברי הכנסת יריב לוין, רוברט אילטוב ואיילת שקד. שתי ההצעות מבקשות להגדיר בחוק יסוד את מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ולהגדיר כי מדינת ישראל היא הבית הלאומי של העם היהודי, והזכות למימוש ההגדרה העצמית הלאומית במדינת ישראל ייחודית לעם היהודי.

 

רק בסעיף אחר, נפרד, נכתב כי מדינת ישראל בעלת משטר דמוקרטי. הצעות החוק מעוררות מחלוקת גם בשאלת השפה. אלקין מבקש לקבוע כי השפה הרשמית תהיה עברית והשפה הערבית בעלת מעמד מיוחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים